XS
SM
MD
LG

Rukometni klub Železničar odustao od Evrope

RK Železničar: "U tom tamnom vilajetu u kome smo se našli, gde gubimo kakvu god odluku da donesemo"; foto: JV / Vanja Keser

"Život se sastoji od svakodnevnih teških odluka, a mi smo bili prinuđeni da donesemo najtežu", počinje saopštenje Rukometnog kluba Železničar u kom se navodi da je, zbog epidemiološke situacije u Srbiji i Evropi, ali i zbog činjenice da klub nema odgovarajući teren za evropske mečeve, odlučeno da niški tim odustane od EHF kupa.

Železničar je ove sezone bio jedina ekipa u muškom rukometu koja je predstavljala Srbiju u Evropi, ali, nažalost neće imati priliku da zaigra na terenu. Kako navode u saopštenju kluba, "bili su preponosni na činjenicu da predstavljaju Srbiju i Niš na međunarodnoj sceni, što je privilegija koju su zaslužili rezultatima i igrama na terenu, zato su se, uostalom, i prijavili za nastup u EHF kupu za sezonu 2020/21".

Sa druge strane, poslednjih dana suočili smo se sa nepredviđenim okolnostima. Jedan naš prvotimac, nakon izraženih simptoma, pozitivno je testiran na virus Kovid-19, što nas je, uprkos, na sreću, negativnim rezultatima svih ostalih članova prvog tima, nateralo na dodatne mere predostrožnosti. Adaptiranjem hale "Čair" u privremenu KOVID bolnicu, ostali smo bez jedine dvorane koja ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih utakmica, samim tim i bez mogućnosti da igramo na domaćem terenu najmanje u dve runde takmičenja, što u priličnoj meri oduzima smisao nadmetanju i stavlja nas u neravnopravan položaj u odnosu na rivale - navodi se u saopštenju.

Odluka da se odustane od evropskih mečeva nije doneta lako, stoji u saopštenju.

U tom tamnom vilajetu u kome smo se našli, gde gubimo kakvu god odluku da donesemo, teška srca doneli smo onu koja nije u duhu sporta i tradicije našeg kluba, ali jeste racionalna u kontekstu aktuelne katastrofalne epidelmiološke situacije, čak 11 otkazanih (do ovog momenta) od 19 predviđenih okršaja drugog kola EHF kupa i neizvesnosti koja lebdi nad sudbinom brojnih sportskih takmičenja na našem kontinentu – da odustanemo od predstojećeg dvomeča sa ekipom Sport Toto iz Ankare - piše.

Na kraju saopštenja iz kluba navode da se nadaju da će "pošast koja je snašla čovečanstvo uskoro postati ružan san, da će se život, a i sport vratiti normalnim tokovima i da će već sledeće sezone, bez ikakvih prepreka, ukoliko to ponovo zasluže na terenu, nastupiti u evropskom takmičenju".


Radnički 34 : 29 Rudar
Novi Pazar 31 : 29 Šamot 65
Železničar 1949 33 : 26 Obilić
Metaloplastika 34 : 29 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar 1949 14 10 1 3 21
2 Metaloplastika 14 10 1 3 21
3 Rudar 14 8 0 6 16
4 Radnički 14 8 0 6 16
5 Novi Pazar 14 7 0 7 14
6 Crvena zvezda 14 6 1 7 13
7 Obilić 14 3 0 11 6
8 Šamot 65 14 2 1 11 5