XS
SM
MD
LG

Upoznajte Kiderminster, šestoligaša koji je hit u FA kupu

Foto: Kidderminster FC

FA kup gotovo svake sezone donese neku magičnu i lijepu priču. Priča bude obično vezana za niželigaša koji napravi veliki rezultat. Takva situacija je i ove sezone. Junaci priče su fudbaleri šestoligaša Kiderminstera.

Kiderminster je u trećoj rundi otišao na megdan Redingu. Ekipa Veljka Paunovića bila je ogroman favorit s obzirom da je četiri ranga iznad svog rivala. Kaa su poveli sa 1-0, djelovalo je da će izboriti očekivani prolaz. Međutim, hrabri momci Rasela Pena kreirali su preokret i došli su do fenomenalnog rezultata. 

Kiderminster je klub duge tradicije. Osnovani su prije 136 godina. Tada su klub osnovali članovi lokalnog atletskog i ragbi kluba te je nastao Kiderminster. U početku su vodili velike bitke sa svojim rivalom Kiderminster Olimpikom. I jedni i drugi bili su iz okoline Birmingema i to je bio izuzetno praćen derbi. Znalo je na njihovim mečevima biti i preko sedam hiljada ljudi što je zaista impresivan podatak za 19. vijek.

Kiderminster je u početku igrao lokalne lige. Većinu vremena igrali su u ligi Birmingema a čak su se oprobali i kao profesionalci u ligi Midlendsa. Međutim, brzo su se vratili na amaterski nivo. Koristili su prilike kada bi igrači ulazili u sukobe sa klubovima pa su dovodili i igrače iz Vulvsa, Vest Brona. Međutim, sve je to bilo na dosta niskom nivou i u prvim godinamma postojanja faktički prva runda FA kupa (današnja treća runda) bio im je najveći uspjeh. Kasnije su igrali u Sautern ligi a za Kiderminster postoji jedna zanimljivost kada je u pitanju FA kup. 

Naime, oni su igrali 14. septembra 1955. godine kvalifikacionu rundu. Rival imje bio Brirli Hil Aliansa. Po čemu je taj meč zapravo poseban ? Poseban je po tome što je Kiderminster prvi klub koji je igrao meč FA kupa pod reflektorima. Iako su bili i tada niželigaši, na neki način su ispisali istoriju.

Krajem 50-ih klub je pao u velike finansijske probleme te je ponovo završio u ligi Birmingema. Tokom 60-ih klub se polako oporavljao a tih godina za klub je igrao i Brendon Vosol, vjerovatno i najvća legenda kluba.

U sezoni 82/83 izborili su plasman u današnju Konferenciju. Kiderminster je u sezoni 93/94 osvojio Konferenciju. Ipak nisu zaigrali profesionalni fudbal. Šta je bio problme ? Naime, stadion im nije bio adekvatan a u to vrijeme desio se požar na stadionu Bradforda pa su čelnici Fudbalske lige bili rigorozni kod izdavanja dozvola. Da stvar bude bizarnija, renovirali su stadion ali opet nisu dobili dozvolu. Da stvar bude bizarnija, Kiderminster je bez problema na tom stadionu naredne sezone čekao Vest Hem u petoj rundi FA kupa.

 U sezoni 99/00 izborili su ponovo promociju u viši rang. Međutim, sad su zaista i zaigrlai profesionalni fudbal. I to ne baš tako kratko. Igrali su pet sezona u Ligi 2. Šta je bio problem ? Oni su lokalni klub i nisu dobili veliku podršku jer u Birmingemu i okolini postoji dosta klubova u višim rangovima a samim tim Kiderminster nije imao dovoljnu ni podršku navijača ali ni neku korist od TV prava. U konferenciji su bili do sezone 15/16 kada su ispali u niži rang odnosno u šestu ligu gdje se i sada nalaze.

U FA kupu su kroz istoriju imali dobrih rezultata s obzirom da su lokalni mali klub. Najveći uspjeh bila je peta runda u 1994. godine kada ih je izbacio Vest Hem. Imali su još nekoliko nastupa u četvrtoj rundi a novi će imati ove sezone. Vidjećemo da li će uspjeti ponoviti istorijski rezultat mada je svakako za njih i sama četvrta runda senzacionalan uspjeh.