XS
SM
MD
LG

Rutinski odigrana premijera crveno-belih

Novi igrači, nove filozofije u igri, novi dresovi, a stari ciljevi. Crvena zvezda je uspešno položila prvi ispit u novoj sezoni lako savladavši povratnika u Superligu, ekipu Novog Pazara. Rezultat je bio 3:0, a strelci za naš tim bili su Spiridonović, Ivanić i Vulić.

Prvenstvo je počelo. Crvena zvezda je u njega ušla sa istim ambicijama kao i svake godine: osvajanje domaćih trofeja i grupna faza jednog evropskog takmičenja. Iako je prelazni rok počeo tiho i nečujno, dve atomske bombe odjeknule su ne tako davno sa stadiona Rajko Mitić – u naš klub vratili su se Katai i Kanga, pa su tako i sve naše želje postale još realnije. Na žalost gledalaca kraj malih ekrana, jednog od ova dva majstora nismo bili u prilici da gledamo na letnjoj premijeri, ali smo svakako mogli da vidimo makar kostur zamisli Dejana Stankovića i ono što bismo mogli očekivati od Zvezdine igre u novoj sezoni.

Zbog pravila o dva igrača ispod 21 godine, u sastavu Crvene zvezde videli smo Nikolića i Erakovića. Veljku je društvo na centru pravio konačno oporavljeni Sanogo, dok su ispred njih delovali novajlija Spiridonović, povratnik Katai, kao i preporođeni Mirko Ivanić. Nadu da će popraviti saldo svih golgetera, Stanković je poverio Portugalcu Tomaneu. Što se defanzive tiče, Milan Gajić polako ali sigurno istiskuje Marka Gobeljića iz prve postave, dok je svoju priliku pored Erakovića dobio i Pankov. Što se sastava gostiju tiče, vredno je istaći da su u formaciju uvrstili tri klasična štopera, pa je jasno bilo da je njihova primarna želja bila da sačuvaju mrežu.

Pred početak meča, minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminulom selektoru reprezentacije, Iliji Petkoviću, kao i Vladimiru Bulatoviću, dugogodišnjem predsedniku Superlige.

Zvezda je, razume se, krenula ofanzivno. Sa odbranom zelenih „mučila“ se tek nešto više od pet minuta, pa je već u osmom na semaforu stajalo 1:0. Katai je maestralno prošao po levoj strani, proturivši loptu kroz noge jednom od defanzivaca gostiju, pa potom i „na tacni“ uposlio Spiridonovića kome nije bilo teško da zatrese nebranjenu mrežu.

Ono što je uradio katai u osmom, pokušao je i Spiridonović u 12. minutu. Malo se spetljao, loptu pokupio Rodić, a naposletku odbitak dolazi do Tomanea. Portugalac se vrhunski zagradio, obrnuo dvojicu igrača Pazaraca, i kada se očekivala lagana egzekucija bio je povučen sa leđa i dileme nije bilo. Penal. Ogromno poverenje Dejana Stankovića još jednom je opravdao Ivanić, pa je već u 13. minutu udvostručio Zvezdinu prednost.
Dva minuta kasnije, ponovo prodor i centaršut Spiridonovića, još jednom se istakao Tomane udarcem glavom, ali ovaj put preko gola.

Petnaest minuta apsolutne demonstracije moći našeg, odnosno defanzivne nemoći gostujućeg tima. Sve o čemu se u tim trenucima razmišljalo je sa koliko će se pogodaka u mreži Pazarci vratiti u Rašku.

Ipak, momenti nepažnje skupo mogu da koštaju. Jedan takav dogodio se već u 19. minutu kada je naša prednost lako mogla biti prepolovljena. Iz zone odbrane dubinsku loptu poslao je Kovačević, Tomić je sjajno prihvatio, pohitao ka Borjanu, savladao ga, ali se lopta od stative odbila u gol aut. Pozvala je ta prilika gostiju na oprez našu odbranu.

Na stopostotnu šansu, Zvezda uzvraća istom merom. Maestralnu loptu u prostor poslao je Veljko Nikolić ka Ivaniću, kome je samo delić sekunde nedostajao da zaobiđe pravovremeno istrčalog Drobnjaka. Nakon što se lopta odbila o golmana, pokupio je Katai, i umesto da šutira, neuspešno je i on pokušao da obiđe čuvara mreže gostiju. Ponovo se odbila lopta, ovaj put ka Ivaniću koji glavom lobuje sve igrače, ali lopta odlazi koji metar pored gola.

