XS
SM
MD
LG
13.02.2010 A.Daišević

Rezultat "Musketara" za pamćenje

Ribnica se oprostila od Evrope, ali rezultat ostvaren u ovosezonskom izdanju GM Čelndž Kupa ostaje za večno pamćenje. Podmlađeni sastav kraljevačkih odbojkaša hrabro se nosio sa daleko boljim i kvalitetnijim, svakako skupljim ekipama, dogurao do osmine finala i tu stao. Nemački Berlin je objektivno bolji tim, ali revanš meč, odigran u četvrtak veče u Vrnjačkoj Banji, je pokazao da ishod prvog meča kraj Brandenburške kapije nije realan odnos snaga. Devetorica „musketara“ su se isprsila pred snažnim nemačkim timom, mirisalo je u prvom setu da se može do nemogućeg, do maksimalne pobede, ali...
- Ostaje žal za prvom utakmicom u Berlinu jer ona je odlučila konačnog pobednika. Tamo nismo odigrali najbolje, odnosno da budem precizniji Berlin je opdigrao vrhunski meč. Ovde smo već pokazali koliko možemo i prava je šteta što nam je pala koncentracija u završnici prvog seta. Jedna lopta, i to kontra pri našem vođstvo 18:15, blok nad Kovačevićem je donela preokret. Sada šta je tu je, nismo prošli dalje, težak je bio zadatak dobiti odlični nemački tim maksimalnim rezultatom, ali niko ne može da kaže da se nismo borili. Ostavili smo srce na terenu, kada smo gubili 2:0 znali smo da to nije realno, skupili smo snagu i napravili preokret. Ispali jesmo, ali časnije od ovoga ne može – naglašava najbolji igrač Ribnice u poslednjih nekoliko utakmica, primač servisa Ivan Borovnjak.

Berlin, koga sa klupe odlično vodi Andrej Urnaut, bivši jugoslovenski reprezentativac, pokazao je klasu. Sve govori činjenica da sjajni Kubanac Idalgo Oliva, ključni čovek prvog meča u Nemačkoj, nije ni ulazio u igru. Preko hiljadu Kraljevčana, koji su doputovali u Vrnjačku Banju da pruže podršku svojim ljubimcima, je moglo da se uveri u snagu mladog reprezentativca Fuksa, fantastičnog Litvanca Smendisa, lukavih tehničara Škača i Švarca.
- Bez obzira što je kolega Urnaut menjao postavu u odnosu na prvi meč, nije nas iznenadio. Spremali smo kako treba i to govori naš ulazak u susret i rezultat prvog seta do trenutka kada smo napravili par neverovatnih grešaka. Ponavljam nije Berlin osvojio prvi set, mi smo mu to poklonili,a time i plasman dalje. Ne mogu da tvrdim da bi nešto bilo drugačije da smo poveli sa 1:0, i dalje bi nam trebala još tri seta za ostvarenje čuda, ali verujem da bi utakmica imala malo drugačiji tok – jasan je Boško Mačužić trener Ribnice.

Preokret od 0:2 do 3:2 govori o igri "musketara"?

- Ja sam ponosan na igrače, kao i na naše navijače koji su nas bodrili sve vreme našeg igranja u Evropi. Ovi momci, koji igraju sa daleko jačim timovima bez izmene su pokazali karakter, pokazali da se ni jednog trenutka ne predaju i na jakbolji način su predstavili klub, grad i zemlju iz koje dolaze. Srpska odbojka može da bude ponosna na ovu Ribnicu, osvojili smo 20 bodova na međunarodnoj sceni, poslednji smo srpski kklub koji je sa nje sišao, ni jednom nismo igrali kao domaćini u svom gradu... Zar treba još nešto reći osim čestitai ovim igračima koji su ostvarili istorijski uspeh.

Ispada da je evropski rezultat pokrio kikseve na domaćoj sceni?
- Ne gledam tako na stvari. Mi smo u sezonu ušli sa dosta problema, sa izmenjenim timom, sa mladim igračima i jasna je bila poruka čelnika kluba da je borba za peto mesto realnost, a ako se ukaže šansa da jurimo nešto više. Kako vidite i dalje smo peti, borimo se da sačuvamo tu poziciju i jedino možemo govoriti o kiksu u Kupu i to samo zbog ishoda prve utakmice u Beogradu gde smo pobedili Partizan. Na žalost, ovaj tim cele sezone igra pod velikim pritiskom, jedino protiv Konstance u Rumuniji i poslednja četiri seta protiv Berlina u Vrnjačkoj Banji smo odigrali bez pritiska. To je ogroman teret za mlade igrače i oni su se teško nosili sa tim, tu leži razlog oscilacija i šarenih igara našeg tima ove sezone – zaključio je Boško Mačužić trener Ribnice iza čijeg imena će takođe biti upisan fantastičan rezultat ostvaren u Čelndž Kupu, plasman u osminu finala.