XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 2010. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 2010. godine održan je u Turskoj. Ukupno je bilo 24 ekipe. Bilo je četiri grupe sa po šest ekipa a četiri prvoplasirane su prošle dalje.

U grupi A igrali su Srbija, Njemačka, Argentina, Australija, Angola i Jordan. Srbija je prvi put nastupila na Mundobasketu kao samostalna država. Za Srbiju su između ostalih igrali i Teodosić, Krstić, Bjelica, Kešečlj, Tripković i drugi. Srbija je u prvom kolu savladala Angolu sa 94-44 a Rašić je imao 22 poena. Srbija je u drugom kolu u neizvjesnoj završnici izgubila od Njemačke sa 82-81. Jagla je predvodio Nijemce sa 22 poena dok je Perović predvodio Srbiju sa 20 poena.

Srbija je u trećem kolu savladala Jordan sa 112-69 a najbolji je bio Kešelj sa 21 poenom. U četvrtom kolu savladana je Australija sa 94-79 a Teodosić je bio najbolji sa 19 poena. U poslednjem kolu Srbija je sa Argentinom igrala za prvo mjesto u grupi.  Meč je od starta bio veoma izjednačen. Na kraju je Srbija u neizvjesnoj završnici slavila sa 84-82. Savanović je imao 19 poena sa jedne a Skola 32 poena i sedam skokova sa druge strane.

Treća u grupi bila je Australija koja je imala tri pobjede i dva poraza. Senzaciju je priredila Angola. Savladali su Nijemce te su ih eliminisali u grupi.

U grupi B igrali su Amerika, Slovenija, Brazil, Hrvatska, Iran i Tunis. U ovoj grupi  Amerikanci su bili sigurni sa pet pobjeda mada su se protiv Brazila dosta mučili (70-68). Slovenci su savladali Brazilce sa 80-77 u borbi za drugo mjesto. Hrvati su na kraju prošli dalje kao četvrtoplasirana ekipa. 

U grupi C igrali su Turska, Rusija, Grčka, Kina, Obala Slonovače i Portoriko. Turska nošena domaćom publikom igrala je sjajno i sa pet pobjeda došli su do prvog mjesta. Rusi su sa 73-69 savladali ekipu Grčke u borbi za drugo mjesto. Kina, Portoriko i Obala Slonovače imali su po jednu pobjedu a u toj grupi Kina je bila najbolja međusobno i prošli su dalje.

U grupi D igrali su Litvanija, Novi Zeland, Španija, Francuska, Libanon i Kanada. Litvanija je u neizvjesnim završnicama dobijala Kanadu (70-68) i Španiju (76-73) ali su na kraju imali sve pobjede za 5-0. Španija, Novi Zeland i Francuska imali su po tri pobjede. U tom krugu Španci su bili najbolji te su prošli kao drugoplasirani. Treći je bio Novi Zeland a četvrta Francuska.

Prvi meč osmine finala bio je derbi Srbije i Hrvatske. Meč je bio za infarkta. Na manje od sekund do kraja, bilo je 72-72 a tada je Marko Popović faulirao Rašića. Aleksandar Rašić pogodio je prvo a promašio drugo i Srbija je prošla dalje pobjedom 73-72. Krstić je predvodio Srbiju sa 16 poena dok je Marko Popović imao 21 poen ali je na kraju bio tragičar. Španija je savladala Grke sa 80-72 zahvaljujući sjajnom poslednjem periodu i otišla na megdan Srbiji.

Slovenci su deklasirali Australiju sa 83-58 i prošli među osam. Tamo je otišla i Turska, koja je sa 95-77 dobila Francuze. Ameri su deklasirali Angolu sa 121-66 a Rusi Novi Zeland sa 78-59.  Litvanija je sa 78-67 dobila Kineze. Osminu finala otvorio je balkanski a zatvorio južnoamerički derbi. Argentina je nakon velike borbe tukla Brazil sa 93-89.

Četvrtfinale je otvoreno spektakularnom utakmicom Srbije i Španije. Srbija je vodila većim dijelom utakmice. Na poluvremenu je imala i +8 ali Španci nisu odustajali. Na kraju su uspjeli doći do 89-89. Srbija je imala napad. Teodosić je imao loptu u rukama svo vrijeme. Preuzeo ga je Garbahosa i djelovalo je da će napasti prodorom. Kasnije je Teo rekao da je bio umoran za to. Opalio je trojku sa osam metara i pogodio za pobjedu Srbije. Inače, Veličković je imao 17 poena u tom meču a Navaro 27 sa druge strane.

Turska je sa 95-68 bila veoma ubjedljiva protiv Slovenaca te je zakazala duel sa Srbijom. Rusi su bili dobar protiv Americi ali su Amerikanci slavili sa 89-79 na kraju.  Oni su u polufinalu otišli na Litvance koji su sa 104-85 dobili Argentinu. 

Amerikanci su u prvom polufinalu sve riješili već u prvom poluvremenu. Imali su +15 na odmoru. Pokušavali su Litvanci da se vrate ali Durent je bio neumoljiv. Imao je 38 poena dok je Litvaniju predvodio Javtokas sa 15 poena.

Drugo polufinale između Srbije i Turske ostaće zapisano u anale košarke kao jedna od najvećih krađa u istoriji ovog sporta. Srbija je sjajno otvorila susret. Cijelo prvo poluvrijeme Srbija je vodila i bila je bolji rival a na odmor je otišla sa +7. Turci se nisu predavali. Nošeni navijačima pokušavali su da nadoknade zaostatak. Pred poslednji period prišli su na -3. Srbija je dugo odolijevala i održavala vodstvo a onda je konačno pala. A pala je sramotnim previdom sudija. Kerem Tundžeri pogađa iz auta za vodstvo Turske 83-82. Srbija je imala oko pola sekunde za zadnji napad. Teodosić je pokušao spustiti loptu Veličkoviću, koji je bio odgurnut sa leđa ali faula bilo nije. Turkoglu je bio najefikasniji kod Turske sa 16 poena dok je Kešelj predvodio Srbiju sa 18 poena.

Nakon što je pokradena u polufinalu, Srbija se nije mogla oporaviti. Samo nekih 19 sati kasnije igrali su protiv Litvanije za bronzu. Prvi period Srbija je uspjela parirati Litvancima. Međutim, kasnije su Litvanci predvođeni Kleizom stekli veliku prednost. Sa +19 ušli su u poslednji period. Srbija je uspjela smanjiti na 99-88 i pristojnim rezultatom izgubiti ali to je bilo to. Kleiza je predvodio Litvance sa 33 poena dok je Srbiju predvodio Veličković sa 18 poena. 

Amerikanci su u finalu dosta rutinski odrađivali posao. Djelovalo je da Turska parira dobro ali nikako nisu uspjevali ozbiljno zaprijetiti Aemrici. Na kraju su Ameri slavili sa 81-64. Durent je imao 28 poena sa jedne a Turkoglu 18 s adruge strane.

MVP je bio Kevin Durent a najbolji strijelac Skola sa 27 poena po meču. Pored njih, u idealnoj petorci bili su još Teodosić, Turkoglu i Kleiza..