XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Balkon Skupštine Beograda pun srpske olimpijske mladosti

Nekoliko hiljada razdraganih Beograđana dočekalo je srpske olimpijce i osvajče medalja u Londonu “zlatnu” Milicu Mandić (tekvondo), “srebrnu“ Ivanu Maksimović (streljaštvo) i “bronzane” Andriju Zlatića (streljaštvo) i vaterpoliste i pozdavilo ih burnim apaluzima kada su se pojavili na balkonu Starog dvora!

Pre toga srpska olimpijska mladost provezla se ulicama Beograda u otvorenom autobusu, od sedišta generalnog sponzora OKS Telenora u “Aerodromskom gradu” do Skupštne Beograda bučno pozdravljena od velikog broja građana.

U toku popodneva u utorak 14. avgusta olimpijce je primio i premijer Ivica Dačić i sa saradnicima, među kojima je bila i ministar omladine i sporta Srbije Alisa Marić. Zahvalio im se što su rezultatima ali i ponašanjem na Olimpijskim igrama u Londonu Srbiju učinili ponosom i bogatijom za četiri olimpijska trofeja.

Kapiten srpskih vaterpolista Vanja Udovičić istakao je da su imali veoma tešku utakmicu protiv Crne Gore i da su pobedili jer su ekipa koja uvek teži ka svetskim sportskim visinama.

- Molim vas veliki aplauz i za Ivanu i Milicu, za Andriju, koji je uzeo prvu medalju u London – rekao je Udovičić. - Hvala vam što ste sve vreme verovali da možemo da stignemo i ono što je na prvi pogled bilo nedostižno. Hvala vam i što ste došli, jer je i to dokaz da je naš trud vredeo.

Andrija Zlatić koji je bronzanom medaljom vazdušnim pištoljem doneo 99. medalju našem sportu, je sa mnogo emocija u glasu istakao da je izlazak na balkon izuzetan doživljaj i zahvalio se na dočeku uz obećanje:

- Nadam se da ćemo se videti još neki put na ovom istom mestu!

Olimpijcii su došli na balkon kroz špalir oduševljenih građana Beograda, pre svega madih. Pozdravljeni su Milica Mandić, Ivana Maksimović, ali i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, koji je bio na balkonu 1995. sa košarkima kada je i ustanovljena tradicija da se dočekuju šampioni. Gromoglasne aplauze dobili su i strelci Zorana Arunović, koja je osvojila četvrto mesto, legendarna Jasna Šekarić i Damir Mikec, kajakaš Marko Novaković sedmi u finalnoj trci na Igrama u Londonu i drugi sportisti i treneri.

Milica Mandić izjavila je da ne može da opiše osećanja:

- Pozdravljam va sve i hvala na prekrasnom dočeku. Ne mogu da opišem kako mi je u ovom veličanstvenom trenutku. Za ovako nešto se živi. Uz podršku porodice, trenera i stručnog štaba uspela sam da ostvarim snove, ali pomogli ste mi i vi. Ne bih uspela bez vas i zlato posvećujem vama.

Srebrni strelac Ivana Maksimović koja je osvjila 100. medalju uzbuđeno je rekla:

- Ponosna sam jer sam bila deo olimpijskog tima Srbije. Svi smo dali sve od sebe na Igrama u Londonu, da ostvarimo uspeh i dostojno predstavimo Srbiju.

Članovi srpskog olimpijskog tima su na terasi skupštine Beograda zajedno otpevali nacionalnu himnu "Bože, pravde".