XS
SM
MD
LG

Vukašin Stevanović: Lebane uspavani grad

Vukašin Stevanović - foto: lična arhiva

Najpozvaniji da nam nešto više kaže o tome kako vreme samoizolacije provode građani  Lebana i Medveđe je kolega Vukašin Stevanović, glavni i ogovornik urednik Sportskog portala "Jugsport.net."

- U Medveđi nema zaraženih, mada su u okolnim selima zabeležena dva slaučaja i u izolaciji se nalazi oko 20-tak ljudi. Kod pripadnika MUP-a u Lebanama registrovano je nekoliko zaraženih. Svi smo izuzetno pogođeni vanrednim stanjem. Ne mogu da funkcionišem na način kako sam navikao, ne krećem se, ne viđam prijatelje, ako se i sretnemo držimo se rastojanja i nema kontakta. Uglavnom se "posećujemo" putem telefona, interneta...

Stevanovićev portal obrađuje isključivo sprtske teme, ali je u vreme pandemije načinio presedan i zaplovio u informativne vode. U tome ima iskustva jer je ranije radio u niškim "Narodnim novinama", Radio Nišu... tako da je  dovoljno kompententan da obrađujem teme iz svakodnevnog života. Najsvežiji prilog bio je  intervju sa predsednikom opštine Medveđa Nebojšom Arsićem, i reportažu sa ulica Lebana.

- Dok sam fotografisao opustele ulice grada, nisam mogao suze zadržati. Ne čuje se graja dece, koja svojim smehom i brojnošću najavljuju proleće. Začudo ne čuje se cvrkut prica, niti lavež pasa. Grad usred dana spava, ulice su prazne, smo povremeno neprirodnu tišinu naruši prolazak ponekog automobila.  Proteklog vikenda sam prošetao do crkve Svetog Jovana Krstitelja, gde su dva sveštenika učstvovala u Uskršnjoj liturgiji. Zapamtio sam reči: "Vaskrs je pobeda života nad smrću, i nada za dostojan život čoveka. Moramo poštovati i podržavati jedni druge, da živimo u još većoj slozi, da vlada razum i samopoštovanje, da se uzdamo i poštujemo svoju veru...". Zamolili su me da ne pominjem prisustvo retkih vernika.

Kolega Stevanović misli da ovde nije reč samo o virusu, već neobjavljenom ratu prirode protiv čovečanstva. - Po meni pre će biti da je ovo neka vrsta biološkog rata, iz koga moramo izaći kao pobednici za spas čovečanstva. Još jednom moram izreći veliko divljenje prema zdravstvenim radnicima. Oni su heroji u doba pandemije, i zato moramo da ih podržimo, jer su životi obolelih u njihovim rukama - poručio je  Vukašin Stevanović.