XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Francuzima derbi, Ameri rutinski

Košarkaši Francuske savladali su Njemačku u derbiju prvog kola grupe G sa 78-74.

Foto: FIBA

Francuzi su fenomenalno otvorili susret. Igrali su nestvarnu odbranu i poveli su sa 14-0. Nijemci su sedam minuta bili bez poena a Francuzi su prvi period dobili sa 16-4. Nijemci su odlipčno otvorili drugi period i smanjili su na 22-20. Međutim, Francuzi serjom 14-0 do poluvremena odlaze na velikih +16.

Francuzi su poveli u jednom trenutku 52-28 i djelovalo je da je sve gotovo. Međutim, uporni Nijemci su prošli do kraja trećeg perioda na -9. Nisu se Nijemci predavali iako je djelovalo da Francuzi ne mogu ispustiti pobjedu. Nijemci su u samoj završnici uspjeli prići i na -2. Tada je Furnije imao dva bacanja, pogodio oba i zatvorio meč za Francuze.

Furnije je predvodio Francuze sa 26 poena i deset skokova dok je Mbaj iz drugog plana dodao 21 poen. Foitman sa 25 i Šruder sa 23 poena, predvodili su Nijemce.

Pobjedu su upisali i Amerikanci. Oni su u prvom kolu savladali Čehe sa 88-67.

Ameri su poveli 7-2 na startu ali tada Česi prave seriju 9-0. Ipak, Ameri prave preokret i sa 17-14 dobijaju prvi period. U drugom periodu Amerikanci su zaigrali mnogo ozbiljnije i došli su do dvocifrene prednosti. Na odmor su otišli sa +14. U drugom poluvremenu su rutinski odrađivali posao. Česi su dali sve od sebe da ne izgube previše ubjedljivo i na kraju im je to donekle i pošlo za rukom.

Amere je predvodio Mičel sa 16 poena dok je Satoranski predvodio Čehe sa 17 poena.