XS
SM
MD
LG
10.09.2021 Administrator

Amsterdam: Tri srpska asa Ajaksa

Foto: AFC Ajax Amsterdam, Vasović-Pantelić-Tadić

Fudbalski klub Ajaks iz Amsterdama je svetionik za ceo svet i magnetno privlačan svim fudbalerima, pa samim tim i fudbalerima iz Srbije. 

Dušan Tadić je, kao igrač Ajaksa i njegov kapiten, službeno promovisan za najboljeg fudbalera lige u protekloj 2020/2021 sezoni. Suvišno je i pominjati broj njegovih golova, asistencija ili začetih "smrt" akcija za protivnika. Kad on dobije loptu u noge ili pod levo stopalo, cela "Johan Krojf Arena" se ustalasa i navijačka tela počinju da se njišu, očekujući gol, asistenciju ili šansu. 

Stariji ljubitelji fudbala se živo sećaju britkih startova i duela legendarnog Velibora Vasovića, koji je za 5 godina igranja u Ajaksu, osvojio 7 pehara, među kojima je najvredniji onaj, u svojstvu kapitena iz 1971. Bio je to prvi Ajaksov pehar u Kupu šampiona/Lige šampiona i najveći domet jednog srpskog fudbalera. 

Originalan pečat je, za najkraće moguće vreme, u Amsterdamu ostavio i Marko Pantelić. Trajno je obeležio svoju epizodu snažnih sadržaja. On je poput najvećeg holandskog slikara Rembranta, loptom umesto četkicom ili olovkom za slikanje, vukao zadivljujuće poteze na amsterdamskoj travi. Od dužeg trajanja su ga odvojile povrede, ali pesnički zanosi njegovog izgleda i atraktivnih poteza se nikada ne mogu izbrisati. Tri srpska asa amsterdamskog Ajaksa. 

Autor: Svetozar Čiča