XS
SM
MD
LG

"Grafosi" oslabljeni u derbiju jeseni, bez šest reprezentativaca, Matićevi Afrikanci prave razliku i glava su opsanost za Pančevce, bez "alata" nema "majstora"

U Mozzart bet Prvoj ligi 19. kolom spušta se zavesa na dešavanja u ovoj godini. Kao poslastica očekuje nas derbi jeseni u Bežaniji i duel dve najbolje ekipe IMT-a i RFK Grafičara. “Traktoristi” su u prednosti (tri boda viška), mada mladi sastav “ljubičastih” ne priznaje veličine, u svaki duel ulaze da se nadigravaju i postignu što više golova. Domaćin je rešen da ispravi propust sa prethodnog meča kada su stvorili nekoliko prilika i individualnom greškom bili kažnjeni. Oba konkurenta su slavila u prethodnom kolu, IMT-e zahvaljujući rezervistima i strelcu Vidiću, u 90. minutu na Ubu došao do tri boda, dok je RFK Grafičar ispratio “građevinare” sa pola tuceta golova u mreži. Kad je u pitanju okršaj dva najbolja rivala statistika pada u vodu, ali nije na odmet da istaknemo podatak da će snage odmeriti najuspešniji domaćin i najbolji gost. “Ljubičasti” su postigli 44 gola (2,4 po meču), na drugoj strani “crveni” igraju pozadi čvrsto, napred efikasno. Prethodno kolo obeležio je Jovan Mituljikić het-trikom i odličnom partijom u goleadi protiv Rada. RFK Grafičar će biti oslabljen u derbiju, pored Mituljikića izostaće Lazić, Vasiljević, Knežević, Radojević i Šljivić koji su dobili poziv u mladu i omladinsku reprezentaciju.

Prva utakmica odigraće se u petak u Šapcu, između Mačve i Inđije. Dva bivša superligaša obećavaju zanimljivu i kvalitetnu predstavu. Šapčani su uknjižili prvu pobedu na gostovanju u Novom Beogradu, i polako izlaze iz krize. Inđija je doživela treći poraz na svom stadionu (bez poraza na strani) od sve boljih Mitrovčana. Očekuje se da u komšijskom derbiju gledamo tvrdu, taktički zahtevnu utakmicu sa malo golova.

Rad je vezao četiri poraza i nezavidan položaj na tabeli upalio je alarm na Banjici. Ne smeju više na svom stadionu olako gubiti bodove i ovo je poslednji voz ako žele da vode ravnopravnu borbu za opstanak u nastavku prvenstva. Neće im biti lako protiv čvrstih i neugodnih Užičana, koji igraju disciplinovano, bez puno rizika. Rekorderi su sa 11 remija i suprostaviće se najslabijoj odbrani u ligi (primili 32 gola).

Mitrovčani su u Inđiji zabeležili prvu pobedu na gostovanjima i uprkos velikom broju remija peti su na tabeli. Prethodnu utakmicu su odigrali taktički zrelo, disciplinovano i pored gola stvorili još nekoliko izglednih šansi. Na Hesnu dolaze uzdrmani Milanovčanim koji su na prethodnih pet mečeva uknjižili jedan bod i sve su dalje od plej-ofa. Očito da kriza predugo traje, imaju kvalitetan tim, promenili su tri trenera, bez vidljivog učinka. Radnički će biti jači za povratak Protića i Milinkovića, ali će duel propustiti Gajić.

Vojvođanski derbi odigraće RFK Novi Sad 1921 i OFK Vršac u Čelarevu. Novosađani se nalaze u usponu forme i u poslednje vreme upisali su četiri pobede. Ubedljivo su dobili Zlatibor i žele da ponove uspeh i opravdaju visoke pozicije. Vrščani su se radovali posle četiri kola i nalaze se u zoni plej-ofa, kojoj se pre prvenstva nisu nadali. O “kanarincima” imaju visoko mišljenje naročito posle seroje dobrih rezultata u zadnjih 5-6 utakmica. Banaćane i dalje muče kadrovski problemi, poznato je da su Pavlov, kapiten Lazevski, Stanisavljević zbog povreda završili ranije sezonu.

Zlatibor igra promnljivo, sa devet poraza nalaze se među neuspešnim klubovima. Tanki roster, bez dovoljno kvalitetnih igrača uzrok su tolikom broju poraza. Smatraju da nisu imali dovoljno sreće protiv Loznice I Radničkog, dok sportski čestitaju IMT-u I Novosađanima. Trayal im je dužnik i veoma bitna utakmica za beg sa začelja. Kruševljani su podigli formu i na četiri duela upisali su tri pobede. Radi se o domaćinskoj ekipi koja je na strani osvojila tek četiri boda.

Železničar je favorit protiv Ubljana, kiksom u Kruševcu prekinuli su seriju od pet pobeda. Uspešni su kao domaćin (sedam pobeda), dok Jedinstvo ima indetičan skor pored Tamnave i van Uba. Pančevci su deset utakmica bili bez poraza i kako navodi trener Sivić seriji je morao doći kraj, ali nije bio pogodan trenutak, pogotovu što su bili bolji u prvom delu meča, stvorili brojne šanse i kasnije bili kažnjeni. Respektuju Ubljane i smatraju da afrički internacionalci Kvaku i Zubairu prave razliku i glavna su opsanost. Domaćin ima probleme sa zadnjom linijom i nadaju se da će od četvoro štopera bar jedan biti spreman.

Loznica je bar na papiru favorit protiv posustalih “majstora” koji su vezali dva poraza. Domaćin je osvojio više bodova na gostovanjima nego u Klupcima, za razliku od Novobeograđana koji su na strani najneuspešniji prvoligaš (osvojili jedan bod), sa osam poraza. Lozničani su tanki u zadnjoj liniji (primili 31 gol), ali igraju sve bolje, naročito je vredna pobeda nad mladim “grafosima” i poslednji remi sa Užičanima. Radnički ima iskusan sastav, sa superligaškim igračima i čudno je da su tako nisko na tabeli.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23