XS
SM
MD
LG

Sagosen srušio Orlove

U revanš meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, muška rukometna reprezentacija Srbije poražena je u Bergenu od domaće ekipe Norveške rezultatom 35:25 (17:12).

Besprekorna partija jednog od najboljih rukometaša sveta Sandera Sagosena, koji je postigao 12 golova, uz neprepoznatljivu igru oslabljenog srpskog nacionalnog tima, rezultirala je ubedljivim porazom i poravnanjem u grupi, gde sada obe ekipe ponovo imaju isti skor od šest bodova. Na startu meča selektor Đerona odlučio se za sledeću postavu: kapiten Ilić i Bogdan Radivojević na krilu, na bekovskim pozicijama OrbovićBorzaš i Kukić, dok je Pešmalbek zaigrao na pivotu uz Milosavljeva na golu. Posle izjednačenih uvodnih minuta, domaći tim iskoristio je tehničke greške srpskih rukometaša i sa tri vezana gola iz kontranapada poveo sa 6:4. Smanjio je to Bogdan Radivojević posle prvog sedmerca za Orlove, a usledili su i prvi minuti na debiju Nikole Zečevića. Održavali su korak sa rivalom izabranici katalonskog stručnjaka sve do sredine poluvremena, ali je posle dva vezana gola Mijajla Marsenića uspedio period potpune dominacije Norvežana. Nizali su golove Sagosen i družina, kažnjavali su svaku grešku i za osem minuta vezali pet golova i poveli sa 15:9, dok je njihova mreža mirovala.

Imao je srpski nacionalni tim i dva vezana isključenja, Radivojević je ”zaradio” dva minuta, a odmah potom sudija je poslao na hlađenje i Borzaša. Igrali su Orlovi bez golmana u napadu, ali su neprecizna dodavanja Norvežani iskoristili da pogode prazan gol. Prekinuta je ta serija norveške reprezentacije, uprisao je i Vejin svoj prvi pogodak a na pauzu se otišlo pri rezultatu 17:12, posle drugog gola Lazara Kukića.

Drugi period igre srpska reprezentacija započela je sa Milosavljevim na golu, Marsenićem na poziciji pivota, Vanja Ilić i Vukašin Vorkapić pokrivali su krilne pozicije dok su bekovi ostali isti kao i na startu meča - OrbovićBorzaš i Kukić. Delovalo je posle pauze da će Srbija sa nekom novom energijom odigrati drugi period utakmice, ali je već posle desetak minuta ujednačene igre Norveška ponovo preuzela kontrolu.  U 42. minutu viđen je i prvi gol Nikole Zečevića na debiju, a dobru partiju imao je i mladi golman Milan Bomaštar koji je dobio šansu u drugom delu igre. Upisao je čuvar mreže iz redova Srbije tri vezane odbrane, od ukupno šest koliko je imao do kraja meča. Pitanje pobednika bilo je jasno već 15 minuta pre sudijskog zvužduka, a domaći tim nije popuštao sve do poslednje sekunde te je meč završen sa 10 golova razlike, rezultatom 35:25 za Norvešku.

Selektor Đerona bio je vidno razočaran partijom svojih izabranika.

”Nismo imali pravi stav danas, nismo bili dovolno fokusirani. Ovo je bio potpuno drugačiji meč u odnosu na Novi Sad. Previše je emocija bilo u četvrtak, pripremao sam momke na potuno drugačiji meč danas, ali smo nažalost odigrali verovatno i najlošiji meč od kako sam preuzeo ekipu. Osim debitantskog nastupa Nikole Zečevića, gotovo da nema pozitivnih elemenata na koje bih se osvrnuo. Nedopustivo je da posle onakve pobede odigramo ovako u revanšu i ovom prilikom se izvinjavam svim srpskim navijačima”, poručio je katalonski stručnjak a potom se osvrnuo na naredne akcije:

”Pokušaćemo da analiziramo ovaj meč i izvučemo pouke za naredne utakmice u kvalifikacijama. Za pet nedelja ćemo ponovo biti na okupu i nadam se da ćemo na na utakmicama sa Finskom i Slovačkom obezbediti kartu za Evropsko prvenstvo!”

Mijajlo Marsenić, pored Miloša Orbovića, bio je najefikasniji u poraženoj ekipi Srbije. Obojica su upisala četiri pogotka.

”Danas nije bio naš dan! Čestitke reprezentacii Norveške na vrhunskoj igri i pobedi. Mi smo napravili previše grešaka, nismo bili na svom nivou, a selekcije poput Norvežana to znaju da iskoriste. Nismo mogli da im pariramo kada je trčanje u pitanju u prvom poluvremenu. Poboljšali smo igru na početku rvog poluvremena ali je opet usledio pad i nismo imali snage za preokret. Nadam se da je svima jasno da ovakve utakmice ne smeju više da nam se dešavaju, bez obzira na kvalitet protivnika. Iako smo izgubili sa 10 razlika, ovo nije prava sliva Srbije. Siguran sam da ćemo spremniji, pametniji i odlučniji doći na sledeće okupljanje i obezbediti plasman za šampionat Evrope”, zaljučio je pivot srpskog nacionalnog tima.