XS
SM
MD
LG

Završena "školica plivanja"

Polaznici "Školice plivanja" iz Bačkog Petrovog Sela - foto: Udruženje pedagoga fizičke kulture

Inicijativa koju je pre par godina započeo profesor fizičkog vaspitanja Endre Hegediš iz Bačkog Petrovog Sela prerasla je u lepu tradiciju. Udruženje za školski sport i pedagoga fizičke kulture opštine Bečej organizuju "Školicu plivanja" za, prvenstveno, decuiz Bačkog Petrovog Sela. U dvonedeljnu aktivnost bilo je uključeno 14 instruktora iz Ade, Bačkog Perovog Sela i Bečeja.

- Prvenstveni cilj je da deca nauče da plivaju, a oni koji su to uspeli prethodnih godina da sada usavrše tehniku i stilove plivanja. Ove godine je bilo 130 polaznika, od kojih 50 neplivača, a 80 onih koji su u ovoj "školici" naučili da plivaju i sada nastavljanju usavršavajeu ovom sportu. Čitavu akciju finansiraju roditelji, ali je značajna i podrška lokalne samouprave, koja nam je omogućila besplatno korišćenje sadržaja u bečejskom kompleksu otvorenih bazena, rekao nam je jedan od instruktora Goran Strajnić.

Svakodnevno su prve dve julske nedelje deca autobusima dolazila iz Bačkog Petrovog Sela i tokom prepodneva se odvijao rad "školice plivanja".

- Pokušavamo da kroz ovu akciju svu decu Bačkog Petrovog Sela naučimo da plivaju, kako bi nesmetano mogli da se tokom leta kupaju u Tisi na kojoj leži naše selo. U bazenu se lakše sprovodi škola za neplivače, u okviru koje deca kroz igru razbiju strah od vode, potom nauče da se održavaju na vodi i potom savladaju tehniku prsnog plivanja. Oni koji su prethodnih godina naučili da plivaju, sada su se upoznavali sa stilovima plivanja. Akcija je naišla na dobar odziv dece i podršku roditelja, zaključuje ideolog čitve akcije Endre Hegediš.

Ko zna, možda će neko nastaviti da se bavi plivanjem ili nekim drugim vodenim sportom, što znači da akcija ima široku primenu.