XS
SM
MD
LG

Vaterpolisti Crne Gore iz Bečeja odlaze na SP u Mađarsku

Selektor Vladimir Gojković sa svojim izabranicima u Bečeju - foto: V. Jankov

Završni rad pre nastup na 19. svetskom prvenstvu u vaterpolu reprezentacija Crne Gore obavila je legendarnom olimpijskom bazenu kraj Tise. Sa ovog mesta su na "žetve" medalja odlazili vaterpolisti Jugoslavije tokom poslednje dve decenije minulog veka. Znaju selektor Vladimir Gojković i ostali iz stručnog štaba Crnogoraca da to nije „prelazna bolest“, ali nisu bez razloga, baš, Bečej izabrali za finiš priprema pred planetarnu smotru. Voda u bečejskom bazenu se dogreva i nema bojazni da će se neko od igrača razboleti.

- Izvršili smo, u odnosu na lanjski olimpijski sastav, smenu generacija. Svesno smo podmladili tim u želji da imamo respektabilnu selekciju na narednoj Olimpijadi u Parizu. Samo, aktuelni olimpijski ciklus je specifičan, jer traje tri godine. Predstojeće Svetsko prvenstvo biće svojevrsni „skener“ za nas, da vidimo kako funcioniše ovaj mladi sastav, koliko su upili oni što smo radili tokom priprema. Mnogo je lakše bilo sa prethodnim sastavom, jer je sve bilo skockano i samo smo čekali rivale, veli selektor Crne Gore Vladimir Gojković.

Bez obzira na proces podmlađivanja, Crna Gora uvek ima rezultatske epetite bilo koje takmičenje da je u pitanju. Sa Svetskog šampionata 2013. godine vratili su se ovečani srebrnom medaljom.

- Zemlja smo vaterpolo tradicije, koja je imala i svoje bljeskove na visokorejtingovanim takmičenjima. Krajnji cilj nam je da se plasiramo na Olimpijske igre u Parizu i tamo predstavimo u lepom svetlu. Pred put u Budimpeštu, gde su Mađari favoriti za čelnu poziciju u grupi, a mi ćemo u okršajima sa Brazilom i Gruzijom juriti „kotu 2“. Igrom slučaja, u Bečeju smo zatekli Gruzine i odigrali dve sparing utakmice u kojima se videlo da je kvalitet na našoj strani. Prvenstvena želja nam je da u Mađarskoj izborimo plasman među osam najboljih, a onda ćemo utakmicu po utakmicu videti kako će ići dalje. U drugoj fazi takmičenja ukrštamo sa gtupom B u kojoj igraju Grčka, Japan, Nemačka i Hrvatska, zaključuje Vladimir Gojković.

Za nastupajući Svetski šampionat u Mađarskoj, Crna Gora je akreditovala sledeći sastav: Dejan Lazović, Petar Tešanović i Lazar Andrić golmani, te igrači Marko Mršić, Uroš Vučurović, Uroš Čučković, Vlado Popadić, Konstantin Averko, Vasilije Radović, Miroslav Perković, Dušan Matković, Marko Petković, Savo Ćetković, Bogdan Đurđić i Dušan Banićević. Neke stvari će biti poznate već u u utorak, kada u 21 sat igraju protiv domaćina Mađara. Dva dana kasnije rival im je Gruzija (19,30), a 25. juna sastaju se sa Brazilom (19,30). Za septembarsko izdanje na Evropsko prvenstvubiće nekih izmena, ali da prvo prođe, veli selektor Gojković, debi novog sastava u Mađarskoj.