XS
SM
MD
LG

Loš Fodin eksperiment i Holandija oko koje i dalje ima upitnika

Foto: UEFA EURO 2020

Holandija je savladala Austriju sa 2-0 te su tako osigurali prolaz dalje i prvo mjesto. Iako se od meča moglo dosta očekivati, meč je bio jednosmjerna ulica.

Holandija je izašla u standardnoj 3-4-1-2 formaciji. Za razliku od prvog meča, De Liht je ovaj put bio centralni štoper. Što se postavke tiče, štoperi su veći dio vremena proveli veoma visoko ali rijetko su prelazili preko centra. Ali zato su bekovi stajali veoma visoko cijelo vrijeme a na kraju krajeva je i Damfris dao opet gol.

To što je Damfris bio visoko, Austrija je pokušala koristiti te su dosta forsirali igru po lijevoj strani. Sama postavka Austrije je bila dosta atipična. Igrali su sa tri štopera, visoko postavljenim bekovima koji su faktički bili krila a sa njima su Laimer i Sabicer držali liniju dok je Šlager bio iza. Baumgartner i Gregorič su igrali napadače s tim što e Baumgartner igrao povremeno i niže. Austrija je igrala bez suspendovanog Arnautovića ali je i Kalajdžić ostao na klupi što je donekle bilo iznenađenje.

Međutim, nije to bilo jedino čudno u formaciji Austrije. Njihovi igrači stajali su pretežno daleko jedni od drugih. Kada bekovi i krila stoje široko i kada veznjaci stoje široko, teško je napraviti brze akcije. Treba dugo vremena lopti da putuje i tu se protivnik stigne defanzivno postaviti. Pokušali su koristiti Alabu za dijagonalne pasove i pasove u dubinu što je dovelo do toga da je imao tri ključna dodavanja, odnosno više od ostatka ekipe.

Sa ruge strane, premalo su napadali Holandiju kroz sredinu. Mogli su probati koristiti brojnost ali nisu to radili na pravi način i dosta su forsirali igru po stranama. Međutim, široko postavljanje bekova i krila, onemogućilo je da to rade na brži i bolji način.

Holandija je odradila svoj dio jako dobro. Mada, može utisak zavarati. Jeste Austrija bila dosta bezopasna ali treba biti pošten i reći da je to dobrim dijelom i radi loše taktike Franka Fode koji je sebi bio veliki neprijatelj večeras (kao Dalić protiv Engleza). Foda je eksperimentisao a to se na prvenstvima ne radi. 

Međutim, ne treba biti nepošten prema Holandiji. Oni su iskoristili ono što im se nudilo, stvorili su veliki broj prilika i zasluženo su slavili. Činjenica jeste da visoko postavljeni bekovi i visoko postavljena odbrana mogu biti problem protiv ekipa koje to znaju iskoristiti. Ali večeras to nije bio problem. Bez Van Dajka štoperi čak i ne postavljaju toliko visoko odbranu a to su radili protiv Austrije što dovoljno govori koliko je Austrija bila loša.

Tandem veznjaka De Jong - De Ron odradio je fantastičan posao. Kretali su se sjajno između linija i bili su jako dobri u kontrapresingu. Sve te stvari oni rade dobro i u klubovima tako da i nije iznenađenje kako su odigrali večeras. Memfis Depaj je radio odličan posao. Kretao se dobro, bio najbliži ulozi plejmekera a na kraju krajeva najzaslužniji je i za drugi gol.

Vajnaldum je dosta puta pokušao dribling, fino se kretao ali je izgubio nekoliko lopti i duela te se može reći da je čak mogao odigrati i bolji meč. Međutim, za Holandiju je super što se to i nije osjetilo i što su dobili bez problema.

Iako Holandija ima dvije pobjede i sigurno prvo mjesto, ne treba se baš zalijetati. Ima tu dost aupitnika. Dosta su ''mekani'' u duelima, visoko su postavljeni bekovi uvijek riskantn. Pogotovo je Damfris rizičan jer ide visoko a dobio je svega četiri od 23 duela na zemlji u dvije utakmice. Bolji protivnik to može iskoristiti.

Takođe, neko sa brojnijom sredinom, može i u sredini da im pravi problem jer svaako će i centralni vezni morati krpiti rupe radi visoko postavljenih bekova a tu se otvara prostor i kroz sredinu. E sad, Holandiji se može otvoriti dobro pa i da izbjegnu dugo ozbiljne protivnike ali protiv prvog ozbiljnog rivala bi mogli imati problema.

Što se Austrije tiče, oni imaju veći potencijal od Ukrajine. Međutim, Foda ne smije opet eksperimentisati i mora se vratiti sistemu i igri koju Austrija obično igra. Inače, opet bi mogli da se provedu loše i da budu bezuspješni.

A da mogu iznenaditi ako odigraju maksimalno kako znaju, mogu definitivno. A vidjećemo da li će se to i desiti...