XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Uzbudljiv put najvrijednijeg trofeja u sportu

„Boginja“, „pobjeda“, „Trofej Žila Rimea“ su nazivi trofeja najmjenjenog pobjedniku Svjetskog prvenstva u fudbalu. I dok je „Trofej Žila Rimea“ u trajnom vlasništvu Brazilu, sada se fudbaleri bore za novi pehar iste vrijednosti.

Foto: fifa.com

 Francuski skulptor Abel Lefle napravio je pehar za prvo Svjetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. godine, a njega je Rime nosio u putničkoj torbi preko okeana. Na trofeju se na posebnom postolju nalazila grčka boginja pobjede Nika sa krilima. Postolje na kojem stoji Nika zamenjeno je 1958. godine postoljem od poludragog kamena. Trofej je bio visine 35 centimetara i težio je oko 3,8 kilograma od čega je oko 1,8 kilograma bilo zlata. Pošto su Italijani bili šampioni svijeta 1938. godine pehar je ostao kod njih tokom Drugog svjetskog rata. Najzaslužniji što trofej nije otišao u pogrešne ruke je predsjednik Fudbalskog saveza Italije Otorino Barasi. On je uzeo pehar iz sefa u banci i čuvao ga u kutiji od cipela ispod svog kreveta sve do kraja rata.

Engleska je bila domaćin Mundijala 1966. godine, a iako je strogo čuvan, dospio je u ruke lopova. Oni su ga ukrali kroz zadnja vrata i kasnije tražili od predsjednika “Čelsija”, Džoa Mirsa, da plati 15.000 funti. Na dogovorenoj lokaciji za razmjenu lopov je rekao da moraju ići sa njim do mjesta gdje je trofej, ali nakon što je posumnjao da je policija u blizini krenuo je bježati. Ipak brzo je uhvaćen, ali pehar nije nađen, sve dok ga sasvim slučajno nije našao Dejvid Korbet. On je šetao svog psa Piksla i privuklo mu je pažnju što njegov ljubimac njuška oko paketa, a kada je otvorio paket nije mogao vjerovati da je našao pehar Svjetskog prvenstva.

Četiri godine kasnije Brazilci po treći put osvajaju svijet i pehar im prelazi u trajno vlasništvo.  Kod njih je ukraden 1983. godine, a oni nisu bili te sreće da ga pronađu. Vraćamo se u 1970. godinu kada je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da napravi novi trofej i kao pobjednik, na konkursu za izgled pehara, izabran je Silvio Gazinaga iz Italije. Trofej je visok 36 centimetara, izrađen je od 18-karatnoga zlata i teži šest kilograma i 175 grama. Podloga se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, dok su na donjem dijelu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine do danas. FIFA je odlučila da ovaj pehar ne ide u trajno vlasništvo, bez obzira koliko puta neka selekcija osvojila Mundijal.