XS
SM
MD
LG

PLS: Istorijski uspeh Novosađana, Javor Matis ekspresno se vratio među superligaše, Dobanovčani se posle sedam godina sele u Srpsku ligu

Utakmicama sedmog kola plej-ofa, odnosno plej-auta Prve lige Srbije, spuštena je zavesa na sezonu 2021/22. Prvak je Mladost GAT, iz lige su ispali Kabel, OFK Bačka, Timok 1919 i Budućnost. Javor Matis se posle godinu dana vratio među superligaše. U baražu za popunu Super lige igraće Železničar I IMT-e, ekipe koje su pored vodećeg dvojca najviše pokazale. Inđija je najveći gubitnik prvenstva, tim koji je najveći deo sezone provela na prvom mestu, u plej-ofu “prosuli” sve što su zaradili.

Sezonu je obeležio prvak Mladost GAT, koja je “protrčala” nekoliko rangova takmičenja i domogao se elite, što odavno nije pošlo za nogom nekom tako ambicioznom klubu. Za pet godina od Novosadske okružne lige stigli su do “superice” i to je svojevrsni presedan. Dalje od ovoga neće moći, samo je pitanje da li će biti tako uspešni u eliti kao do sada.

Drugoplasirani Javor Matis se ekspresno vratio u društvo najboljih. Zanimljivo je istaći da su protekle decenije u tri navrata gubili superligaški status i vraćali se u elitu. Iza sebe imaju turbulentnu sezonu, drugo mesto sačuvali su se teškom mukom, od upornih pratilaca. Nisu puno menjali, i u svojim redovima imali su najviše fudbalere sa višegodišnjim stažom u eliti. Poslednjim duelom protiv Loznice spašavali su sezonu, i izbegli nepredvidivi baraž.

Železničar pored IMT-a predstavlja najprijatnije iznenađenje prvenstva. Dobre rezultate potvrdili su u plej-ofu, i serijom od četiri pobede stigli do baraža, mada nije bio daleko direktan prolaz u elitu. Utakmicu sezone odigrali su na Novom Beogradu i na tabeli pretekli furiozne “Traktoriste”. U sastavu su imali iskusne i kvalitetne igrače koje su dobro ukomponovali treneri Dragan Aničić i Dragan Perišić. Bez obzira na uspeh u baražu Pančevci su uradili mnogo i ako ne uspeju u svojoj nameri jurišaće ponovo naredne sezone.

IMT-e je zahvaljujući sjajnim rezultatima u doigravanju stigao na prag ulaska u Super ligu. Šest pobeda i poraz promovisali su ih na četvrtu poziciju i tako pretekli Inđiju, što je u prvom trenutku izgledalo kao nemoguća misija. U odnosu na konkurente imali su ubedljivo najmlađi tim, i upravo su Lučić, Radočaj, Luković i ostali, potpomognuti od iskusnog Stevanovića, Stefanovića... doprineli uspehu “crvenih”. Nema sumnje da će iskusni sastav Novog Pazara u baražu imati težak posao u odmeravanju snaga sa mladim i ambicioznim sastavom trenera Bojana Krulja.

Inđija je najveći gubitnik prvenstva. Najviše su vremena proveli na čelu tabele i startovali su sa prve pozicije u doigravanju. Serijom od pet poraza izgubili su do tada stečeni veliki kapital. Takav propust znali su da iskoriste konkurenti i potisnu ih daleko od željene pozicije.

Od šestog mesta na mini tabeli poređali su se OFK Žarkovo, Radnički, i Loznica, koji rezultatski nisu mogli da pariraju ekipama iz vrha, ali su u igračkom smislu bili tvrd orah za favorite. Žarkovčani su plej-of iskoristili da promovišu mlade igrače i tehnički doteran fudbal. Pobeda nad Javor Matisom, sa dva igrača manje, spada u istinske podvige i govori o velikom potencijalu generacije igrača koju predvodi mladi trener Nebojša Nešković. Za Mitrovčane i Lozničane plasman u završnicu predstavlja veliki uspeh, tako da su bez velikog motiva ušli u završnicu i pokušali, koliko-toliko, da otežaju posao favoritima. Zeleno-beli su uspeli da iznenade Inđiju i uskrate joj mogućnost da pozitivnim rezultatom spase sezonu.

