XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa D

Foto: The Magazine Sport

EURO je sve bliže i prva utakmica na programu je sutra a mi nastavljamo sa najavama. Red e došao na grupu D. U toj grupi se mogla naći i Srbija ali je propustila svoju šansu protiv Škotske u baražu. Pored Škota, tu su još Englezi, Hrvati i Česi.

Engleska je favorit ne samo grupe nego jedan od favorita cijeloga prvenstva. Kada samo pogledate ko je otpao sa konačnog spiska Sautgejta, onda vam je jasno koliko su zaista moćni u ovom trenutku a s obzirom na dosta mladih igrača, tako bi i u budućnosti trebalo biti.

Pikford će vjerovatno biti prvi golman a tu su još i Henderson te Džonston. U odbrani je radi povrede otpao Arnold a rovit je i Megvajer ali je na spisku. Tu su i Tripije, Voker, Čilvel, Džems. U veznom redu u tu Rajs, Maunt, Henderson prije svih a svakako da bi značajan doprinos mogli dati i igrači poput Griliša kao i talentovani Saka. U napadu, udarna igla je Hari Kejn a tu su još i Rašford, Sterling, Kalvert-Luin kao i Sančo koji nije napadač ali spada svakako u ofanzivni dio ekipe.

Englezi imaju dvije formacije koje koriste. Jedna je 4-3-3 a druga je 3-4-3. Ukoliko igra Voker, onda se on spusti na trećeg štopera i igraju u toj formaciji. S obzirom da imaju i Tripijea i Džejmsa, nije nerealno da igraju tako. Svakako, napad im najčešće počinje tako što se neko spusti u zadnju liniju. To može biti Voker ali se zna spustiti i Deklan Rajs. Većinom tako kreću u napade da imaju trojicu u poslednjoj liniji i dva veznjaka ispred te oni pokušavaju na pravi način distribuisati loptu u prednju liniu.

U prednjoj liniji svakako da je najvažnii igrač Hari Kejn. Ne samo radi efikasnosti nego i radi toga što može primiti loptu i odložiti saigračima u prostor. To se posebno može vidjeti kada igraju u tranziciji. Generalno, ofanzivni dio ekipe dobro koristi prostor i imaju odlične kretnje bez lopte. S obzirom na filozofiju Sautgejta, nekako je čudno da Lingard ipak nije jedan od putnika na EURO.

Kada se brane, pokušavaju usmjeriti ekipu na jednu od strana. Tu se na malom prostoru nalazi brdo Engleza te dobro zatvaraju prodor protivnika ali isto tako lako koriste greške protivnika kako bi stvorili šansu. Veoma su efikasni iz grešaka protivnika mada generalno su veoma efikasni. To je dobrim dijelom i radi toga što su im štoperi odlični na lopti i mogu bez problema prenijeti loptu kroz pas na suparničku polovinu.

Često smo slušali priče kako su Englezi veliki favoriti, često su se oni neosnovano previše busali u prsa, ali utisam je da je ova ekipa Engleske zaista sposobna za velike stvari. Grupu će sigurno proći a za dalje ćemo vidjeti. 

Hrvatska je na prošlom Mundijalu igrala finale. Sada se od ekipe koju predvodi Zlatko Dalić opet očekuje veliki rezultat. Međutim, nakon Mundijala su se u mnogim mečevima mučili ali definitivno posjeduju kvalitet.

Skoro svi najbitniji igrači su tu. Livaković, Kalinić i Sluga od golmana. U odbrani su tu Lovren, Barišić, Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car a svakako da će povreda Lovrena bar u startu biti problem za Hrvate. Treba reći da je tu i talentovani Joško Gvardiol. U veznom redu tu su Modrić, Kovačić, Brozović, Badelj, Pašalić a tu je i talentovani Ivanušec. U ofanzivnom dijelu imaju Perišića, Rebića, Vlašića, Oršića, Kramarića i Brunu Petkovića.

Što se Hrvatske tiče, oni su veoma dobri u posjedu lopte i jedni od najboljih po uspješnosti driblinga. Međutim, sam posjed lopte nekada im ne donosi previše jer često lopta zna sporo kružiti pa i pored tehničke potkovanosti, ne stvore dovoljno veliki broj prilika. Dobri su u otvorenoj igri i tranziciji ali malo golova daju nakon centaršuteva. To je dobrim dijelom i radi uloge napadača. Bruno Petković nije napadač koi će inicijalno davati golove nego je napadač koji će raditi za ekipu.

