XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Srpski strelci puškom plasirali se u finale Lige mladih Evrope

Srpski strelci plasirali su se osvajanjem drugog mesta na kvalfikacionom turniru u Osijeku u finale Lige mladih Evrope u oktobru u Vroclavu u Poljskoj.

Na turniru su vazdušnom puškom gađale selekcije Hrvatske, Izraela, Rusije, Srbije i Ukrajine, dok se pištoljem borile Hrvatska, Rusija, Srbija i Ukrajina. Po dve najbolje ekipe u svakom oružju kvalifikovale su se na završni tirnir.

- Veoma sam zadovoljan pre svega borbenošću svih strelaca jer smo odlučujuću pobedu proti Ukrajine u poslednjem kolu izvojevali veoma tesno, 13:11, po serijama 5:3, 4:4, i 4:4 – kaže jedan od srpskih trenera Ivan Manojlović.- Tiha Todorović je poslednjim metkom ubila devetku, ali je Ukrajinka bila slabija i tako smo prošli četvrti put za redom na završni turnir što je lep uspeh. Pištoljem, nismo imali nikave šanse, poraženi smo u sva tri meča, posebno je bio bolan poraz od Ukrajinaca u drugom kolu sa 22:2. Najviše poena ekipi donela je Dragana Paleček koja je sakupila 16, po 15 su imali Andrija Milovanović i Tiha Todorović i 12 Tijana Kolarik.

U prvom kolu vazdušnom puškom, Srbija je izgubila od Rusije sa 13:11, u drugom je savladala Hrvatsku sa 15:9, u trećem je pobeđen Izrael sa 19:5 i u četvrtom u trileru Ukrajina sa 13:11. Ukrajina je prva sa 60 bodova, Srbija druga sa 58 ali sa tri pobede, Hrvatska treća sa 58 i dve pobede , Rusija je četvrta sa 50 i Izrael peti sa 14 bodova. Ukrajina i Srbija su na finalnom turniru.

U gađanju vazdušnim pištoljem, u prvom kolu Srbija - Rusija 8:16, u drugom Srbija - Ukrajina 2:22, u trećem Srbija - Hrvatsk 8:16. Hrvatska je završila na prvom mestu sa 45 bodova i tri pobede, druga je Ukrajina sa 46 bdova ali dve pobede, treća je Rusija sa 33 i četvrta Srbija sa 16 bodova. Hrvatska i Ukrajina su se izborile za završni turnir.

Treneri Ivan Manojlović (Pančevo) i Boban Marinković (Smederevo) poveli su u disciplini vazdušna puška Andriju Milovanovića (Niš), Tijanu Kolarik (Pančevo), Tihu Todorović (Lukanjac, Pirot) i Draganu Paleček (Novi Beograd Ušće) i u disciplini vazdušni pištolj Dragana Građina (Kikinda), Anu Alentijev (Smederevo) i Mariju Bubalo (Pančevo).

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. Na kvalifikacionim regionalnim turnirima gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

Na prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

Na drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

Na trećem finalnom turniru prošle godine u oktobru u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje četvrto mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.