Mladi sastav RFK Grafičara prvi je u plej-autu, i ostaje žal što svoj potencijal nisu demonstrirali među osam najboljih. Ceh su platili bledom jesenjem izdanju i slabim partijama na gostovanjima. Odigrali su na kartu opstanka, osvojili 15 bodova, i serijom od četiri pobede zaseli zasluženo na vrhu. Vidi se da mladi trener Marko Neđić dobro poznaje ekipu, svakom igraču je dodelio pravu ulogu gde je mogao da se iskaže. Za njega velika statisfakcija biće ako neko od golobradih mladića “pokuca” na vrata prvog tima Zvezde.

Mačva je na drugom mestu, koliko ima ekipa Rada. Šapčani su se u plej-autu ponašali komotno i dozvolili sebi da izgube od poslednjeg Kabela. Uspešno su startovali i u prvom delu prvenstva bili visoko na tabeli i dugo držali petu i šestu poziciju, ali su popustili i u drugom delu sezone nisu se mogli prepoznati. Tek su se u finišu donekle konsolidovali i osigurali opstanak.

Nasuprot njima, Rad je tokom prvenstva imao uspona i padova, i tek su sa trenerom Brankom Mirjačićem u doigravanju za opstanak zablistali i jedno vreme bili vodeći.

Zlatibor je iskoristio kikseve najbližeg konkurenta iz Dobanovaca i plasira se iznad crte. Vezali su tri pobede, koje su bile dovoljne da se izdignu iznad opasne zone. Tokom prvenstva igrali su promenljivo, posebno su zimus bili u velikim problemima i zbog visine snežnog pokrivača na Švajcariji seljakali se čak do Priboja. U tako teškim okolnostima pokazali su mentalnu i fizičku snagu, bez dovoljno pripreme skupljali bodove.

Budućnost je bolje odigrala ligaški deo prvenstva da bi u doigravanju bili ispod očekivanog nivoa. U plej-autu osvojili su sedam bodova i to se pokazalo ključnim u borbi za opstanak. Česte smene trenera i promene koncepcije imale su uticaja na izdanja Dobanovčana. Ključna su bila četiri poslednja meča i poraz od “ljubičastih” kod kuće. Sedam godina su vojevali u Prvoj ligi I od jeseni biće članovi Srpske lige, Beograd.

Timok 1919 se još pre dva kola oprostio od Prve lige, i jednino što su mogli da ubedljivo dobiju Kabel i na tabeli preteknu OFK Bačku. Pokazalo se da je slab start bio koban po Zaječarce i uprkos dobrim rezultatima pod komandom trenera Srđana Stojčevskog (14 utakmica, 25 bodova), nisu bili dovoljni za opstanak.

OFK Bačka je u toku prvenstva oborila neslavan rekord i promenila četiri trenera. I oni su u plej-autu bili neuspešni i bolje odigrali ligaški deo sezone. Najmanje su osvojili bodova u doigravanju (šest), i odigrali 15 nerešenih utakmica. Navedeni statistički parametri su kumovali neuspehu i doprineli strmoglavom padu do Srpske lige.

Znalo se još pre početka sezone da je Kabel kandidat za selidbu u niži rang. Bez igračkog i trenerskog kadra, tankih finasija, sa pojedincima koji su brinuli o više stvari, što je nespojivo za jednog prvoligaša, nisu se mogli nadati boljem od poslednjeg mesta na tabeli. Ako ništa drugo, mladi sastav je odigrao pošteno, borili se za svaki bod i uspeli u par navrata da neugodno iznenade favorite i upišu dve pobede.


Mačva 1 : 1 RFK Grafičar
Zlatibor 2 : 1 OFK Bačka
Budućnost 2 : 1 Rad
Timok 1919 5 : 0 Kabel
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 RFK Grafičar 37 15 6 16 51
2 Mačva 37 12 12 13 48
3 Rad 37 13 9 15 48
4 Zlatibor 37 12 11 14 47
5 Budućnost 37 11 12 14 45
6 Timok 1919 37 11 7 19 40
7 OFK Bačka 37 8 15 14 39
8 Kabel 37 2 7 28 13