XS
SM
MD
LG

Crnjanski rezervisti pobedili Kozaračke ''šampione''

Fizički i verbalni napad igrača Slobode na sudijsku trojku - foto: Dragan Pejić

Bez obzira na trenutni kvalitet ekipa i plasman na tabeli večno je rivalstvo Srpskocrnjanskih i Novokozaračkih fudbalera. Tako je bilo i ovoga puta pa je meč najavljen i dočekan ne samo kao lokalni derbi već i utakmica kola ovog ranga takmičenja! Prvoplasirana Sloboda  je doputovala u goste Crnjanima kojima u ovoj sezoni ne ''cvetaju ruže'',  jer su doživeli 8 poraza i ostvarili samo 3 pobede. No, ni ta činjenica, kao ni sve druge do sada, ''nisu'' ništa značile - očekivao se neizvestan meč, jer u suprotnom i ne bi bio derbi, a to niko ne spočitava!

Nije ga pokvarilo ni veoma, hladno i povremeno kišno vreme,  ni činjenica da su Crnjani u meč ušli bez čak petorice standardnih pšrvotimaca (Topića, Tatića, Stojičića, Prokina i Salme) i sa u timu rovitim i pod lekovima nedovoljno spremnim  Aranitovićem, te  bez i jednog igrača na klupli za rezervcne igrače! Pročulo se to po Crnji pa  je većina poklonika fudbala rađe ostalo u toplim domovima da prati tenis meč  Đoković - Dimitrov no da se smrzavaju na fudbalskom stadionu i posmatraju rezerviste svoje Budućnosti i pompezno najavljene Kozaračke šampione. Isto se znalo i u obližnjim Novim Kozarcima iz kojih je u Crnju stiglo tek nekoliko desetina navijača,  umesto po običaju  nekoliko stotina! Rečju – derbi je posmatralo jedva nešto više od  stotinak promrzlih gledalaca, možda i rekordno mali broj u poslednjih ne godina no decenija! Šteta, jer uprkos svemu imalo se šta videti, utakmica je bila kvalitetna, borbena,  uzbudljiva i neizvesna!

Obe ekipe su u meč ušle ambiciozno i agilno, nadajući se da su bolje i da će se domoći bodova.  Bil su potpuno ravnopravni sve do 15 minuta kada je Marko Kovačević utrčao u šesnaesterac, sa dva driblinga došao u gol šansu i bio grubo fauliran. Više nego opravdan jedanaestrerac Perin je pretvorio  u  vodeći,  ispostavilo se i pobedonosni  -  pogodak!

I kada je već reč o Marku Kovačeviću, driblinzima i pogodcim, spomenimo da je, pred kraj meča, bio akter najlepše akcije na utakmici: u slalomu je predriblovao četvoricu Kozarčana, ušao u petrerac i nesebično pokušao da uposli   svoja dva potpuno slobodna igrača oko penal tačke, ali neotrkuda je ''iz zemlje iznikao'' gostujući igrač i osujetio stopostotnu šansu! Šteta, bio bi to fudbalski ''šah-mat'' u Mesijevom stilu!

U daljem toku utakmice vodila se otvorena, oštra, katkad i gruba divovska borba, u kojoj Kozarčani nisu štedeli ni znoj ni znanje, bogami i snagu, drskost i bezobrazluk,  da izjednače, dok su se Crnjani vešto branili i često opasno napadali kontranapadima. No, napadi su ipak bili obostrano  jalovi i umesto ozbiljnih šansi stvorena je tek po neka polušansa. Rezultat te rovovske borbe su žuti kartoni - 4 na strani Crnjana a 3 žuta  i crveni na strani gostiju. 

Jedini sporni trenutak desio se sredinom drugog poluvremena kada je u šesnaestercu Crnjana oborin jedan igrač gostiju a sudija nije pokazao na penal, zbog čega su gosti naizgled opravdano žučno reagovali. Međutim, baš taj treutak pokazuje koliko je mladi sudija Nemanja Milosavljević iz Kovaina kvalitetan i objektivan. Naime, par sekundi pre toga, gostujući igrač je na 18 metara načinio očiglredan faul, sudija je, u isčekivanju da se okonča akcija pa da svira prekršaj, pustio da se nastavi akcija (kako nalažu nova pravila) u kojoj je u šesnaestercu zaista  oboran protivnički igrač, pa je tek onda - dakle po okončanju cele akcije,  svirao - šta: prvobitno, dakle s početka akcije napravlljen prekršaj za domaćina izvan šesnaesterca! Svaka mu čast - tako nalažu nova pravila, a što se ona nekom, pogotovu Kozarčanima ne sviđaju, moraće da ih nauče i povinuju im se! Ili, put ili dopis u Strazbur ili u UEFU pa neka tamo isteruju pravdu! Ovakav potez sudije Milosavljevića je ohrabrenje sudijskoj organizaciji da u njoj ipak postoje sudije koje razumeju i primenjuju novine, ma koliko se one ne svidele diletantima kakvi su se danas pokazali Kozarčani, tradicionalno svikli da im sudije  obilno pomažu i kod kuće i na strani!

