Da li ste videli novi Logitech G102 gejming miš?

Foto: Logitech

Gejming periferija svakim danom ima sve više u svim mogućim oblicima i izvedbama, jedan od proizvođača koji je prvi ušao na ovo tržište je upravo Logitech. Dobili smo na test njihov najpovoljniji model pa je interesantno uporediti ga sa manje poznatim proizvođačima koji imaju modele u sličnom cenovnom rangu.

Logitech G102

Logitech G102 je zapravo nova iteracija miša koji je ranije bio poznat kao Logitech G203 Prodigy a takođe oblik deli i sa Logitech G Pro modelom. U pitanju je miš nešto malo manjih dimenzija, potpuno simetričnog oblika (osim dva dodatna dugmeta sa desne strane) i realno će odgovarati većini korisnika, osim onima koji imaju baš velike šake. Kvalitet plastike je na zaista zavidnom nivou, pod prstima je vrlo prijatna a dugmići odaju utisak visokog kvaliteta. Tu su dva glavna dugmeta, točkić, taster za prebacivanje DPI osetljivosti koji se nalazi iznad njega, kao i dva dodatna tastera koji se nalaze pod palcem desne ruke. Generalno gledano ovi tasteri bi verovatno bili upotrebljivi i za nekoga ko miša koristi levom rukom, ali je činjenica da je to ipak malo komplikovanije. Moram pohvaliti i točkić koji je jako širok i vrlo prijatan na dodir, kao i kao srednje dugme miša. Sa donje strane se nalaze četiri PTFE klizača koji svoj posao rade odlično, i još senzor.

Uopšte ceo uređaj se odlikuje vrlo svedenim a vrlo dopadljivim dizajnom – ništa nije preterano, sve je na svom mestu i sve je onako baš kako biste očekivali i što se tiče funkcionalnosti i što se tiče ergonomije. Do izražaja dolazi i RGB LED osvetljenje koje se sastoji od jedne trake sa zadnje strane i prosvetljenog G logotipa, a podržava i Logitech LightSync tehnologiju pa ga lako možete upariti i sinhronizovati sa drugim uređajima ovog proizvođača preko G Hub softvera. Interesantno da je ova generacija Logitech miševa dobila i neke novije boje, pa je nama na testu bio sneg beli uređaj, postoji naravno i u crnoj boji, ali su tu sada i plava i ljubičasta boja za koje će se verovatno više odlučivati gejmerke ili prosto neko ko želi da se istakne u moru uređaja koji su isključivo crni ili beli. G102 nije među najlakšima niti mu je to namera, ali sa 85 grama težine svakako spada u miševe kojima ćete izuzetno lako manipulisati. Ova težina ne uključuje kabl kojim se povezuje na računar, a interesantno je primetiti da on nije končanog tipa već je izrađen od fine gume, tako da je i dalje vrlo fleksibilan i u radu ne predstavlja smetnju.

Optički senzor u mišu ima osetljivost u rasponu od 200 do 8.000 DPI i sa tim karakteristikama ne spada u sam vrh ponude, ali je sasvim odgovarajući za najveći broj primena u igranju, više od toga možda treba samo nekim eSports profesionalcima za koje Logitech i ima miša identičnog oblika ali sa duplo jačim senzorom. Zanimljivo je primetiti da dva glavna dugmeta imaju sistem metalnih opruga koje održavaju tenziju i osiguravaju da svaki klik bude identičan onom prethodnom. Do sada se nisam susreo sa ovim sistemom ali pretpostavljam da on služi da vremenom dugmići ne postanu onako mekši – tokom testiranja novog miša je sve radilo onako kako bi se i očekivalo. Bitno je naglasiti da su Logitech uređaji generalno poznati po svojoj dugovečnosti, a kvalitet izrade i ovog modela daje utisak da će se i na ovog miša moći osloniti u dužem vremenskom periodu eksploatacije.

Zaključak

Logitech G102 je miš koji nudi sve što je jednom prosečnom gejmeru potrebno za igranje a pritom dolazi po vrlo povoljnoj ceni od oko 35 evra. Ako uporedimo cenu sa drugima na tržištu dolazimo do toga da su alternative u ovom rangu uglavnom različiti, mnogo manje poznati, kineski proizvođači. Jeste da ti uređaji nominalno imaju bolje karakteristike, veću DPI osetljivost, više dugmića i slično, ali bih ja lično uvek pre odabrao Logitech ispred njih po relativnom prihvatljivoj ceni. U tom smislu G102 može biti idelan uređaj da kupite poseban prvi gejming miš ako ste do sada koristili neki od kancelarijskih modela, kao dobar izbor za nekoga ko tek ulazi u svet gejminga, ili za nekoga ko je već dugo tu ali zna da mu nije neophodno sve što nude neki skuplji modeli koji se mahom baziraju na jakom marketingu.