XS
SM
MD
LG
27.12.2020 Vlastimir Jankov

Monografija bečejskog vaterpola ugledala svetlost dana

Vaterpolisti Bečeja iz 1961. godine kraj Šlajza

Dugo najavljivana i čekana monografija o bečejskom vaterpolu ovih dana je izašla iz štampe. PVK Bečej je kapitalno delo iz oblasti sporta izdao povodom vrednog jubileja – sedam decenija postojanja i više nego uspešnog rada. Istina, bilo i padova u tako dugom vremenskom periodu, ali prirodno je da uspesi više prijaju i jasnije se pamte. Jedno od pamćenja u klupskoj istoriji trebalo je da bude i obeležavanje 70. rođendana, ali je pandemija Kovid - 19 prvo pomerala, a onda i, gotovo, sve odložila. Ostaće zapisano da se vredan jubilej obeležio jedino izdanjem klupske monografije imena „Od Kanala do evropskog vladara“, autora potpisnika ovih redova.

- Monografija je ranije pripremljena i čekao se pogodan trenutak za promociju, ali na kraju ni to, zbog epidemiološke situacije, nismo bili u mogućnosti da uradimo. Kapitalno delo za naš klub, a mislimo i bečejski sport u celini, odštampano je u godini jubileja, pušteno je u prodaju, a ako se u dogledno vreme stvore uslovi, organizovaćemo prigodan prikaz knjige i razgovor o njoj, pojašnjava aktuelnu situaciju predsednik PVK Bečej Zoran Popov.

O (ne)uspeloj misiji atraktivnog obeležavanja jubileja, govori jedna od igračkih legendi Goran Krstonošić, koji je bio predsednik kluba u vreme kada je oformljen Organizacioni odbor za obeležavanje jubileja i izradu monografije.

U brazilskom ambijentu trofej prvaka Evrope nije mogao da izostane

- Zahvaljujući prof. dr Đurici Stojšiću, koji je bio član prve generacije bečejskih vaterpolista, i njegovim malobrojnim saborcima, rekonstruisali smo „pionirske korake“ našeg sporta, te smo iz tog razloga želeli da, na kratko, „vaskrsnemo“ prostor na Kanaluizmeđu dva Šlajza, gde se „rodio“ vaterpolo u Bečeju. Planirano je da se obeležavaje jubileja održi u drugoj polovini avgusta, kada je voda u Kanalu najtoplija, kako bi se odigrala jedna utakmica mlađih selekcija u autohtonoj vodi. Zatim, želeli smo u Gradskom muzeju da priredimo izložbu, shodno broju godina, 70 fotografija izklupske arhive, obavimo promociju monografije i uručimo priznanja onima koji su doprineli da se klupsko ime s respektom izgovara u svetu vaterpola, ali... veli i sleže ramenima Goran Krstonošić.

Odmah da dodamo, najzad je otklonjena dilema kada je klub osnovan. Dugi niz godine je 1947. slovila za „nultu“, shodno tome su obeležavani jubileji...Protagonisti te ideje su zaboravili da je u to vreme bilo političke turbulencije i nikome nije bilo doosnivanja kluba.Kad se malo primirila situacije vezana oko Informbiroa i društveni život koliko toliko vratio u normalu, 1950. godine stigla je prepopruka iz Pokrajinskog saveza za fiskulturu da se iskoriste prirodni resursi i u okviru SD „Jovan Crveni“ oformi plivačka sekcija. Društveni zadak dobio je zaljubljenik u plivanje Imre Biro i tako je sve počelo.

Evropski prvaci, igrači, stručni štab i rukovodstvo

- Kako je po propisima Plivačkog saveza Jugoslavije u to vreme svako zvanično takmičenje između prvog i drugog dela moralo imati vaterpolo utakmicu, to je bila obaveza da se oformi i vaterpolo sekcija, a članovi smo bili, upravo, mi mladi plivači, kojima je, pored isplivavanja dugih plivačkih deonica, nekoliko puta preko Tise, predstavljalo zadovoljstvo da se još malo zadržimo u vodi zabavljajući se s loptom, vraća film unazad prof. dr Đurica Stojšić (85).

I tako se krenulo u muljevitom Kanalu tokom letnjih meseci...Posle 33 godine stiglo se do elite, koja je u to vreme slovila za najače nacionalno klupsko takmičenje u vaterpolu, a pola veka od osnivanja ispelo se na evropski tron. Time su svi snovi prethodnih, a vrlo verovatno i budućih, generacija ispunjeni.

Nećemo ovom prilikom detaljnije da otkrivamo sadržaj monografije, čije je štampanje finansirala Opština Bečej, jer to prepuštamo onima koji je budu imali u rukama. Recimo samo da je recenzent prof. dr Đurica Stojšić EFESC, da se između korica na 247 strana nalazi život kluba od prvih zaveslaja do današnjih dana i da je sve ilustrovano sa 523 fotografije. Cena knjige je 1.000 dinara i može se kupiti u PVK Bečej (kontakt telefon 063/568584), te prostorijama Kancelarije za mlade i Turističke agencije opštine Bečej, lociranim na centralnom gradskom trgu.


18 .kolo Prva B liga
Goč 5 : 0 ŽAK
Bečej 10 : 8 Dorćol
Mladost 12 : 13 Singidunum
Vračar 9 : 9 Sava
TENT 13 : 6 Banja Luka
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost 18 15 0 3 45
2 Bečej 18 14 1 3 43
3 TENT 18 11 3 4 36
4 Dorćol 18 11 2 5 35
5 Singidunum 18 10 2 6 32
6 ŽAK 18 7 2 9 23
7 Sava 18 6 2 10 20
8 Vračar 18 6 2 10 20
9 Banja Luka 18 2 0 16 6
10 Goč 18 1 0 17 3