XS
SM
MD
LG

Sjajan uspeh mladog šahiste iz Kupinova

Kapablanka iz našeg sokaka

Nedavno je u Novom Sadu (Hotel „Putnik“), organizovan 29. Vojvođanski festival mladih, koji je okupio oko 150 učesnika, uzrasta od 8 do 18 godina. U konkurenciji dečaka (B – 12), pobedio je Milan Grozdanić iz Kupinova. Učinak vredan pažnje: 7 poena iz 9 partija (5 pobeda i četiri neodlučene partije).

Više nego dovoljan razlog za razgovor  s "dečkom koji obećava!“

- Bio je izuzetno jak turnir, 24 učesnika, sa mnogo rejtingovanih igrača – kaže Milan Grozdanić – Igralo se u 9 kola, tempo igre 90 minuta po igraču, uz 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Dobro sam počeo, te sam u poslednja dva kola taktizirao, jer mi je trebalo pola poena za konačnu pobedu.

Zanimljiv podatak: Milan je naučio šah sa pet godina, ali tek odnedavno mu se „ozbiljnije posvećuje“.

- Tokom zimskog raspusta, 2021. godine odlazim kod dede i babe u Apatin – nastavlja Milan – Učlanjujem se u ŠK Velemajstor i odlazim na nekoliko treninga. Po povratku kući, nastavljam sa treninzima „on line“, 2 – 3 puta nedeljno. Posle samo dva meseca, na nagovor trenera, igram na Prvenstvu Vojvodine i tako stičem prvo iskustvo. Već u prvom kolu, igram protiv državnog prvaka. Partija je trajala preko tri sata. Na žalost, izgubio sam.

Bez obzira na pomenuti poraz i relativno skroman plasman, Milan je skrenuo pažnju „šahovske javnosti“. Slede turniri u Apatinu i Beogradu.

- Volim da sa tatom analiziram partije Morfija, poznatog šahiste iz XIX veka . ističe Milan Grozdanić – On je bio poznat i po tome što je prvi u šahovsku strategiju uveo princip brzog razvoja i mobilizacije figura. Volim sporiji način igre, na „duže staze“, gde imam dovoljno vremena za računanje i gde se vidi više poteza unapred. Odgovara mi taktičko-napadački stil igre.

Milan Grozdanić je učenik 5. razreda Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ u Kupinovo. Odličan učenik. Pobednik je okružnog takmičenja u matematici. Bez obzira na sve, „čvrsto je na zemlji“, izuzetno skroman.

Uskoro ga očekuje Prvenstvo Srbije u Paraćinu. Očekujemo dobre rezultate.

 I za kraj, još jedan „zanimljiv detalj“ koji nam prenosi Milanova mama Mirjana.

 - Hoze Raul Kapablanka, nekadašnji prvak sveta u šahu, rekao je: Ljudi koji žele da se poboljšaju, treba da shvate svoje poraze kao lekciju i da nastoje da nauče šta da izbegavaju u budućnosti. Morate imati hrabrosti u svojim uverenjima. Ako mislite da je vaš potez dobar, povucite ga!

Milanu se ovo dopalo, kada je pročitao u nekoj knjizi. Misli šahovskog velikana prepisao je u svesku. Eto, to je Milan Grozdanić, „dečko iz našeg sokaka koji obećava!“.

Šampionski pehar Milana Grozdanića