XS
SM
MD
LG
27.10.2016 Administrator

Milica Babić uz rame olimpijskoj šampionki

Mlada srpska reprezentativka Milica Babić niže vrlo dobre rezultate u Koledž ligi SAD u gađanju puškom. Babićeva je članica tima Univerziteta Zapadna Virdžinija iz Morgantauna, koji je trenutno vodeći na tabeli u konkurenciji 33 ekipe.

Milica Babić - foto: SSS

Na poslednjem takmičenju, održanom u Kolumbusu, Babićeva je odlično gađala vazdušnom puškom, pogodivši 596 od mogućih 600 krugova (rezultati se računaju po starim pravilima, bez decimala), dok je malokalibarskom (3 puta 20 metaka) “ubila” 578 i doprinela da u ekipnom duelu Zapadna Virdžinija pobedi sastav Ohaja.

Vazdušnom puškom od Babićeve je preciznija bila samo njena klupska drugarica, aktuelna olimpijska šampionka  Virdžinija Trešer, koja je “upisala” sjajnih 599 krugova.

Takmičenje u Univerzitetskoj ligi SAD (NKAA) puškom se odvija po principu  ekipnih duela. Ekipe mogu biti samo muške, samo ženske ili mešovite. Vazdušnom puškom se gađa 60 dijabola, koliko u međunarodnom i u gotovo svim nacionalnim programu gađaju muškarci (20 više od žena), a u trostavu tri puta po 20 metaka, po “ženskim” međunarodnim pravilima.

Timovi su četvoročlani, a ukupan rezultat se dobija kada se saberu svi rezultati četvoro strelaca vazdušnom i malokalibarskom puškom. Zapadna Virdžinija je Ohajo pobedila sa 4.721 - 4.670 u krugovima.

Svaka ekipa tokom sezone učestvuje u 12 mečeva. Osam sa najboljim prosekom iz 12 duela učestvuju na finalnom turniru. Zapadna Virdžinija je ove sezone u četiri meča upisala četiri pobede i cilja petu uzastopnu titulu šampiona.

Računa se i pojedinačni prosek. Milica Babić, inače strelac Palilule, je u konkurenciji nekoliko stotina studenata-strelaca trenutno deveta vazdušnom puškom sa 593,25 krugova (dva puta tokom sezone pogađala je 596 krugova, po jednom 591 i 590).

U Koledž ligi SAD učestvuje i članica Zvezdara Nina Radulović, koja studira i takmiči se za Univerzitet Nebraska. Njena ekipa je za sada učestvovala u jednom duelu  i “tesno” pobedila tim Ole Mis sa 4.659-4.654.  Radulovićeva je vazdušnom puškom pogodila 584, a malokalibarskom 559 krugova. Nebraska je  osma na tabeli.