XS
SM
MD
LG

Skup automobil u rukama lošeg vozača

Foto: Eurosport

Kada čovjeku koji nema položeno date veoma skup automobil, on ne može da g koristi na pravi način. Može da se slika kraj njega, može da nađe vozača koji će ga odvesti na željenu lokaciju ali ne može iskoristiti pun potencijal skupog automobila.

Mančeter Junajted odradio je nevjerovatan posao tokom ljeta. Doveli su Sanča iz Dortmunda, Varana iz Reala a iz Juventusa se vratio Kristijano Ronaldo. Ako se zna da su tu od ranije bili igrači poput Fernandeša, Marsijala, Šoa, Megvajera, Pogbe, Grinvuda, Matića, jasno je bilo da je Junajted sklopio mnogo moćan sastav. Sastav koji bi u teoriji malo ko mogao zaustaviti. Pa ipak, neko ga itekako može zaustaviti i to neko ko to zapravo ne bi trebao raditi nego nešto drugo.

Ole Gunar Solskjer je legenda kluba. Ako ništa to će biti zbog gola u finalu Lige šampiona protiv Bajerna, kada je Junajted 1999. napravio spektakularan preokret u samoj završnici. A naravno, bilo je još dobrih poteza Norvežanina u dresu ''Crvenih Đavola''. Radi statusa igračke legende u jednom momentu dobio je šansu da kao menadžer vodi klub. Bilo je to nakon serije loših rezultata pod Murinjom sredinom sezone 2018/19.

Od tada pa do danas, Junajted je prešao veliki put. Igrački akdar se stalno jačao što sa pojačanjima što sa stasavanjem igrača iz vlastitog pogona kao što su Rašford i Grinvud na primjer. Međutim, pravih rezultata i trofeja nije bilo. Zašto ? Zato što bi Ole uvijek ostao nedorečen u onim najbitnijim mečevima.

Pa ipak, nakon sjajnog ljeta i sklapanja najjače ekipe još od odlaska Fergusona, očekivalo se da Mančester izgleda moćno i da mu malo ko može stati na crtu. U prvom kolu su tako i djelovali mada ruku na srce Lids je idealan protivnik za Junajteda jer igra baš kako ekipa ne smije igrati protiv Oleovog Junajteda jer ostavljaju previše prostora između linija i igraju previše otvoreno.

Ali već u narednim mečevima se uvidjelo da i pored pojačanja, Junajted nije toliko moćan. Mučenje sa Sautemptonom gdje su i gubili ali su došli do boda i meč sa Vulverhemptonom gdje su Vulvsi u potpunosti nadigrali Junajteda ali je Grinvud pogodio za pobjedu. Njukasl su potom odradili bez problema a onda je uslijedio novi meč koji je samo potvrdio ono  što manje više svi znaju, da je Ole zapravo najveća mana Junajteda.

Meč u Švajcarskoj je sjajno počeo. Golom Ronalda rano su poveli protiv Jang Bojsa. Međutim, Van-Bisaka dobio je poprilično neinteligentan crveni karton. Iako je Junajted igrački jači i sa igračem manje, Ole se odlučio potpuno povući. Da ste utišali ton i da niste pročitali natpis imea rivala, mislili bi ste po dominaciji rivala da Junajted igra protiv Pepove Barse u ''prajmu''. Ali zapravo nije bilo tako nego je Ole ponovo promašio taktiku. A to je njegov najveći problem.

On je htio da se brani i to nije prvi put. Obično ako rano povedu, idu da se brane i iz kontri traže eventualno još neki gol. Rijetko kada će kada povedu ići da dotuku rivala pogotovo kada igraju u gostima. Donekle je bilo možda očekivano da malo igraju defanzivnije nakon crvenog kartona Bisake ali oni su potpuno prepustili inicijativu rivalu. Ekipa sa toliko individualnog kvaliteta ne radi takve stvari, pogotovo ne protiv rivala kaka je bio njihov rival. Jang Bojs jeste ekipa za poštovanje ali Junajted je i sa igračem manje klasa iznad njih po kvalitetu. 

Oleu se ponovo loša taktika i prije svega kukavička taktika, obila o glavu. Prvo je tim iz Švajcarske izjednačio a onda su nakon gluposti Lingarda došli do zasluženog preokreta jer su zaista bili bolji rival. Ali su to bili u najvećoj mjeri jer im je Ole pogrešnom taktikom to dozvolio.

A to se dešava. Zašto je Juanjted sa Oleom izgubio svaki meč koji je mogao donijeti borbu za trofej ? Zato što bi Ole odabrao pogrešnu taktiku. Veoma često bi to bila kukavička taktika gdje bi pokušao kroz defanzivu čekati šansu što je poptuno nelogično ako ima tim kvaliteta kakav ima trenutno. Isto tako, često se desi da kada povede, ne ide da samelje rivala nego se povuče. Nekada na kontre uspije dati drugi ili treći gol ali nekada ostane bez bodova. Takođe, dosta mečeva je Junajted dobio sa Oleom gdje je Oleov uticaj bio koliko i uticaj nas pored ''malih ekrana''. Prosto, i kada je taktika loša i kada menadžer nema jasnu ideju šta želi, Junajted posjeduje preveliki individualni kvalitet na koji rešava mečeve. Tako su dobili pomenuti meč sa Vulvsima. Da je bilo do Oleove taktike i poteza, Vulvsi bi do nogu dotukli Junajted jer je Larž potpuno nadigrao Olea. Međutim, individualni kvalitet u toj utakmici donio je trijumf Junajtedu a takvih mečeva je bilo i proteklih sezona.

Nakon svih pojačanja, Junajted se treba i mora boriti za titule u prvenstvu i Ligi šampiona. Ali sa Oleom oni i pored pojačanja neće uspjeti doći do trofeja. Jer Junajted je mnogo skup automobil a za izvlačenje maksimuma iz istog, potreban je bolji vozač od Olea.