XS
SM
MD
LG

"Gumari" pored auto puta "Niš-jug" za istoriju, derbi u niškom Panteleju, pomoravski okršaj u Svilajncu

Na Istoku se u nedelju spušta zavesa na prvi deo turbulentnog prvenstva. Obeležen brojnim pritužbama, pre svega na suđenje, odnosom ljudi iz saveza prema određenim klubovima, sumnjama u regularnost pojedinih mečeva (tri za tri i sl.), favorizovanju pojedinih klubova i slično. Trayal je ubedljivo najuspešniji srpskoligaš, ali pojedincima smeta favorizovanje Kruševljana (dosuđeno im 11 problematičnih jedanaesteraca). Regularnost se sama po sebi podrazumeva, ali smo došli u situaciju da izdvajamo pozitivne primere, koji su očigledno u manjini, i to je naš fudbal. Bilo kako bilo, sve je u domenu nagađanja, video snimaka i sumnji a toga u našem amaterskom fudbalu ima koliko hoćeš. Da se vratimo dešavanjima na terenu i najavi poslednjeg 15. kola, no pre toga kratki osvrt na protekli vikend i analiza postignutih rezultata.

Trayal je prema očekivanjima nadigrao gradskog rivala Jedinstvo 1936, Meševo nastavlja da oduševljava novim pobedama, Vlasina je dobila derbi začelja, Jagodinci su dobili Prahovčane, Piroćanci su ponovo razočarali pored Nišave, fenjeraš iz Žitorađe iznenadio je Knjaževčane. Domaćini su bili najubedljivi i slavili su na sedam utakmica, postignuto je 27 golova (3,3 po meču).

Derbi kola igra se u Nišu, između najuspešnijeg novajlije OFK Sinđelića i drugoplasirane GFK Jagodine. Dobro ukomponovan sastav “orlova” mnogima je uzeo meru, pa i Piroćancima pored Nišave, mada zamerke idu na adresu sudije koji je priznao neregularan gol gostiju (igranje rukom). Odigrali su najčistije i završili jesen bez ijedne mrlje. Problem za mladi sastav plavih može biti očajan teren, što i nije novina kad su srpskoligaški stadioni u pitanju. Gosti su se rastali sa trenerom Tasićem i na osnovu minulog rada mladog stručnjaka, između ostalog, savladan je sigurno Dunav.

Dunav je favorit protiv poslednje Žitorađe. Igraju promenljivo, pobede smenjuju porazi i kao domaćini uglavnom osvajaju bodove. Žitorađa je iznenadila Timočanin, samog sebe, i tako prekinuli niz neuspeha (četiri poraza). Dali su gol u vreme dominacije gostiju i zahvaljujući čvrstoj odbrani na čelu sa golmanom Prićem odoleli i upisali treću pobedu, Na strani nisu sakupili ni mrvice i po svemu sudeći tako će ostati.

Pomoravski derbi odigraće Svilajčani i Jedinstvo iz Paraćina. Nekad su uloge bile obrnute, sada su gosti uspešniji i pobedom u gradskom derbiju nad “staklarima” popeli se do osmog mesta. Radi se o srčanoj i borbenoj ekipi sa kvalitetnim pojedincima kao što su pozadi Tadić, Radovanović, napred Marković, Lapčević i Petrović. Radnički je u Trgovištu imao više od igre, posed, primili gol iz drugog plana i tako naredna dva. Dok su se otreznili bilo je kasno i sa dva gola u finišu ublažili poraz i potvrdili da su jedna od najefikasnijih ekipa, koja prima dosta golova.

Đerdapu dajemo veće šanse nego Pčinji, pogotovu ako se zna da gosti na starani nisu osvojili ni bod. Kladovčani pobede u seriji od dve utakmice, isto toliko izgube, mada su imali nešto teži raspored. Temperamentni domaćin kući je goropadan, kidišu i kao osice ne daju rivalu oči da otvori, tako da Pčinji dajemo male šanse. Bije ih glas da rado igraju “tri za tri” i svaka pobeda dovedena je pod sumnju. Da li u tome ima istine teško je reći, ali tamo gde ima dima, ima i vatre.

