XS
SM
MD
LG

Hrvati nadigrali Makedonce!

U Herningu u “Jyske Bank Boxen“ dvorani sastale su se Norveška i Austrija gde su Norvežani  ovom pobedom na neki način obezbedili prolaz dalje rezultatom 34:24 (16:13). Sudijski par iz Slovenije Lah-Sok izneli su teret ove utakmice na vrlo svojstven način gde nisu dozvolili grubu igru što govori to da su obe reprezentacije “pazile” te su Norvežani bili isključeni samo jednom dok su Austrijnaci bili 4 puta više van igre na 2 minuta. Uz veliki procenat efikasnosti, čak 71, Norvežani su nametnuli svoj tempo gde su polako pojačavali rezultat i na odmor otišli sa +3. Drugo poluvreme  ponovo je na strani favorizovanih Skandinavaca koji su preko sjajnog Sandera Sagosena rešetali gol Pilipovića i Marinovića koji su ubeležili zajedno 6 odbrana (Marinović 2-13, Pilipović 4-26). Jedini stopostotni na meču bili su Bjarte Mirhol koji je kapiten Norveške i njegov saigrač Aleksander Blonc koji je jedan od najmlađih na ovom prvenstvu (18 godina). Kod Austrijanaca najefikasniji bio je Janko Božović koji igra u Nemačkom Emstedetnu sa 7 golova a ispratio ga je saigrač Robert Veber koji se upisivao 6 puta.

Vrlo zanimljiv meč odigran je u grupi D u Kopenhagenu gde su se sastala dva autsajdera, Argentina i Egipat gde su Egipćani posle preokreta zasluženo slavili rezultatom 22:20 (8:9). Prvo poluvreme igralo se “gol za gol” vođstva su se stalno smenjivala gde su Argentinci bili bolji u prvom delu. Odmah na početku drugog dela igre Egipćani prave seriju od 4 gola i odlaze na 12:9. Tek u 48. minutu su Argentinci preokrenuli rezultat ali na kratko jer je u 54. minutu vrlo raspoloženi Mohamed Sanad tresao meržu Šulca i okrenuo rezultat u korist reprezentacije sa “crnog” kontinenta gde je u 58. minutu postavljen konačni rezultat 22:20 u korist Egipta koji se trenutno nalazi na 4. poziciji dok su Argentinci poslednjeplasirani.

Meč koji se dugo očekivao. Makedonci su imali priliku posle dugo godina da nadigraju Hrvatsku ali to im nije išlo za rukom. Hrvati su odneli bodove pobedivši rezultatom 31:22 u grupi B pred 9800 gledalaca u Minhenu. U početku delovalo je da će ovaj meč biti neizvestan, ali već na početku 20. minuta “kockasti” su je apsolutno otklonili gde su dodali još 6 golova i otišli na odmor sasvim zasluženo rezultatom 16:11. Horaček i Novotni iz Češke su bili delegirani za ovaj meč koji su solidno odradili uz par malih grešaka koje nisu uticale na rezultat obzirom da je Hrvatska bila favorit u ovom meču te to i opravdala. Najbolji igrač na meču bio je Domagoj Duvnjak sa 6 pogotka, ispratili su ga sa 4 pogotka Karačić, Mandić i Šipić dok je u taboru Makedonaca najistaknutiji na terenu bio Dejan Manaskov sa 6 golova. Kiril Lazarov je odigrao nešto slabiji meč gde je pogađao 4 puta. Što se tiče golmana, mnogo uspešniji je bio Marin Šego koji je odbranio 12 šuteva dok je kolega na drugoj strani terena “skidao” 9 od mogućih 30 udaraca.

U 18:00 bili smo svedoci još jednog iznenađenja na ovom Svetskom prvenstvu. Nemci su odigrali “X” sa Rusima koji su na ovom meču zračili pozitivnom energijom i bili nešto raspoloženiji na ovom meču. Selektor Rusije Kokšarov, pružio je ponovo šansu mladom Kosorotovu koji je na ovom meču pogađao 3 puta. Smenjivale su se serije golova, te je bilo vođstvo u korist Rusa pa onda Nemaca koji su na poluvreme otišli sa +2 (12:10). U drugom poluvremenu Nemci su se odvojili na +4 i vodili tokom celog drugog dela da bi se desio pad u igri “Pancera” dozvolivši Rusiji da napravi veliki podvig i dođe do velikog boda koji vrlo komplikuje situaciju u “grupi smrti”. Kireev i Volf su ubeležili po 11 odbrana.

Foto: Politika24.net