XS
SM
MD
LG

Pobednik velemajstor Robert Markuš

Pobednik bečejskog "zugera" velemajstor Robert Markuš levo u partiji sa Bečejcem Vojkom Grabežom - foto: V. Jankov

Prvo Otvoreno rapid prvenstvo Bečeja okupilo je u hotelu "Zlatna obala" kraj Tise ukupno 116 takmičara, od kojih su desetorica bili velemajstori, jedan manje internaconalni majstor, a jedan više FIDE majstor, dok samo 13 učesnika nije imalo rejting. Kako je učešće uzeo i bugarski velemajstor Milko Popčev, to je turnir imao međunarodni karakter.

Titulom pobednika „prvenca“ okitio se neporaženi velemajstor Robert Markuš iz Novog Sada, koji je u devet kola po Švajcarskom sistemu i 15 minuta za partiju po učesniku, sakupio osam poena i pripala mu je novčana nagrada od 21.000 dinara. Time je opravdao najviši rejting s kojim je stigao na turnir (2608).

- Zadovoljan sam osvajanjem prvog mesta, mada nije bilo lako doći do titule, jer sam imao teške protivnike i u nekoliko parija sam sumnjivo stajao, ali uz malo sportske sreće uspeo sam da pobedim. Najteže je bilo u osmom kolu protiv velemajstora Nikole Nestorovića. Inače, retko igram brzopotezne turnire. Poslednji put sam bio u Mariboru 2018. godine. Više mi leže liga partije i jedva čekam da startuje prvenstvo. Član sam Novog Sada, imamo dobru ekipu, ali nemamo visoke ambicije i zadovoljićemo se ostankom u ligi, rekao nam je po završetku bečejskog „cugera“ velemajstor Robert Markuš.

Drugo mesto sa sedam poena osvojio je velemajstor Siniša Dražić i pripala mu je novčana nagrada u iznosu 15.000 dinara. Isti broj poena osvojila su još petorica šahista, trećeplasirani internacionalni majstor Ivan Šarenac (10.000), velemajstor BorkoLajthajm (8.000), internacionalac Dejan Leskur (6.000),velemajstor Miša Pap (3.500) i internacionalni majstor Novak Pezelj (2.500)...

- Zahvaljujući poktoviteljstvu opštine Bečej, nagradni fond je iznosio 100.000 dinara i, pored pomenutih velemajstora i interacionalaca, nagrađeni su sa po 5.000, odnosno 3.000 dinara po dve najuspešnije dame, omladinci, juniori i domaći igrači. Zadovoljni smo kako je protekao „prvenac“ i imamo obećanje čelnih ljudi u opštini da će nam i narednih godina pomoći da organizujemo tirnir, kako bi postao tradicionalan. Zahvaljujemo i internacionalnom sudiji Miloradu Maraviću, koji brinuo da turnir protekne u najboljem redu, rekao nam je po završetku direktor turnira Radovan Zavišić.

Bečejaca nije bilo previše, ali dovoljno. Ukupno deset. Najbolje je, prema očekivanju, plasiran FIDE majstor Momčilo Dragović (45.) sa pet poena, koliko ima i velemajstor Miroljub Lazić na 35. mestu, sa kojim je remizirao u poslednjem kolu, što mu je donelo nagradu od 5.000 dinara kao najbolje plasiranom domaćem učesniku turnira, a Vojko Grabež je, po tom osnovu, drugi (51.)  i nagrađen sa 3.000 dinara. Na 66. mestu sa 4,5 poena je Miroslav Francuski iz Kikinde, koji brani boje ovdašnjeg ŠK Pion. Bečejac Zoltan Nađ brani boje ŠK iz Bačke Topole, osvojio je četiri poena i završio je na 77. mestu.  Radovan Aćimov je bio 95. sa osvojena tri poena, koliko je imao i omladinac Uroš Koruga na 103. mestu. Milorad Ćulum je sa 2,5 poena bio 105, a po dva poena su osvojili mladi Velibor Ilić (110.), Luka Koruga (111.) i Viktor Bartuc (112.).   

Ovo nije prvi potez pomoći lokalne samouprave organizatoru turnira Šahovskom klubu Pion. Jesenas su im obezbedili bolje uslove za rad, tek završenim turnirom popularizovali su igru na „64 polja“, a u planu je, s istim ciljem, i organizacija simultanki poznatih velemajstora. Sve to kazuje da šah u Bečeju hvata priključak s ostalim sportovima.