Kruševački Jedinstvo je dobro počelo, ali su u poslednje vreme posustali i sve bodove osvojili na svom veštaku. Po navedenom parametru favoriti su protiv Vlasine, koja je na gostovanjima neubedljiva (dva boda), ali su pružili dopadljive igre. Gost je u derbiju začelja dobio Đerdap i, koliko-toliko, popravio nezavidni položaj na tabeli.

U nedelju igraju se tri meča u Knjaževcu, Paraćinu i Popovcu.

Derbi je pored auto puta “Niš-jug” i Trayal se pruža prilika da iskoriste krizu u redovima Popovčana i završe polusezonu sa maksimalnim učinkom. Bilo je svega na meču u Meševu i primedbe igrača Budućnosti se odnose na neujednačen kriterijum, pominju se jedanaesterci, kartoni, ofsajdi i sl. Popovčani imaju silnih organizacionih problema, čelnici su se povukli, tako da je trener Stanković i igrači prepušteni sami sebi. Zato ne čudi da je ekipu od početka prvenstva napustilo deset igrača i jedva čekaju da jednu haotičnu polusezonu ostave iza sebe. Domaćin ne može da računa na iskusnog štopera Ranđelovića i najboljeg igrača Mladenovića.

Timočanin je domaćin sjajnom Meševu. Knjaževčani su gotovo sve bodove osvojili pored Timoka tako da ne čudi neuspeh u Žitorađi. Bili su bolji takmac, ali lopta nije htela u gol zahvaljujući sjajnom golmanu Periću. Imaju pozitivan skor u zadnje vreme i teško će oboriti na pleća tako homogen i kvalitetan sastav trenera Nikolića. Doduše Kruševljani nisu tako uspešni na gostovanjima, ali su od dve pobede jednu upisali pored Nišave.

Još jedan derbi odigraće se u Paraćinu između SFS Borca i Radničkog iz Pirota. “Staklarci” su poraženi u gradskom derbiju uz obilje golova. “Beli” su u finišu posustali, odlučio je veći motiv i želja kod “zeleno-belih”. Posle dve pobede, doživeli su dva neuspeha, koji se nisu odrazili na položaj na tabeli. Piroćanci su najviše žuči izneli na račun sudijskih odluka, kojima su, smatraju, teško oštećeni na račun lidera iz Kruševca. Poslednju primedbu upućenu na adresu delilaca (ne)pravde odnosi se na neregularan gol “orlova”. Znatno su uspešniji na gostovanjima (15 bodova) i po tom parametru su drugi u ligi, tako da mogu u otvorenoj igri demonstrirati neosporni kvalitet i potvrditi dosadašnji učinak.


Đerdap : Meševo
Radnički (S) 0 : 1 Jedinstvo 1936
SFS Borac : Budućnost (P)
OFK Sinđelić 1 : 2 Trayal
Dunav 0 : 2 Vlasina
Pčinja 4 : 0 Timočanin
Žitorađa : Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 0 Radnički (P)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 25 25 0 0 75
2 Meševo 24 13 4 7 43
3 OFK Sinđelić 25 13 4 8 43
4 Jedinstvo 1936 25 12 5 8 41
5 Radnički (P) 25 13 1 11 40
6 GFK Jagodina 25 11 5 9 38
7 SFS Borac 24 12 2 10 38
8 Radnički (S) 25 11 3 11 36
9 Dunav 25 10 2 13 32
10 Budućnost (P) 24 8 7 9 31
11 Jedinstvo (P) 24 9 4 11 31
12 Vlasina 25 8 6 11 30
13 Đerdap 24 9 3 12 30
14 Pčinja 25 9 1 15 28
15 Timočanin (-5) 25 5 3 17 13
16 Žitorađa 24 3 2 19 11