XS
SM
MD
LG

Željkova čarolija i golovi dižu na noge

Željko Grujičić, KMF Palež - foto: lična arhiva

Poznato je da pravi majstori fudbala “na male goliće” mogu dugo da traju na radost brojnih poklonika ove igre. Željko Grujičić (38) je po mnogo čemu izuzetak. Relativno kasno je počeo da igra futsal, i jedan je među osnivačima prvoligaša Paleža iz Obrenovca (2016), čiji dres nosi od prvog dana i sa kojim je prošao dva ranga do elite. U premijernoj prošloj sezoni postigao je oko 20 golova (20 utakmica), ali više od toga plenio je magijom, majstorskim potezima, čudesnim minijaturama…

Primer za izrečeno je dramatična utakmica sa Novim Pazarom i het trikom dovoljan za veliki prokret. Palež je krenuo furiozno i u prvom minutu mreža gostiju se zatresla (Milosavljević), a koji trenutak kasnije na scenu stupa Grujičić i duplira vođstvo. Da će ovo biti jedan lud i nezaboravan meč potrudili su se gosti i velikim preokretom stekli prednost od dva gola. Sa porazom se ne mire Obrenovčani i novom čarolijom maga Grujićića anuliraju prednost Pazaraca, da bi pogotkom Denića načinili neverovatan preokret, nezabeležen u analima kluba. Treba li reći da je u Hali sportova nastao delirijum, igrači Paleža našli su se opkoljeni vernim navijačaima, zagrljaji, čestitke, salve aplauza dugo se nisu stišavale.

Savladati ekipu Novog Pazara sa reprezentativcem Aleksićem i vedetama kao što su Kocić i Perić nije mala stavar. U analima kluba biće upisan nesvakidašnji meč, začinjen nestvarnim preokretima, majstorskim potezima i efektnim golovima. Grujičić, na pragu pete decenije života, je znalački predvodio mladu gardu i na tome mu treba čestitati i odati priznanje.

Šta iskusnog asa čini posebnim i specifičnim u odnosu na ostale? Sigurno je najači igrač futsala u ligi kad je u pitanju igra leđima, tada je nepredvidiv i začas izigra direktnog čuvara. U magiju spada raznovsni repertoar rolanja lopte, provlačenje kroz noge, sve u granicama fer pleja. Upravo navedene kvalitete navijači obožavaju i uvek očekuju da im večiti mladić obrenovačkog fudbala servira još neku novotariju, koja diže na noge.

Zašto nije napravio zavidniju karijeru i afirmisao se preko granice, odgovara da je relativno kasno ušao u futsal, sa 31 godinom, mada je, otkako zna za sebe, igrao na brojnim turnira u malom fudbalu i osvojio bezbroj ekipnih i pojedinačnih priznanja.

Futsal je jedna strana Željkove bogate biografije, druga je veliki fudbal, gde opstaje velemajstorskim potezima i golovima više od dve decenije. Teško je nabrojati sve klubove za koje je nastupao, da ne govrimo koliko je odigrao utakmica i postigao golova. Da pomenemo mlađe kategorije i vatreno krštenje u srpskoligašu Radničkom, zatim OFK Mladenovac, Srem iz Jakova, OFK Žarkovo, Trudbenik, Leotar, Prvu iskru, BSK 1926 Baćevac, Rušanj, OFK Zabrežje... Od lestos nastupa za Strelac iz Mislođina, lidera Prve beogradske lige, grupa “B”. Vodi na listi strelaca sa 10 postignutih golova. Velike zasluge ima za sjajnu seriju Mislođinaca od devet vezanih pobeda. Zanimljivo je istaći da njegov mlađi brat Srđan, nekadašnji kapiten srpskoligaša Radničkog i Prve iskre, sa klupe uspešno predvodi Strelac. Zajedništvo braće Grujičić je dovoljna garancija da mogu doći do titule.

Recept za tako dugo bitisanje ogleda se u činjenici da nikad nije popio ni kap alkohola, niti popušio cigaretu. Živi sportski, zdravo i kako je amaterski fudbal, u odnosu na ranije, pao na niske grane, Željka ćemo još dugo gledati na parketu i zelenom tepihu.


18 .kolo Prva Futsal liga
SAS 0 : 10 FON Banjica
Winter sport 1 : 4 Novi Sad
Loznica Grad 2018 6 : 3 Palež
Vranje 1 : 4 Ekonomac
Novi Pazar 4 : 3 Ivanjica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vranje 18 12 3 3 39
2 Loznica Grad 2018 18 10 6 2 36
3 Novi Sad 18 9 5 4 32
4 FON Banjica 18 9 3 6 30
5 Novi Pazar 18 8 5 5 29
6 Winter sport 18 7 2 9 23
7 Ekonomac 18 5 6 7 21
8 Ivanjica 18 4 4 10 16
9 SAS 18 4 4 10 16
10 Palež 18 3 0 15 9