XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Vranje centar školskog sporta 2016.

VRANjE, 3.novembar (Info centar).- Pomoćnik ministra za omladinu i sport zadužen za sport Dragan Atanasov održao je u Vranju treću od 20 planiranih tribina o „Nacrtu strategije razvoja sporta za period 2014.-2018.“ koju, prema članu 142. Zakona o sportu donosi Vlada Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta.

U organizaciji tribine bili su uključeni i Sportski savez Srbije i Sportski savez Vranja. Kako je istakao Dragan Atanosv, ovake tribine su odlična prilika da se analizira i oceni šta je do sada urađeno, ali daju mogućnost da se u novu strategiju unesu i izmene obzirom da Ministarstvo ima zadatak da izradi strategiju za naredni petogodišnji period 2014 – 2018.

Takođe, Savez za školski sport i Grad Vranje formirali su radna tela za organizaciju desetih jubilarnih Olimpijskih sportskih igara učenika Srbije (OSIŠOS) 2016. u Vranju.

Prema Članu 142. Zakona o sportu, sredstva za realizaciju Strategije obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, kao i u budžetu autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave, u roku od šest meseci od usvajanja Strategije, utvrđuju program razvoja sporta na svojoj teritoriji, u skladu sa Strategijom. Prvi put, od kada je uspostavljen sistem sporta u Srbiji, Vlada Republike Srbije je 2008. na predlog Ministarstva omladine i sporta, usvojila Strategiju razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. koja je definisala prioritete: sport dece i omladine, razvoj sportske infrastrukture i vrhunski sport.

Predsednik Skupštine grada Vranja Zoran Antić primio je delegaciju Ministarstva omladine i sporta. Pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov je istakao da bi Strategija razvoja sporta morala da odgovori na pitanje na koji način i u koje segmente sporta je najefikasnije i najprimerenije uložiti novac poreskih obveznika, i kako, na osnovu tog ulaganja, na najbolji način ostvariti javni interes u oblasti sporta. Ona mora da prepozna i element finansiranja klubova i upravo u toj oblasti je uloga lokalne zajednice nezamenljiva, uključujući sportski savez na lokalnom nivou i opštinsku upravu.

Profesor Nenad Đurđević održao je predavanje „Pravni akti – perspektive i izazovi“. Tribini je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica.