XS
SM
MD
LG
07.06.2021 Svetozar Čiča

Hvala ti, Dušane

Dušan Tadić i Joust Reintjes, ambasador Holandije -foto: FK Ajaks-Beograd

Protekle srede na stadionu Voždovca u Beogradu u režiji fudbalskog kluba Ajaks iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Dušana Tadića, kapitena Ajaksa iz Amsterdama i reprezentacije Srbije, održan je "Dan Ajaksa" i 11. Memorijal "Velibor Vasović".

Nećemo preterati ako kažemo, da je to bio fudbalski događaj nedelje koji je najviše privukao pažnju javnosti. Između sebe su igrala dva tima srpskog Ajaksa, sastavljena od igrača poniklih u sopstvenoj školi, rasutih širom Srbije i Evrope, pojačana sa par gostujućih igrača. 

Pre utakmice su uživo svirane himne Srbije i Holandije, a tekst je otpevala sjajna, operska diva Zorica Belić. 

Na taj dan, 2. juna 1971. je Velibor Vasović u Londonu, kao kapiten Ajaksa iz Amsterrdama, uvis podigao pehar pobednika Kupa evropskih šampiona, što je bio prvi, od ukupno četiri, koliko ih je Ajaks osvajao. Na isti dan, ali 1996. godine, sa dole potpisanim, Velibor Vasović je bio i suosnivač srpskog Ajaksa. Tako da je obeležen "zlatni" jubilej amsterdamskog i "srebrni" jubilej srpskog Ajaksa. 

Svoj nemerljiv doprinos celom događaju je dao neverovatni Dušan Tadić, sponzor cele priče, koji je svojom harizmom plenio poglede svih prisutnih, među kojima je bio i aktuelni ambasador Holandije u Srbiji, Joust Reintjes. 

Autor: Svetozar Čiča