XS
SM
MD
LG

Čudo od deteta na golu Žitorađe

Kraj jesenjeg dela prethodne sezone doneo je mnogo turbulencija u fudbalskom klubu Žitorađa, promene u igračkom kadru, i moglo bi se reći tada u tom trenutku hazardersku odluku iskusnog fudbalskog lisca Ivana Jovanovića, da na gol stavi  tada 16-godišnjeg Andriju Ilića.Pretila je ta odluka da u početku bude Don Kihotovska borba s vetrenjačama ali ipak mlađani Ilić je breme koje mu je Jovanović stavio na pleća junački podneo i poneo tim svojim odbranama ka ostanku u Zoni.

Neretko je ovaj ”dečak” na golu koji je rođen 2002. godine, direktno uticao na tok meča svojim odbranama u presudnim trenucima, a za dobre role nekoliko puta i od strane novinara Sportskog Žurnala proglašavan je igračem utakmice dok je gotovo u svakom meču bio među najbolje ocenjenim pojedincima svoje ekipe. Danas iskusniji za sezonu u seniorskom fudbalu, Andrija Ilić jedan od najboljih golmana u Zoni, i među talentovanijima na jugu, bori se da zadrži status ”jedinice” pored iskusnog Gligovića i preporođenog Veljkovića.

Mi smo iskoristili priliku, i u danu kada nema treninge razgovorali smo sa ovim momkom o planovima za sezonu i dalju karijeru. Pripreme za novu sezonu su u jeku, iz kluba najavljuju juriš na Srpsku ligu a o dometima FK Žitorađa, Ilić kaže:
Pa mislim da možemo da napadnemo Srpsku ligu, ali to neće biti lako. U klub su došli veoma iskusni i kvalitetni igrači koji trebaju da se uigraju sa ostatkom ekipe. Ali ne kažem da nije nemoguće da se obistini san o Srpskoj ligi, jer mislim da zaista imamo kvalitet za tako nešto.  

Kada dečaku od 16 godina poverite najodgovorniju poziciju na terenu, sigurno je da igrač oseća veće opterećenje od motiva, međutim sa mladim čuvarom mreže Žitorađe to nije slučaj.
Motiv je kod mene veći od opterećenja. Uvek postoji, tu je tera te da se dokazuješ. A što se opterećenja tiče normalno je da postoji, ali to je neko minimalno opterećenje s obzirom da imam podršku od svih svojih saigrača– iskren je ovaj 17-godišnjak.

Na poziciji golmana Žitorađani su dobili pojačanje u vidu poznatog srpskoligaškog golmana Gligovića, a tu je i preporođeni Veljković te će tako Andriji biti teže da sačuva status nego prošle godine.
– Trudiću se da opravdam poverenje trenera i ove godine. Konkurencija je stvarno jaka, što je dobro, te se nadam da ću sačuvati svoj status u klubu. Na meni je da to zaslužim ponovo radom na treninzima i odbranama – objašnjava Ilić.Kao najmlađi u ekipi redovno prima savete od starijih i daleko iskusnijih igrača i ljudi iz kluba, međutim, savete trenera Jovanovića, Andrija apostrofira kao ključne za njegov razvoj.
Svi mi podjednako daju savete koji mi stvarno mnogo znače. Najviše mi, doduše, znače saveti trenera Jovanovića, koji se prošle sezone zalagao za mene, ukazao mi poverenje i davao mnoštvo korisnih saveta. 

Kao i svi klinci kada kreću da kotrljaju bubamaru i Andrija ima svoje dečačke snove, a njegov najveći san je da jednog dana ponese broj ”1” beogradskih crveno-belih.
– Dečački san mi je da jednog dana obučem dres Crvene Zvezde. Naravno, za to treba da se vredno radi i trenira, ali sam ja spreman na sve to. U svakom sportu, a pogotovo fudbalu, sreća je nezaobilazan faktor. Predamnom je duga karijera, nadam se uspešna. Jedno je sigurno neću se zaustaviti dok ne ostvarim sve svoje ciljeve, a kada će se to desiti ne znam. Na meni je da učim, treniram i napredujem, a trud će se kad tad isplatiti – objašnjava Andrija, koji dodaje da svog uzora vidi u Špancu Davidu De Hei, golmanu Mančester junajteda.

Uzor mi je po meni najbolji golman današnjice, David de Hea. Kažu da sam sličan njemu po konstituciji i da podsećam na njega po pokretima i paradama. A i meni je nekako on baš zbog toga najdraži, te bih jednog dana voleo da postignem makar približno ono što je i on. – objašnjava Ilić.Andriji i njegovim saigračima predstoji duga i teška sezona koja počinje već 18. avgusta, a mladi čuvar mreže kaže da veruje da će ekipa i on biti na visini zadatka i uspeti da opravdaju očekivanja uprave i navijača.

Ono što ja mogu da kažem da ćemo se svim srcem truditi da ostvarimo zacrtane ciljeve, daćemo svoj maksimum a da li će do toga doći ostaje nam da vidimo.Sigurno je da će se u budućnosti mnogo pisati o ovom dečaku, i nije isključeno da za koju godinu bude jedna od zvezda domaćeg fudbala. Do tada pred njim je dug put, a on počinje prvim korakom, koji je vezan za Žitorađu i njen atak na Srpsku ligu. 


28 .kolo Zona "Zapad"
Meševo : Jedinstvo (M)
Župa : OFK Lugomir
Morava 1918 : Radnički (S)
Jedinstvo (P) : Bošnjane
Juhor : Blagotin
Sloga : Jedinstvo 1936
Kušiljevo : Mačkovac
Jastrebac : Levač
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički (S) 17 15 2 0 47
2 Jedinstvo (P) 17 14 2 1 44
3 Župa 17 14 2 1 44
4 Morava 1918 17 10 1 6 31
5 Meševo 17 7 7 3 28
6 Jedinstvo 1936 17 7 4 6 25
7 Jastrebac (-1) 17 8 0 9 23
8 Sloga 16 5 5 6 20
9 Kušiljevo 16 5 4 7 19
10 Bošnjane 17 5 3 9 18
11 Blagotin 17 5 2 10 17
12 Levač 17 4 4 9 16
13 Jedinstvo (M) 17 4 4 9 16
14 OFK Lugomir 17 3 5 9 14
15 Juhor (-1) 17 2 3 12 8
16 Mačkovac (-1) 17 2 2 13 7