XS
SM
MD
LG

Valjevo ima tim dostojan ABA lige

Posle dve uzastopne pobede u ABA kigi u Ljubljani protiv Union Olimpije 1. novpmebra  i u Valjevu na premijeri sedam dana kasnije 9.novembra protiv  bratske Igokee Valjevci slave svoje košarkaše, ali nema euforije već su svi okrenuti gostovanju u Skoplju, a cilj je isti pobeda.

Za upućene u svet košarke uspesi Metalac-Farmakoma u ABA ligi nisu senzacija,  već samo posledica prepuštanja ekipe struci, odnosno hrabroj odluci da se prekine sa ovolimujenijumskom farsom okupljanja skupih i preskupih igrača, o čijoj vrednosti sve govore postignuti rezultati do proteklog leta. Spartanski rad, vera, medjusobno poštovanje i ono najvažnije koše uzastopne pobede.

Iako prinudjeni da i poslednje nedelje decenijskog „bušenja“ dela zapadne tribine, i konačnog prispeća novih košarkaških konstrukcija (sa već uočenim nedostacima) budu više kod prijatelja u novoj dvorani sa koševima „Elana“ na Ubu, izabranici Vladimira Đokića stoički su podneli svakodnevno vozikanje. Šesedesetak kilometara dnevno, posle 4.500 pređenih od Podgorice preko Solnoka, Novog mesta, Zagreba , Beograda, do Ljubljane bili su samo dodatni trening za dušu i telo valjevskih musketara.Pre partije u Ljubljani gde je postigao  odlučujući koš Nikola Jevtović je u meču sa Igokeom izrastao u mvp-ja meča i 7.kola, ali učinak Malešešića, Majstorovića i samo nepunu čevtvrtina na parketu Marka Ljubiučića, je itekako su odredili konačni ishod meča.

Za razliku od generacije iz sedamdesetih, debitovali u najjačoj ligi u Evropi tadašnje SFRJ u Valjevu 8.novembra 1973. protiv bratskog Zadra, dan kasnije ali posle 41. leta, u nešto boljim uslovima, pošteđeni sudbine da u lednoj dvorani zarade upali pluća, jer novemarsko leto traje, u novoj velikoj utakmici od nastanka ebve ekipe momci su potvrdili zaqšto baš o njima košarakaško Valjevo priča isključivo u superlativu.  

-Sve utakmice do prve u Valjevu su bile neuporedivo lakše, jer bilo je iluzorno očekivati da debitant iznenadi uglavnom velikane ABA lige u gostima –smatra kapiten Dušan Kutlešić.

- Brojna putovanja su nas silno iscrpela, ali trud, rad  i naša vera u uspeh su nagrađeni. Pobede u Ljubljani i Valjevu imaju vrednost uspona na Mont Everst. Naš trener Vladimir Đokić je u pojedinim trenucima znao da nam povrati poljuljano samopouzdanje. Taj odnos i medjusobno poverenje na relaciji trener igrači su dodatna snaga ovog Metalac –Farmakoma. Čovek jednostavno u svakom trenutku prepoznaje situaciju na terenu, rotira nas, a mi na terenu pružamo i više od svojih mogućnosti. Svako od nas svaki sekund na terenu podrđejuje isključivo uspehu tima. Naša igra postaje bauk za rivale.

Kutlešić  smatra da ovaj tim ima još mnogo prostora za napredak.

-Naš narod kaže :“Ko radi ne boji se gladi“ Mi smo gladni samo pobeda. Ne brinite nećemno visoko poleleti. Juče smo predahnuli, a danas već počinje utakmica sa MZT-om, a u Skoplju je kao i svuda cilj jedan pobeda – ističe ne "Era s onoga sveta“ već mladi Užičanin, već prepoznatljivo lice u gradu na Kolubari, pored Todorovića i Maleševića, možda i najprecizniji dalekometni strelac Đokićeve armade.

