XS
SM
MD
LG

Favoriti prema očekivanju, novajlije se još navikavaju na elitu

Foto: FSS

Već posle tri odigrana kola može se naslutiti odnos snaga i mogućnosti rivala. Ne možemo tvrditi da je trenutni plasman realan i ubeđeni smo da će biti značajnih pomeranja na tabeli. Kad to kažemo mislimo da će Partizan ubrzo uhvatiti priključak sa vodećima, Vojvodina i Radnički iz Niša će konkurisati timovima koji se bore za izlazak na evropsku scenu, Voždovac i Napredak su ispod plana i trebalo bi da se nađu u gornjoj polovini tabele. Od prijatnih iznenađenja visoko su se pozicionirali Spartak ŽK, Mladost i Proleter. Subotičani su u nastavku proteklog prvenstva nagoverstili da su sazreli za visoke domete, pogotovu posle pobede nad crno-belima. Uspešan niz nastavili su u tekućem prvenstvu i neće biti iznenađenje ako se nađu među 4-5 najboljih timova. Zajedno sa TSC-om imaju najefikasniji navalni red sa prosekom većim od tri gola po utakmici. Mladost iz Lučana je potvrdila visopke pozicije unazad nekoliko sezona i nije li došlo vreme da naprave još jedan iskorak ka vrhu. Proleter je proteklu sezonu završio na 12 poziciji, ali se videlo da imaju dovoljno rezerve da posle dve godine  postanu stabilan superligaš, koji neće razmišljati o opstanku.

Od aktuelnog šampiona se očekivalo da u kontu ima maksimalan učinak, pogotovu što im je na ruku išao raspored i dva domaćinstva protiv Novog Pazara i niškog Radničkog. Borjan je jedini uspeo da sačuva mrežu u proteklih 270 minuta. Potvrdu vrednosti imaće u sledećem četvrtom kolu kada na "Rajko Mitić" stižu preporođeni "golubovi". Bar na papiru crveno-beli su bliži trijumfu, ali tako ne misle momci trenera Vladimira Gaćinovića. Bilo ko da pobedi na premijeri četvrtog kola, u petak, sudeći po formi gledaćemo vrhunsku predstavu. Mladost je sa dve pobede u Lučanima i dramatičnom gostovanju u Surdulici pokazali mentalnu snagu i stabilnost.  Utoliko je čudnije što su se za preokret u nadoknadi postarali najmlađi prvotimci ekipe iz Lučana. Ekipa trenera Gorana Stanića ima jasnu fizionomiju igre, stabilnost i pogodili su sa prinovama. TSC je sačuvao gro tima iz prošle sezone i sa najboljim napadačkim tandemom Silađi, Lukić, nastavili su tamo gde su stali u proteklom prvenstvu. Izlazak na međunarodnu scenu biće za tim trenera Saba dovoljan stimulans da zadrže visoke pozicije. Čukarički se pozicionirao na peto mesto, gde su okončali prethodnu sezonu. Sigurno da im je teško palo izostanak nastupa na međunarodnoj sceni i sve će učiniti da im se to ne ponovi. Za to se potrudio raspoloženi kapiten Docić protiv nejakih "građevinara". Partizan nije uspeo da sruši neugodnu tradiciju u Novom Pazaru, i ubedljiva pobeda protiv Javor Matisa došla je kao melem na ranu i bar za izvesno vreme smirila strasti u Humskoj. Očigledno da crno-beli moraju tražiti bodove na strani ukoliko žele da drže aktuelnog prvaka na dostižnom odstojanju.

Nišlije su imale silnih problema sa koronavirusom u svojim redovima, ali im to nije smetalo da sa dve pobede protiv novajlija Metalca i Novog Pazara nađu se na osmoj poziciji. Na ruku im ide raspoerd, jer na Čair dolaze uzdrmani Šapčani i bliži su novim bodovima. Posle dva remija, Vojvodina je savladala neočekivano lako, "zmajeve" na "krovu" i u miru očekuju derbi sa Mladošću. Pokazali su u derbiju sa Čukaričkim psihološku stabilnost i uspeli da dva gola minusa nadoknade.

Od desetog do šesnaestog mesta pozicionirali su se timovi sa po tri osvojena boda. Radi se uglavnom o novajlijama i ekipama koje su u prethodnom prvenstvu borile za opstanak. Najveću težinu imaju bodovi Novog Pazara osvojeni protiv Partizana. Pazarcima je žreb podario dva višestruka šampiona i Nišlije, tako da su bodovi osvojeni preko plana. Povrh svega, imali su probleme sa epidemijom, kasno su počeli sa pripremama i još nisu selektirali tim, jer pojačanja uveliko stižu. Radnik je trebalo da ima koji bod više ali su neshvatljivim propustom u zaustavnom vremenu dozvolili da ih bonusi iz Lučana matiraju. Protiv Partizana neće moći da se vade i priliku da osvoje nove bodove potražiće u narednim kolima. Vidi se da Javor Matis ima kvalitet i kapacitet za veće domete, samo moraju otkloniti uočene slabosti protiv crno-belih koje su ih koštale ubedljivog poraza. Voždovac i Napredak su neprijatno iznenadili i skromna bodovna zaliha ne može zadovoljiti klubove koji su pred početak prvenstva očekivali mesto bar u "zlatnoj sredini". Dva poraza na "krovu" su deficit na koji "zmajevi" nisu računali i protiv "građevinara" im se pruža prilika da propuste nadoknade. Uprkos porazu od Partizana, Kruševljani su ostavili povoljan utisak, ali su odigrali slabo u Ivanjici i protiv Radnika su morali da da osvoje neophodne bodove. Metalac je uknjižio prve bodove protiv Šapčana, i uprkos ubedljivom porazu u Subotici, tim trenera Žarka Lazetića ima materijala za veće domete. Možda to mogu da demonstriraju već protiv Proletera. OFK Bačka je ostala neporažena na Slanoj bari i prvi bod  daje nadu da povratnik u društvo najboljih može više. U goste im stižu komšije iz Bačke Topole i tu bi momci trenera Dejana Rađenovića trebalo da pokažu karakter i svedu uočene promašaje i propuste na najmanju meru.

Inđija i Rad igraju bledo i bez bodova su posle tri odigrana kola. Pored tri poraza, "zeleni" još nisu pogodili protivničku mrežu. Očigledno je da danak plaćaju nešto kasnijem formiranju tima. Dolazak Napretka je prilika da pokažu da su dosadašnji rezultati prolazna slabost. Radu je blokiran račun, ne moče da registruje novajlije i treneru Mirjačiću su praktično vezane ruke. Protiv neubedljivih komšija sa Voždovca pruža im se šansa da osvoje prve bodove. Zlatibor je na začelju i dosadašnjim izdanjem razočarali su sve. Prvak Prve lige nije se nadao bledom izdanju u prethodne tri utakmice. Postigli su gol, ali nisu bili ni blizu osvajanju prvog boda. Treba podsetiti da su za celo prvenstvo među prvoligašima primili samo 18 golova, a na tri prethodne - deset. Neće im biti lako protiv Čukaričkog u Užicu, znajući kvalitet i snagu "brđana".


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Metalac 38 13 13 12 52
10 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Novi Pazar 38 14 7 17 49
13 Radnički (N) 38 13 10 15 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16