XS
SM
MD
LG

Milenko Ašković blizu pola veka u rukometu

Milenko Ašković, drugi sleva - foto: lična arhiva

Pre finala memorijala “Vuk Roganović”, između rukometaša Dinama iz Pančeva i Partizana, uručena su priznanja Milenku Aškoviću i Petru Boričiću za blizu pola veka bitisanja u rukometnom sportu. Priznanja slavljenicima je uručio Boban Knežević, predsednik Zjednice sudija i kontrolora RS Beograda.

Iza Aškovića je duga i bogata karijera koja je počela pre 47 godina. Pištaljka ga je osvojila na prečac i 1975. godine položio prvi sudijski ispit. Zvanje republičkog sudije dobio je 1978. a godinu dana kasnije na dres je prišio grb saveznog delioca pravde. Iste godine počeo je da sudi na utakmicama Prve srpske lige (treći rang u zemlji). Polovinom 80-tih godina uspešno se oprobao na mečevima saveznog ranga kao najmlađi sudija, sa 29 godina. Pravdu je delio širom bivše Jugoslavije narednih sedam godina sve do raspada zajedničke države. Od aktivnog suđenja oprostio se 1999. i godinu dana kasnije polaže za kontrolora suđenja, i kreće od Srpske lige. Od sezone 2002/03. prelazi na savezni nivo i naredne dve decenije bavio se odgovornom ulogom vrednovanja sudijskog učinka. Zahvaljujući njegovom prilazu i pravičnom odnosu prema sudijama, bio je omiljen i svuda rado prihvaćan i cenjen. Aške je dao nemerljiv doprinos i ostavio neizbrisiv trag svojim životnim i sportskim kvalitetima u rukometu koji ostaju urezani ljubiteljima ovog sporta čiji je deo, i utabao je put mnogima da idu njegovim stopama.

Obimna arhiva je nažalost uništena u poplavama 2014. godine, ali pamti da je odsvirao preko hiljadu utakmica i odgovornu ulogu kontrolora obavljao na 500-600 mečeva.

Za njega je rukomet bio ogromno zadovoljstvo, više od hobija. - Ko može da zaboravi tolike godine u rukometu, svaki vikend znalo se, pakujem se i odlazim na utakmice. To je više od ljubavi, jednostavno rečeno, ušlo mi je pod kožu, u krv. Rukomet je bio stalna tema u kući, i ostaje žal što mi je najdraže uspomene odnela voda - kaže sa setom slavljenik, dirnut pažnjom mlađih kolega.

Rukometom je “zarazio” ćerku Katarinu, koja je bila veliki potencijal. Levoruka igračica nosila je godinama sa uspehom dres obrenovačkog Radničkog i prvoligaša Nove Pazove.