XS
SM
MD
LG
11.01.2016 Administrator

Serija uspeha u 2016. otvorena bronzom u Pečuju

Srpski badminton na najbolji način otvorio je seriju učešća na međunarodnoj sceni u 2016. Na prvom zvaničnom turniru u Novoj godini naša reprezentacija uzrasta do 13 godina osvojila je bronzanu medlaju. Tim su sastavu Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Sanja Perić i Anđela Vitman popeo se na pobedničko postolje međunarodnog turnira Nation to Nation na kojem koji se od 8. do 10. januara u Pečuju za odličja borilo 10 ekipa iz devet evropskih država. U meču za bronzu Srbija je ubedljivo savladala Slovačku s 6:3, kojoj je prethodno uzela meru i u B grupi savladavši je sa 7:2. Pored ove pobede u prvoj rundi takmičenja naša reprezentacija je “upisala” uspehe i u duelima sa Ukrajinom (6:3), Rumunijom 1 (8:1) i Hrvatskom (6:3). Tako je sa maksimalnim učinkom zauzela prvo mesto u grupi i plasirala se u polufinale. U meču za finale, posle velike borbe u svih devet okršaja, Srbija je izgubila od domaćina Mađarske s 5:4, koja je kasnije osvojila zlato pobedivši Češku.

Pored bronzane medalje Srbija je iz Pečuja donela još dve vredne nagrade. Supertalentovani Sergej Lukić, koji će zajedno sa Marijom Sudimac u februaru braniti boje Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Kazanju, dobio je dva velika pojedinačna priznanja u izboru trenera turnira. On je proglašen za najboljeg igrača turnira, kao i za igrača od koga se očekuju veliki rezultati u budućnosti. Inače, Lukić u Pečuju nije izgubio nijedan meč.

“Naši reprezentativci su, od početka pa sve do kraja, pokazali veoma visok nivo igre i potpuno zasluženo shodno svom visokom kvalitetu osvojili bronzano odličje. Malo je nedostajalo da u Pečuju dođemo i do sjajnije medalja. U polufinalnom duelu protiv Mađarske odlučivale su nijanse. Rival je iskoristio prednost domaćeg terena i uspeo da nanese jedini poraz našoj reprezentaciji u Pečuju. Posebno raduje činjenica da su naši igrači pokazali veliko jedinstvo i timski duh, bodreći jedni druge u svakom meču i braneći svim srcem boje naše zemlje. Iako su svi dali veliki doprinos prvom ovogodišnjem uspehu na međunarodnoj sceni posebno su se istakli Sergej Lukić i Mihajlo Tomić. Njih dvojica su zabeležili sve pobede, kako u singlu tako i u dublu. Sjajne igre i vredne bodove doneli su i Aleksandar Jovičić i Anđela Vitman, a treba pohvaliti veliku borbenost i pobede Sare Lončar i Sanje Perić koje su, po svemu sudeći, imale i najteže protivnike”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Pečuju.