XS
SM
MD
LG

Budućnost izborila majstoricu

Košarkaši Budućnosti savladali su Crvenu Zvezdu sa 84-80 u četvrtoj utakmici finala ABA lige te su izborili majstoricu.

Foto: ABA liga

Prva četvrtina se igrala u sjajnom i izjednačenom ritmu. Zvezda je vodila na startu susreta ali nakon osam vezanih poena Džeksona Budućnost dolazi do preokreta. Zvezda je odgovorila preko Berona i Dobirća i ponovo su došli do vodstva. Do kraja prvog perioda viđena je velika borba ali je ipak Zvezda dobila prvi period sa 25-20. 

Dugo je bilo 25-21 za Zvezdu u drugom periodu. Međuti, Budućnost je preko Džeksona došla do preokreta i vodstva 27-25. Tada Zvezda pravi seriju 13-2, Džekson dobija treći faul i djelovalo je da će Zvezda na odmor otići sa solidnom prednošću. Ipak, završnicu prvog poluvremena bolje je odigrala Budućnost pa je Zvezda na poluvremenu imala tri poena prednosti. Takođe, treba napomenuti da sudije nisu svirale čistu esportsku u završnici prvog poluvremena, kada je Bili Beron dobio prst u oko.

Zvezda je sjajno otvorila drugo poluvrijeme. Trojkama Berona i Dobrića, Zvezda je došla do deset poena prednosti. To vodstvo bi bilo i veće da Erl Klark nije pogodio dva teška šuta. Međutim, nije se Budućnost predala. Napravili su seriju 12-2 i došli su do izjednačenja. Poenima Džeksona sa slobodnih bacanja, poveli su sa 57-56. Ipak, poenima Odža Zvezda dolazi do +1 pred poslednju četvrtinu.

Budućnost otvara četvrti period serijom 5-0. Zvezda uzvraća na isti način i vraća prednost. Preko Muhameda Fajea Zvezda je došla do četiri poena prednosti. Budućnost je preko Erla Klarka i Kola došla do izjednačenja. Ipak, poenima Dobrića Zvezda je povela. Međuti, tada Kol ulazi u seriju, Džekson pogađa trojku i Budućnost dolazi do +7. Probala je Zvezda na sve načine da se vrati ali nisu uspjeli.

Ovu utakmicu presudile su nijanse. Imala je Zvezda svoje šanse ali nisu imali snage kada je bilo najbitnije. Kej Si Rivers bio je očajan a Tomić mu je dao ogromnu minutažu te je to jedan od uzroka poraza. Takođe, Džekson je bio na četiri faula od starta poslednjeg perioda i niko ga nije napao da mu iznudi peti faul. Erl Klark je bio sjajan danas i konačno je opravdao uloženu lovu. Takođe, centri Budućnosti su imali četiri lične od starta poslednjeg perioda ali nije bilo dovoljno spuštanja lopti na Odža. Te stvari su odlučile pobjednika.

Budućnost je do pobjede predvodio Kol sa 31 poenom dok je Beron sa 24 poena predvodio goste.

Peti meč igra se u ponedeljak od 19h u Beogradu.