XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Za vikend trka „Banjaluka - Beograd“- u dva dana skoro 400 km!

Jedna od najpopularnijih trka u regionu, „Banjaluka – Beograd“ koja se održava u dva dela, oba u kategoriji 1.2 za bodove u Evropa turu, odžaće se 21. i 22. aprila i biciklisti će u dva dana preći skoro 400 km.

U petak 20. aprila tradicionalna uvertira je kriterijum ulicama Banjaluke, a u subotu 21. aprila je prvi deo trke od Banjaluke do Brčkog (194) koji organizuju vredni biciklistički radnici iz Banjaluke predvođeni Tihomirom i Vladimirom Kuvaljom uz pomoć društveno sportskih organizacija Banjaluke i Republike Srpske..

Organizator drugog dela trke 22. aprila od Bjeljine do Beograda (196 km) je klub Partizan u saradnji sa BS Srbije, BS Beograda i društveno – sportskim organizacijama grada Beograda i uz podršku Garmin info tima, Dunav osiguranja, Beokriomeda i Farmakoma M.B kao i saobraćajne i pogranične policije i carina Republike Srpske i Srbije.

Na konferenciji za medije u Bijeljini, čiji su domaćini bili Mićo Mićić načelnik opštine Bjeljina i Boro Đokić šef kabineta za kulturu, omladinu i sport u Bjeljini sa saradnicima, direktor Partizana Branko Banović je istakao:

- Zahvaljujemo se našim sjajnim domaćinima u Bijeljini koji nam izuzetno pomažu u organizaciji trke koja uživa ogromnu popularnost u regionu. Imamo 27 ekipa sa 170 biciklista i olimpijska godina i odličan termin učinili su da odziv bude preko očekivanja.

Staza je izuzetno zahtevna i o karakteristikama sportski direktor Partizana Dušan Banović kaže:

- Biće to izazov za bicikliste, ne samo zbog dužine, nego i zbog činjenice da je cilj na Avali, kada noge, posle 196 km žestoke bitke, najčešće ne slušaju vozače. Iz Bjeljine, idemo preko Pavlovića ćuprije na Šabac, potom skrećemo ka Kocenjevi, kod Uba dolazi deonica na Ibarskoj magistrali sa konstantnim usponom do Barajeva a zatim sledi najteži deo do Avale. Srpski biciklisti dobro poznaju stazu, tu je njihova šansa. Imao četiri srpska tima na trci Metalac iz Kraljeva, Radnički iz Kragujevca sa dva olimpijska kandidata Derom i Hasanovićem, Železničar MBN iz Niša a najavili su se i Somborci...

Prošle godine u prvom delu slavio je Mađar Kristijan Lovaš, najbolje plasirani srpski vozač bio je Ivan Stević na sedmom mestu. U drugom delu pobedio je Hrvat Matija Kvasina, Stević je ponovo bio najbolje plasirani srpski biciklista na šestom mestu.