XS
SM
MD
LG
29.09.2008 A. Daišević

Ribnica četvrta na Balkanskom Kupu

Slučaj je hteo da Ribnica utakmicama na međunarodnoj sceni započne novu odbojkašku sezonu. Posle uspešno odrađenih kvalifikacija u Modriči «musketari» su prethodnog vikenda učestvovali na finalnom turniru novoustanovljenog Balkanskog Kupa u rumunskom gradu Baja Mare. Ribnica je takmičenje završila kao četvrta, u dva odigrana meča doživela je dva minimalna poraza rezultatom 3-2 u duelima sa daleko jačim, iskusnijim i bogatijim klubovima. Reklo bi se realan rezultat, to se i očekivalo, ali kraljevački odbojkaši su se isprsili na ovom teškom i dugom putovanju. Uprkos porazima nisu se puleni Dragana Đorđevića obrukali, dostojno su reprezentovali zemlju, grad, klub, ali i našu ligu i da je malo boginja Talija bila naklonjena «musketari» bi se iz Rumunije vratili trijumfalno.
- Moram da izrazim veliko zadovoljstvo samom činjenicom da smo predstavljali Srbiju u ovom takmičenju. Imali smo tu čast da budemo prvi srpski predstavnik u Balkanskom Kupu, a sam finalni turnir u Rumuniji je bio impozantan. Organizacija je bila odlična, sve je funkcionisalo kako treba, a preostala tri tima učesnika su klubovi čiji rejting raste iz dana u dan, koji mnogo ulažu. Kada se sve sabere, biti u takvom društvu i zaslužiti sijaset pohvala za igru, talenat i kvalitet igračkog kadra koji posedujemo, je velika nagrada za Ribnicu – prve su impresije po povratku u Kraljevo trenera Ribnice Dragana Đorđevića.
"Musketari" su u polufinalu poraženi od grčke Kifisije u skoro dobijenom meču?
- Gledano sada je tako, ali na početku je taj meč bio glatko izgubljen. Grci su nas bez problema dobili prva dva seta, kao da je umor od 14-satnog puta ostavio toliko traga na igrače, nismo ličili na sebe. Kada sam malo promešao karte, pokrenuli smo se i za tili čas pokazali da smo kadri da iznenadimo, po meni i prvog favorita turnira. Izjednačili smo, imali kontru u taj breku da dobijemo meč, ali nismo uspeli, u prvi plan je izbilo naše neiskustvo, odnosno iskustvo protivnika i doživeli smo poraz koji uvek boli 3-2. Treba reći da je Kifisija odličan tim, sa američkim i holandskim reprezentativcem, sa jednim Brazilcem u postavi i našim bivšim reprezentativcem Markovićem. Tako selektiran tim, daleko iskusniji i jači od našeg smo imali u šaci, ali odbojka je takva, nepredvidiva.
U borbi za treće mesto istovetan poraz je usledio i od domaćina turnira?
- Opet je bilo oscilacija, vidi se da nam je pripremni period u toku, jer naše prvenstvo stratuje kasnije od ostalih. Baja Mare nije bolji rival u tom meču, ali njihovi igrači su u presudnim trenutcima imali više koncentracije, manje grešili i pratila ih je sreća. U ovom meču ključni igrači Ribnice, od kojih zavisi igra tima su pravili neoprostive greške i to nas je koštalo poraza. Generalno gledano nas ni Grci ni Rumuni nisu pobedili, već smo mi obe utakmice izgubili.
Balkanski Kup je doživeo premijerno izdanje, a prvi pobednik je Bujukšehir iz Turske.
- To je tim pun reprezentativaca, sve iskusni igrači, tako reći da nemaju juniora u sastavu. Taj miks stranih i turskih reprezentativaca se pokazao kao dovoljno dobar za trofej, mada su oba trijumfa ostvarili tesno i posle velike borbe. Što se samog takmičenja tiče, opšte je mišljenje svih učesnika da je Balkanski Kup potreban, da je dobro osmišljenjo takmičenje, ali u budućnosti bi trebalo omogućiti pobedniku da igra u nekom evrokupu. Ovako, igrati samo za pehar, medalju i diplomu je suviše skupo i pitanje je koliko će biti zainteresovanih da se narednih godina prijave i takmiče. Polaz je dobar i dovoljno je vremena da se sve osmisli za narednu godinu.
Od ponedeljka Balkanski Kup za igrače Ribnice je prošlost, povratak u redovan režim dva treninga dnevno i nove kontrolne utakmice je ono što sledi do strata nove sezone.
- Odigraćemo još dva kontrolna meča zakazana ranije, sa požarevačkim Mladim Radnikom. U četvrtak ćemo gostovati,a oni će nam uzvratiti posetu u subotu. Odigrali smo u ovom pripremnom periodu dosta jakih mečeva, imamo dosta toga da analiziramo i da na treninzima popravimo one elemente u igri koji su nas koštali poraza u Rumuniji – zaključuje Dragan Đorđević trener Ribnice.