On je sposoban dobiti duel, zagraditi se i odložiti loptu saigračima u prostor. Na neki način, predstavlja Hrvatsku verziju Žirua samo sa manje centimetara. Što se samih napada tiče, dosta toga naravno zavisi od tandema veznjaka, Brozović-Modrić. Posebno zanimljive su dijagonalne lopte veznjaka kojima mijenjaju stranu napada.

U odbrani se brane u srednjem bloku te lako koriste greške protivnika za dobar napad u tranziciji. Iako će Lovren propustiti start prvenstva, to ne mora biti preveliki hendikep. Vjerovatno će igrati Ćaleta-Car koji je bolji na lopti i koji može dosta pomoći u organizaciji napada. Hrvati imau problem u odbrani prekida kao i u situaciji kad protivnik uspije da ih sabije u zadnju defanzivnu trećinu. Tu ostavljaju dosta prostora za pokušaje izvan kaznenog prostora i tako su znali dosta golova primiti.

No, uz sve mane i generalno lošu formu reprezentacije, Hrvatska je dovoljno kvalitetna i talentovana da prođe grupu.

Češka je ponovo sa Hrvatima u grupi kao i na prošlom prvenstvu. Imaju kvalitet ali nemaju preveliki pritisak jer igrački nisu sigurno nivo Engleske i Hrvatske. Međutim, vrlo lako mogu iz te opuštenosti napraviti iznenađenje.

Na golu će vjerovatno biti Pavlenka. U odbrani ima nekoliko bitnih igrača a svakako da je jedan takav i Vest Hemov Cufal a tu su i Kaderabek i Kalas. U veznom redu, jedan od bitnijih igrača je Souček. Pored njega, tu su Jankto, Darida te Kral. U napadu imaju nekoliko opcija u Vidri, Pekhartu i Šiku.

Češka je ekipa koja dosta zavisi od centaršuteva i igre po bokovima. Naravno, centaršutevi su opasni i kod prekida ali i u otvorenoj igri. U otvorenoj igri, dobro pune kazneni prostor te imaju nekoliko opcija prilikom centaršuteva. Pokušavaju često i kroz pas igru napraviti šansu ali su ipak centaršutevi glavno oružje. U odbrani, igraju u srednjem bloku te su izuzetno pokretljivi i dobro preuzimaju protivničke igrače. Međutim, problem nastaje kada moraju braniti drugi ili treći napad protivnika gdje nisu najbolji.

Koliko mogu ostaje da se vidi ali bar na papiru djeluje da teško mogu do prva dva mjesta u ovoj grupi. Međutim, to nikako ne znači da ih bilo ko smije potcijeniti.

Poslednji tim u ovoj grupi jeste Škotska. Nama je dobro poznata s obzirom da je u baražu izbacila Srbiju nakon boljeg izvođenja jedanesteraca. Nemaju preveliki kvalitet ali imaju sjajne pojedince.

Na golu imaju Maršala a tu su i Meklohan i Gordon. Najbitniji u odbrani su Galahr, Tirni i Robertson. Vezni dio drži trojka Mektominej, Mekgregor i Megin a tu su i Armstrong te Gilmor. U naapdu imaju Dajksa i Če Adamsa kao i Foresta od rpavih napadača. Takođe, napadače znaju igrati i Rajan Kristi koji je inicijalno desni bek a napadača zna igrati i po prirodi ofanzivni vezni Frejžer.

Škotska ne igra atraktivan fudbal. Igraju u formaciji 3-4-1-2 u poslednje vrijeme pa će vjerovatno tako igrati i na samom prvenstvu. Dosta napada ide preko lijeve strane te kroz sredinu preko Megina. često šalju duge lopte, pogotovo kada je Dajks u špicu a opasni su na odbijenim loptama. Postižu dosta golova nakon centaršuteva i generalno su opasni u prekidima. Brane se često u formaciji 5-2-1-2 sa visokim presingom gdje napadači pritiskaju protivničke štopere i tako otežavaju izgradnju napada. Problem im je što je Maršal nesiguran golman a i štoperi su im izuzetno spori i to protivnici mogu koristiti.

Škotska nema sigurno kvaliteta koliko imaju Englezi i Hrvati. Ali, oni će biti izuzetno motivisani protiv Engleza radi svih njihovih istorijskih odnosa dok protiv Hrvata nemaju dobro iskustvo. Sa Češkom su tu negdje ali i od njih su za nijansu slabiji. Tako da, ako dobace do drugog kruga, to će biti veliko iznenađenje.


Hrvatska 3 : 1 Škotska
Češka 0 : 1 Engleska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 2 1 0 7
2 Hrvatska 3 1 1 1 4
3 Češka 3 1 1 1 4
4 Škotska 3 0 1 2 1