Utisak koji vaš reporter nosi sa ove utakmice su igre i ponašanje nekih igrača. Prvo fenomenalna igra igrača Slobode Marka Spahića koji je celu utakmicu odigrao u visokom ritmu, kreativno i nadahnuto i da je njegov tim izborio bar remi komotno bi mogao dobiti ocenu 9. Ali kako je uz poznavanje fudbalske ispoljio i kečerske veštine, tukući se sa domaćim igračima, treba da je prezedovoljan što mu je oprošten crveni karton a i mi smo eto blagonakloni pa mu za ukupan utisam poklanjamo preveliku 8.! No, za njega bi  trebalo da bude poučnije - da nauči da se sportski ponaša, jer Crnja, verovatno i neke druge sredine, ne cene ničije kvalitete, ma koliki bili, ako ih ispoljavaju nesportske ličnosti!

Uostalom, šta očekivati od Spahića i igrača, kad im je zbog nesportskog ponašanja i kočijaških psovki isključen i trener Rade Medić. Pa nikada iver nije padao daleko od klade, zar ne?!

Za kraj i ono što se desilo ne na kraju, no neposredno posle kraja. Gostujući igrači su, nemogavši sportski podneti poraz, krajnje nesportski i nevaspitano, napali pred ulaskom u svlačionicu  fizički i verbalno sudijsku trojku  o čemu smo zabeležili i foto snimke  (uz tekst prilažemo jedan - ostale ćemo proslediti disciplinskim organima FSV), u čemu je svojim prostačkih vokabularom prednjačio golman Živkov, što svakako zaslužuje najoštriju osudu/sankciju. Nejasno je samo zašto ceo taj neprijatni višeminutni inciudent nije u zapisnik umeo delegat Vladan Šešlija iz Ravnog Topolovca,  koga smo primetili u sred te gužva, jer da je on korektno i profesionalno odradio svoj posao i sve zabeležio u protokolarnom zapisniku,  disciplinski organi FSV bi imali pune ruke neoborivih argumenata da izgrednike iz Novih Kozaraca adekvatno sankcionišu. Jer takvim huliganima, kakvi su se pokazali većina igrača Sbobode, nije mesto na sportskim terenima, a klubu u kojima igraju takvi primitivci nije mesto ne na vrhu tabele već ovoj ligi uopšte!!!  Uostalom kao ni takvom delegatu utakmice koji, nejasno je zbog kojeg to ličnog interesa, prećutkuje istinu! Ma ne ligi, fudbalu uopšte! A zamislite ko je bio  najekstremniji među njima -  Marko Živkov, sin trenera Slobodana Živkova, inače poreklom Crnjanina. Da čovek ne poveruje, da fina varošica Đure Jakšića ima ikakve  i najdalje veze sa takvima!

U ekipi Crnjana najdominantnija figura je bio nezaustavljivi špic, mladi Marko Kovačević,  a odlične igre su pružili i veterani Darko Jovandić, Jovica Lukin – Baća i Dimitrije Đukanović – Dime.

Srpska Crnja: Igralište Budućnosti, gledalaca oko 150, strelac Perin u 15 minutu iz jedanaesterca, sudija Nemanja Milosavljević (Kovin) 9, žuti kartoni: Nikola Kovačević, Aranitović, Manojlović, Lukin i Perin – Budućnoast,  a Reljić, Spahić i Popov žuti a Cvijanović  i trener Medić crveni  - Sloboda. Igrač utakmice: Marko Kovačević.

Budućnost: Marić 7, Vasiljević 7, N. Kovačević 7, Đukanović 8, Aranitović 7, Perin 7, M. Kovačević 9, Jovandić 7, Lukin 8, Prpa 7, Manojlović 7.

Sloboda: Živkov 7, Ratko 6, Stepanov 7, Jovandić 6, Ćulibrk 8, Galić 7, Spahić 8, Gavrilović 6 Rreljić 6 Popov 6, Zečević 7.

Sa utakmice Budućnost – Sloboda - foto: Dragan Pejić

 


Crvena zvezda (VS) 1 : 1 Radnički (S)
Budućnost 1 : 0 Sloboda
Proleter (BK) 2 : 0 Banat (Č)
ŽAK 2 : 0 Mladost (O)
Borac (St) 3 : 1 Begej
Naftagas 2 : 2 Sloga
Kikinda 1909 1 : 1 Jedinstvo (BK)
Krajina 4 : 1 Jedinstvo (NB)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloboda 12 8 2 2 26
2 Naftagas 12 7 4 1 25
3 Jedinstvo (BK) 12 7 4 1 25
4 Mladost (O) 12 6 3 3 21
5 Proleter (BK) 12 6 2 4 20
6 Kikinda 1909 12 6 1 5 19
7 Krajina 12 5 3 4 18
8 Sloga 12 5 2 5 17
9 Crvena zvezda (VS) 12 5 2 5 17
10 Borac (St) 12 5 1 6 16
11 Jedinstvo (NB) 12 5 1 6 16
12 Banat (Č) 12 4 2 6 14
13 ŽAK 12 4 1 7 13
14 Budućnost 12 4 0 8 12
15 Radnički (S) 12 3 1 8 10
16 Begej 12 1 1 10 4