XS
SM
MD
LG

Igokea protiv Splita traži nastavak pobedničkog niza

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov. Ekipa Dragana Bajića u ponedeljak dočekuje Split u 17. kolu ABA lige.

Igokea u ovaj meč ulazi u sjajnom raspoloženju jer je u utorak izborila plasman u TOP16 fazu FIBA Lige šampiona a i u ABA ligi ima osam pobjeda u poslednjih devet utakmica. Sa druge strane, ekipa Splita, u poslednjem kolu odigrala je loše i poražena je protiv Cedevita-Olimpije.

Ekipa Ivice Skelina ima dosta kvaliteta ali i iskustva. Sačuvali su okosnicu tima iz prošle sezone te doveli provjerena pojačanja. Od košarkaša iz Hrvatske, dovodili su igrače koji su Splićani. Vratio se Ukić, doveli su i Marina Marića a poslednje pojačanje je Luka Babić. Ostala pojačanja im nisu Amerikanci nego momci iz regiona kao što su Đoković, Luković i Mesiček. Mesiček ima problema sa leđima i moguće da će ići i na operaciju a to bi bio i kraj sezone za njega dok Ilija Đoković cijelo vrijeme ima problema sa povredama.

Što se tiče igre Splita, Split igra veoma zanimljivo. Odbrana im svakako nije za pohvalu. Igraju nedovojno čvrsti i često primaju poene u serijama iz istih akcija. Tako im se dešavalo protiv Cedevite da tri puta zaredom prođe centralni pik ili da tri puta zaredom dobiju trojku iz kornera na isti način. 

Što e napada tiče, od dolaska Ukića sve kreće od njega i jedini je pravi organizator igre u Splitu. Dobro vrti pik sa visokim igračima a često bekovi izlaze iz blokova na njegov pas te uzimaju šut za tri poena. Tu je nekako prednjačio Mesiček ali on neće igrati u Laktašima a vidjećemo da li će debitovati Babić. Što se tiče visokih igrača, mnogo opasniji je Marić jer ima domet i u šutu sa poludistance dok je Vranković ograničen na igru na obruču. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni Marka Lukovića koji je opasan i u šutu za tri poena ali i u igri na niskom postu a biće i motivisan jer igra protiv bivšeg tima.

Određeni parametri su se popravili od dolaska Ukića. Sa njim Split ima dvije asistencije više po meču iako je rezervni plejmeker povrijeđen. Takođe, daju i pet poena više po meču sa njim u timu tako da je već sada jasno da će iskusni košarkaš mnogo značiti Splitu.

Skok će biti veoma važan parametar na ovom susretu i ko se u skoku nametne, biće blizu pobjede jer su ekipe skakački gotovo pa izjednačene. Split je među ekipama koje gube najviše lopti i to je segment koji bi Igokea mogla iskoristiti s obzirom da Igokea ne gubi mnogo lopti. Igokea i krade skoro jednu ipo loptu više po meču od Splita pa bi svakako odnos ukradenih i izgubljenih lopti trebao biti na strani Igokee.

Što se tiče rasporeda šuta, i jedni i drugi više biraju šut za dva nego šut za tri poena. Kada je u pitanju igra u tranziciji, Split je tu među najgorim ekipama. Igokea obično voli usporiti igru ali kad god imaju šansu, igraju u tranziciji te je taj dio njihova prednost. Split daje i najmanje poena iz grešaka protivnika od svih ekipa u ABA dok je Igokea treća u tom segmentu.

Generalno kad se sve sabere i oduzme, Igokea je sigurno favorit u ovom susretu. Međutim, treba imati u vidu da je Igokea doživjela emotivno pražnjenje nakon prolaza u TOP16 u LŠ i moguće da će im zafaliti koncentracije i energije. Ipak, ako budu koncentrisani i ako budu energetski blizu svog maksimuma, ''Igosi'' bi trebali opravdati ulogu favorita.

Da li će to i uspjeti, saznaćemo u ponedeljak od 21h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26