Novu vrhunsku akciju našeg tima videli smo u 25. minutu. Sanogo u šesnaesterac za Spiridonovića koji je samo takao loptu i idealno uposlio Kataija. Zvezdina desetka „bocnula“ je loptu, koja prebacuje Drobnjaka, ali ne i poslednjeg igrača odbrane Novog Pazara koji sprečava siguran pogodak.

Dvadesetdeveti minut doneo je lucidan potez Seku Sanogoa. Nakon kornera veoma zapaženog Spiridonovića, tamnoputi vezista majstorski je pokušao petom, ali je lopta pogodila samo spoljni deo mreže.

Par reči o našoj igri iz prvih pola sata – brzo, precizno, atraktivno. Jasno da protivnik nije baš najmerodavniji, ali svakako odličnih trideset minuta Crvene zvezde.

Nakon tog perioda se malo i stalo na loptu. Zvezda je držala konce igre, ali bez konkretnosti. Ipak, u 35. minutu, nakon centaršuta Nikolića, Katai je uhvatio „na spavanju“ odbranu zelenih, pa je atraktivnim poluvolejem propisno namučio Drobnjaka. A taj pokušaj Kataija ujedno je bilo i poslednje uzbuđenje u prvom delu igre. Povukli su ručnu crveno-beli, tome je doprinela i konsolidacija defanzive gostujućeg tima.

Sve u svemu, videli smo trideset minuta dobrog tempa, dobrog kombinovanja, prilika i golova. Potom i petnaestak minuta „odmora“ pre sudijskog zvižduka. Posed lopte apsolutno je bio na našoj strani, ali je očigledno da naš tim po ovoj vrućini nije želeo pošto-poto da kidiše ka golu.

Zbog manjih problema sa povredom, Aleksandar Katai nije igrao u nastavku, a njega je zamenio Miloš Vulić. Sa druge strane u igru je ušao Hadžibulić umesto Resića.

Kako je Zvezda završila prvo, tako je počela i drugo poluvreme: mirno, diktirajući tempo. Tek u osmom minutu nastavka videli smo prvi pokušaj, i to Vulića s distance. Nije bilo lako Drobnjaku, koji ipak uspeva da odbije loptu. Čekala je Zvezda da gosti krenu ofanzivnije, ali oni kao da su čuvali i tih 0:2. U 61. minutu, svoj šut oprobao je i Ivanić. Dva solidna pokušaja van kaznenog propusta bili su sve što smo videli u prvih 15 minuta drugog dela igre. Ni dva minuta kasnije Zvezda nije odstupila od slične taktike – po drugi put oprobao se Vulić, iako je imao slobodnog Tomanea u daleko izglednijoj situaciji.

Samo malo je Zvezda dala gas, i nakon nekoliko pokušaja u 64. minutu stvorila i prvu pravu priliku. Odlično se zagradio i oslobodio čuvara Gajić na desnoj strani, snažno šutirao, ali dobro je bio postavljen Drobnjak.

Osvežio je sredinu terena Dejan Stanković u 66. minutu. Umesto Sanoga i Ivanića, na teren su kročili Jovičić i Ben. Sada je Spiridonović otišao na levu stranu, dok je Ben delovao desno. Na te izmene istom merom odgovorio je i Kolašinac uvođenjem Kurtija i Vlajkovića umesto Delimeđca i Kecapa.

Odličan šut uputio je i Spiridonović i to sa ogromne udaljenosti u 70. minutu, ali je još jednom Drobnjak bio na visini zadatka. Što je mogao danas da odbrani – odbranio je.

Celo drugo poluvreme loptu u posedu držao je naš tim. Gosti gotovo da ni po dva pasa nisu mogli da razmene dalje od defanzivne zone. Nije ni nama taj posed mnogo toga konkretnog doneo – nekoliko šuteva sa distance, jednu solidnu priliku Gajića i to je manje više bilo sve do poslednjih petnaest minuta susreta. Svakako, takvo odvijanje situaciju jeste išlo nama na ruku zbog sigurne prednosti, ali je činjenica i da je armija Zvezdinih navijača očekivala više posle ekspresnih 2:0.