Najefikasniji u pobedi Metalac Farmakoma protiv Igokee je bio je mvp kola Nikola Jevtović sa 22 koša. Još jedan Užičanin i takođe Nikola, Malešević je ubacio 15 poena.

-Impresivan je utisak posle prvog meča u Valjevu. Toliko javnih ličnosti, velemejstora i majstora košarkaša, sportskih radnika. Pa taj osećaj podrške valjevske publike, dali su nam dodatanu snagu. Radost je za sve nas kada igramo u ovakvoj atmosferi. Igrao sam u mnogo većim i lepšim dvoranama od valjevske, ali ovaj prostor ima dušu i zato mi se na momente činilo fa letimo po parketu. Mentalno sazrevamo kao tim. Nismo sagoreli posle trijumfa u Ljubljani. Svi momci rade besprekorno. Naš trener ništa ne prepušta slučaju. Videli ste kako je spremljenja taktika. Ističem još jedno, dve velike pobede, a ova u Valjevu posebno draga jer smo na drugoj strani imali odličnog rivala. Ipak sve je lakše u veličanstvenom ambijentu valjevske hale sportova „15.septembar“ –zaključuje utakmicu sa Aleksandrovčanima, momčina košarakaški školovan u Americi na Univerzitetu Rod Arjland, na pragu dolaska u Partizan, a danas na putu da dostigne slavu mladje sestre Tijane odbojkašice, već okićene u dresu Srbije titulom šampiona Evrope, ali i brojnim trofejima u klupskoj odbojci.

I na kraju reč dve o ljudima iz senke najzaslužnijim za sjajan debi Valjevaca u ABA ligi. Gen-sek Sportskog saveza grada Valjeva Radomir Smić  je uspevao nemoguće, da ne dozvoli da „obnova“ hrama košarke izmakne kontroli, i radovi budu završeni u predviđenom roku. Imao je puni podršku direktora Direkcije za izgradnju grada Dragana Jeremića, JP Valis i Aleksandra Milivojevića, a kada je „gorelo“ stizao je dežurni „vatrogasac“ u KK Metalac Farmakom, predsednik Skupštine Zoran Vraneš da spreči „požar“. Prva epozoda projekta ABA liga je zaslužuje visoku ocenu zahvaljući pre svega ažurnosti propadnika valjevske policije i obezbeđenja DAV plus. Ali predstoji još 12, prostora na napredak na pretek .

 

Hvala Vam za ABA ligu u Valjevu ! Roman Lisac i dr Bosko Đukanović Foto ABA лига

Junačina Nikola Jevtović Фото АБА лига

košarakaški čarobnjak Marko Ljubičić. Foto ABA liga

Majstor Majstorović. Foto ABA liga

Malešević u akciji Foto ABA liga

PRIJATELJ SVETA SPORTA

AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

U KNEZ MIHAILOVOJ 1 - STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

  NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA

       AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

    ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71

    KNEZA MIHAILA 1 TEL: 060-330-14-03


26 .kolo Jadranska liga
Union Olimpija 73 : 67 Krka
Szolnoki Olaj 67 : 74 Cedevita
Budućnost VOLI 85 : 79 Partizan NIS
Zadar 85 : 69 Metalac Farmakom
Mega Leks 100 : 96 Igokea
Crvena zvezda Telekom 89 : 56 MZT Skopje
Cibona 85 : 69 Levski Sofija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Telekom 26 24 2 50
2 Budućnost VOLI 26 19 7 45
3 Cedevita 26 18 8 44
4 Partizan NIS 26 18 8 44
5 Union Olimpija 26 15 11 41
6 Metalac Farmakom 26 13 13 39
7 Szolnoki Olaj 26 12 14 38
8 Zadar 26 12 14 38
9 Krka 26 12 14 38
10 Mega Leks 26 11 15 37
11 Cibona 26 10 16 36
12 Igokea 26 9 17 35
13 MZT Skopje 26 7 19 33
14 Levski Sofija 26 2 24 28