XS
SM
MD
LG

Na Istoku sve manje nejasnoća, u Kladovu i Prahovu dueli ugroženih klubova, lider u Svilajncu

U više navrata pisali smo o neregularnostima i sumnjivim utakmicama u Srpskoj ligi, Istok, sve u cilju regularnosti takmičenja. Želje su jedno, a stvarnost nešto drugo i došli smo do saznanja da o neželjenim pojavama malo ko govori, bar javno. Sve više je to ličilo na jalovu borbu sa vetrenjačama. Izostala je podrška od klubova, saveza, kolega novinara.

Odlučili smo da sa tom praksom prekinemo. Ne možemo se oslanjati na neproverene informacije, ma koliko one bile istinite. To je više za trač rubrike tipa “rekla-kazala”, neprimerenu renomeu našeg portala.

Pitamo se, zašto se ne oglašavaju oštećeni klubovi? Recimo u prvom redu Timočanin, zatim OFK Sinđelić, Žitorađa, Radnički... Zašto ćute i trepe, izgleda je poznato iz samo njima znanih razloga. Zašto se niko od klubova nije oglasio zvaničnim saopštenjem i ukazao na sumnjive radnje, kao što je to uradio na primer superligaš Voždovac. Da li iz straha od reakcije nadležnih i mogućih kosekvenci, može samo da se naslućuje.

I dalje ćemo ostati dosledni borci za regularnost na svim nivoima takmičenja, da bi bilo pomaka moraju se svi uključiti a ne pojedinci. Svako zvanično i argumentovano saopštenje klubova spremni smo da objavimo ili citiramo u skladu sa novinarskom etikom.

Posle dužeg uvoda i tumačenja našeg stava, najavićemo utakmice 27. kola.

U subotu se igraju utakmice u Kruševcu, Kladovu Svilajncu, Nišu i Prahovu.

Neprikosnoveni lider dolazi u Svilajnac po nova tri boda. “Gumari” su rešeni da istraju u nameri da prvenstvo završe sa maksimalnim učinkom. Pitamo se, da li to govori o snazi i kvalitetu vodeće ekipe, Ili o slabosti i skromnom kvalitetu lige, sami presudite. Radnički je imao pritužbe na kriterijum suđenja i dva crvena kartona (Kostić i Suljić). Pored četiri suspendovana igrača, trener Terzić neće moći da računa na pet povređenih, tako da će na klupi sedeti nekolicina omladinaca.

U Prahovu se igra bitna utakmica za oba rivala. Dunav je imao vruće gostovanje u dalekom Trgovištu. Po službenim izveštajima utakmica nije odigrana do kraja i poslednju reč imaće disciplinski organi. Jedintvo se nalazi u boljem položaju od domaćina i dobrim rezultatom prebrinuli bi brige oko opstanka. Vezali su tri pobede i protiv Timočanina trebala su im dva penala da savladaju žilavog i čvrstog protivnika.

OFK Sinđelić je u Vlasotincu doživeo vremensku nepogodu i sa provalom oblaka zadesila ih je ujdurma na poplavljenom terenu. Dva jedanaesterca za domaćina i isključenje Jovića usmerile su utakmicu na vodenicu domaćina. Ugostiće na Durlanu Pčinju, koja je odigrala turbulentan meč sa Dunavom, službeni izveštaji kažu da nije odigrana do kraja i ako se ispostavi da je informacija tačna, ne gine im gubitak bodova i najverovatnije ispadanje u zonu.

Đerdap i Budućnost na tabeli razdvaja bod i još nisu prebrinuli brige oko opstanka. Kladovčani su spojili tri pobede, poslednju i najznačajniju postigli su u Kruševcu protiv Jedinstva 1936, jednog od najuspešnijih domaćina u ligi. Popovčani su savladali Svilajnčane, koji su osuli drvlje i kamenje na sudije zbog isključenja Kostića i Suljića. Time je olakšan posao domaćinu i sa nova tri boda putuju u Kladovo sa željom da ostanu neporaženi. Nerešen rezultat bi odgovarao jednima i drugima.

Kruševački i derbi ovog kola igra se između Jedinstva 1936 i Mešava. Domaćin je neočekivano izgubio od Kladovčana, kojima je ovo tek drugi trijumf na strani u prvenstvu. Gosti su nadigrali promenljive Jagodince (red pobeda, red poraza) imaju simetričan odnos pobeda i poraza u drugom delu i čvrsto drže drugu poziciju.

Nedelja je rezervisana za mečeve u Paraćinu, Knjaževcu i Žitorađi.

SFS Borac dočekuje ugroženu Vlasinu, koja je u seriji od pet vezanih pobeda i prva je iznad crte. Odmakla je Pčinji četiri boda, koji mogu biti presudni u konačnom zbiru. Savaladali su OFK Sinđelić u dosta problematičnoj utakmici iz ugla Nišlija. Dva penala i igrač više bili su odlučujući za konačan ishod. “Staklarci” su prema očekivanju izgubili od Trayala.

Timočanin i Radnički iz Pirota će odigrati bez tenzija i pritiska utakmicu i prilika je da domaćin upiše prvu prolećnu pobedu. Optimizam zasnivaju na osvojenom Kupu zaječarskog okruga. Vodili su u Paraćinu ali je domaćin uz pomoć problematičnih penala uspeo da preokrene. Piroćanci su deklasirali Žitorađu i ispratili je sa pola tuceta golova.

Žitorađa igra sa GFK Jagodina u meču bez takmičarskog značaja, gosti će odigrati za prestiž i popravak skromnog prolećnog učinka. Plavi se nadaju da će im se drugo gostovanje posrećiti, nakon poraza u Meševu i upisati četvrtu prolećnu pobedu.


Budućnost (P) : Meševo
Jedinstvo 1936 : Trayal
Đerdap : Vlasina
Radnički (S) : Pčinja
SFS Borac : Jedinstvo (P)
OFK Sinđelić : Radnički (P)
Dunav : GFK Jagodina
Timočanin : Žitorađa
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 28 0 0 84
2 OFK Sinđelić 28 15 4 9 49
3 Radnički (P) 28 15 2 11 47
4 Jedinstvo 1936 28 14 5 9 47
5 Meševo (-1) 27 14 4 9 45
6 GFK Jagodina 28 13 5 10 44
7 SFS Borac 28 13 3 12 42
8 Vlasina 28 11 6 11 39
9 Đerdap 28 12 3 13 39
10 Jedinstvo (P) 28 11 4 13 37
11 Dunav 28 11 4 13 37
12 Radnički (S) 28 11 3 14 36
13 Budućnost (P) 28 9 8 11 35
14 Pčinja 28 9 2 17 29
15 Timočanin (-5) 28 5 3 20 13
16 Žitorađa 27 3 2 22 11