Kada nije moglo iz igre, moglo je iz prekida. Najlepši momenat na meču videli smo u 82. minutu, kada je Vulić blago iskosa sa leve strane veoma dobrim felšom ostavio Drobnjaka ukopanog za 3:0. Tom slobodnom udarcu prethodilo je obaranje Spiridonovića.

Nedugo potom, naš tim propušta možda i najveću priliku na meču. Nikolić šalje još jednu sjajnu loptu ka napadačima, Ben se još bolje oslobodio čuvara, ali, kada je delovalo da će lako savladati golmana, ovaj mu je ušao u šut i sprečio četvrti pogodak za naš tim.
Vulić se nije zaustavljao sa šutevima, još jednu „bombu“ videli smo u 86. minutu. Bacio se Drobnjak koliko je mogao, ali na njegovu sreću lopta završava pored desne stative. Ako je neko maksimalno iskoristio svoje minute, onda je to Miloš Vulić, koji je pokazao kakvim udarcem raspolaže tokom čitavih 45 minuta. Postigao je jedan, a nije bio daleko od toga da postigne bar još jedan gol sa distance.

Tridesetak minuta apsolutne dominacije, pa nekih 45 minuta „zastoja“, da bi na kraju naš tim dodao gas i stavio tačku na prvu ovosezonsku pobedu. Imamo čime da budemo zadovoljni; novajlije su se odmah pokazale, vide se obrisi brze i konkretne igre. Sve što su gosti uradili jeste pogađanje stative u 19. minutu, pa je tako Milan Borjan ostao neocenjen. Ono što naša publika ne voli, jeste obaranje tempa i „privođenje posla kraju“, posebno nakon furioznog starta protiv, ruku na srce, nedoraslog protivnika. Čekali smo priliku iz kontranapada i nismo je dočekali. Pokušavali smo udarcima sa distance, pa je naposletku to i urodilo plodom, doduše nakon prekida. Sve u svemu, tri pogotka za prva tri boda, a možemo očekivati sve bolju igru naših izabranika.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Bojan Nikolić. Pomoćnici: Nenad Kurčubić i Marko Dimitrijević. Žuti kartoni: Kurdić (Novi Pazar) Crveni kartoni:  Strelci: 1:0 Spiridonović (8. minut), 2:0 Ivanić (13. minut), 3:0 Vulić (82. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić (od 75. Vukanović), Pankov, Eraković, Rodić, Nikolić, Sanogo (od 66. Jovičić), Spiridonović, Ivanić (od 66. Ben), Katai (od 46. Vulić), Tomane (od 75. Vukanović). Trener: Dejan Stanković

Novi PazarDrobnjak, Kovačević, Kurdić, Delimeđac (od 67. Vlajković), Marinković, Vukajlović, Nedeljković, Kecap (od 67. Kurti), Dacić (od 33. Dragutinović), Resić (od 46. Hadžibulić), Tomić. Trener: Kenan Kolašinac


Crvena zvezda 3 : 0 Novi Pazar
Radnički (N) 3 : 0 Metalac
Mačva 1 : 0 OFK Bačka
Spartak ŽK 3 : 0 Zlatibor
Proleter 2 : 0 Rad
TSC 2 : 2 Vojvodina
Čukarički 3 : 0 Inđija
Voždovac 1 : 3 Radnik
Mladost (L) 2 : 1 Javor Matis
Napredak 1 : 3 Partizan
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 1 1 0 0 3
2 Čukarički 1 1 0 0 3
3 Spartak ŽK 1 1 0 0 3
4 Radnički (N) 1 1 0 0 3
5 Radnik 1 1 0 0 3
6 Partizan 1 1 0 0 3
7 Proleter 1 1 0 0 3
8 Mladost (L) 1 1 0 0 3
9 Mačva 1 1 0 0 3
10 TSC 1 0 1 0 1
11 Vojvodina 1 0 1 0 1
12 Javor Matis 1 0 0 1 0
13 OFK Bačka 1 0 0 1 0
14 Voždovac 1 0 0 1 0
15 Napredak 1 0 0 1 0
16 Rad 1 0 0 1 0
17 Inđija 1 0 0 1 0
18 Zlatibor 1 0 0 1 0
19 Metalac 1 0 0 1 0
20 Novi Pazar 1 0 0 1 0