XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević sačuvao žutu majicu na trci „Pet krugova oko Moskve“

Žutu majicu koju je osvojio pobedom na paklenoj stazi Krilatsko u prvoj etapi trke „Pet krugova oko Moskve“ (kategorija 2.2), srpki olimpijski kandidat iz Partizana Ivan Stević, sačuvao je osvajanjem šestog mesta u drugoj etapi koja je vožena na stazi oko čuvenog Univerziteta Lomonosov od 1345,4 km!

- Bila je veoma dinamična etapa i Stević umalo da se ponovo nađe na postolju – kaže selektor Radiša Čubrić.- Izgubio je u posldenjih 50 metara kada su ga pretekla petorica biciklista. Imam utisak da je malo rano krenuo u sprint, ali je pokazao da je u odličnoj formi i da ono što je obećao na konferenciji za štampu, da će čuvati žutu majicu do kraja trke može i da ispuni.

Dvojica srpskih mladih vozača Miloš Stojanović i Nikola Kozomara su na staru etapa pomagali Steviću, dok su se Žolt Der i Esad Hasansović, kandidati za olimpijske igre iz kragujevačkog Randičkog čuvala za finiš:

- Hasnović ima odličnu poziciju u generalnom plasmanu, 14. je sa 1,06 minuta zaostatka i ideja je bila da se eventualno ubaci u deset, dok je Žolt Der pokazao da „ima noge“ za sprint i bio nam je drugi adut za finiš – dodao je Čubrić.- Der je bio u završnici u nešto lošijoj poziciji za sprint, ali je ipak zabeležio lep uspeh plasmanom na 14. mesto. I mladi Kozomara je bio odličan 15. a među 25. našao se i Stanković na 22. mestu! Čeka nas treća etapa u ponedeljak, ponovo vozimo na Krilatskome 163,2 km i to je po meni etapa odluke. Ako tu uspemo sa vozačima „Salkano tima“ da sačauvamo Steviću majicu, napravili bismo veliki posao.

U drugoj etapi je slavio Nemac Mihail Švaicer u sprintu grupe od tačno 100 biciklista u vremenu 3:17,21 časova. Dva Rusa, Leonid Krasnov i Aleksandar Mirnov su stigli drugi i treći, dok je Španac Žoakim Sobrino bio četvrti, a Slovenac Luka Mezgec peti. Stević je završio na šestom mestu. Plasmani ostalih srpskih biciklista su: 14. Der, 15. Kozomara, 22. Stanković, 42. Hasanović, 70. Kasa - svi u vremenu pobednika.

U generalnom plasmanu Stević čuva žutu majicu sa 7:11,20 časova, Nemac Dirk Miler je drugi sa četiri sekunde zaostatka, a Rus Boev treći sa 14 sekundi slabijim vremenom. Pozicije ostalih srpskih biciklista :14. Hasanović + 1,06, 28. Kasa + 3,11, 34. Der + 6,36, 50. Kozomara + 8,58, 57. Stanković + 11,58. U karavanu je 137 biciklista.

Stević nosi i majicu po bodovima. U generalnom plasmanu ekipa, „Salkano tim“ je privi, reprezentacija Srbije deseta od 25 ekipa.