XS
SM
MD
LG

U utorak i sredu vanredno, dva derbija na Staroj Karaburmi i Leskovcu, mogu li "kanarinci" zaustaviti veliki pad u vojvođanskom okršaju?

Foto: prvaliga.rs

Deveto vanredno kolo Mozzart Bet Prve lige trebalo je da se odigra pre mesec i po dana ali je zbog Dana žalosti u Srbiji odloženo. Mada je posle toga odigrano šest kola raspored na vrhu i na dnu nije se bitnije promenio. Prvorazredno iznenađenje predstavlja prvi poraz vodećeg OFK Beograda nakon 15 meseci. Za iznaneđenje se postarali probuđeni Milanovčani koji se polako stabilizuju i prvi put su iznad crte ispadanja. Tekstilac je bio uspešan u Užicu, Ubljani su "internacionalnim" golovima pobedili RFK Grafičar, OFK Vršac je u vojvođanskom derbiju savladao Mitrovčane, a "majstori" su bili bolji od Novosađana. Utakmice u Leskovcu i Novom Sadu (poplavljen teren) su odložene.

Leskovčani su se dobro odmorili i dočekali da se vrate na svoj prelepi stadion, koji je juče bio poprište duela između reprezentacija Srbije i Bugarske. Do prekida nalazili su se u sjajnoj seriji pobeda (pet kola - 13 bodova) i ukoliko dobiju dve zaostale utakmice na "Dubočici" mogu se pozicionirati iza lidera. Sutra će u drugom derbiju dočekati konstantne Smederevce, koji su zadržali visok nivo forme tokom većeg dela jeseni. Odloženom utakmicom u Novom naselju dobili su nekoliko dana više odmora, tako da možemo očekivati kvalitetnu predstavu dva motivisana protivnika.

Radnički sa Novog Beograda igra na "siguricu" pored "studenjaka", uglavnom osvajaju bodove sa konkurentima u borbi za opstanak. Novosađani su poveli preko Rađena, ali su nove akvizicije domaćina, Nigerijci Aderunmu i Kenedi preokrenuli rezultat. Mladost GAT je odložila susret sa Smederevcima zbog poplavljenog terena u Novom naselju. Polako se stabilizuju i tri kola su bez poraza (pet bodova). Više su bodova osvojili na strani i protiv neugodnog i pojačanog domaćina biće na velikim iskušenjima.

Derbi jeseni odigraće se u sredu između vodećeg OFK Beograda i drugoplasiranog Tekstilca. "Romantičari" su neočekivano izgubili u Milanovcu i prvim porazom nisu značajnije ugrozili vodeću poziciju. I dalje imaju veliku prednost od 11 bodova i statistika je na njihovoj strani. Tim koji ima najviše pobeda (12), datih golova (37) i najmanje poraza, gotovo je izvesno da će sezonu okončati na prvom mestu. Tekstilac je lakše nego što se očekivalo dobio posrnule Užičane i vezao tri pobede. Tek što je lopta krenula sa centra mreža domaćih se zatresla spretnošću strelca Zulfića. Trener Branko Mirjačić kaže da je o kvalitetima domaćina izlišno pričati. Individualno su, veli, jaki, po kvalitetu na nivou superlige i favoriti za osvajanje naslova. Uočio je da nisu neranjivi i obećava da dolaze da se nadigravaju i iznenade, kao što su to uradili Milanovčani.

GFK Sloboda je zapala u krizu igre i zaređali su sa porazima, poslednji od "krojača" iz Odžaka posebno je bolan i nagoveštava neizvesnu borbu za opstanak. Neće odstupiti od svog stila podređenog rezultatu, neugodni su kao domaćini i mogu da priprete iz prekida i kontri. Za rivala će imati Inđiju, koja je pauzirala i ne može se pohvaliti rezultatima unazad nekoliko utakmica. Kao gosti jedna su od najuspešnijih ekipa (11 bodova) i biće tvrd orah za uzdrmanog i bez samopouzdanja domaćina.

Milanovčanima je najzad svanulo i pobrinuli su se za najveće iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva. Golovima Miloševića i prelepim šutem Mijailovića savladali su vodeće "romantičare". Ne pamtimo da su skoro nekom rivalu dali dva gola a pogotovu neprikosnovenom lideru. Izgleda da su sa trećim trenerom Otaševićem dobili neophodnu stabilnost, počeli da osvajaju bodove i pobeđuju. Igraju više disciplinovano, borbeno, ne rizikuju previše i oslonjeni su na čuvanje svoga gola. Ispade da Metalac i većina klubova mogu da se svedu pod defanzivni način prezentiranja fudbala, kao veći deo lige. Mačva, naredni rival, nadigrala je Kolubara i bila bolji takmac tokom susreta. Slavili su posle pet utakmica i pored gostovanja u Milanovcu za vikend odlaze u Sremsku Mitrovicu.

Ubljani su u turbulentnom meču, nakon preokreta, savladali mlade "grafose" i sa dva trijumfa stigli do deobe trećeg i četvrtog mesta. Namučili su se protiv mladih "grafosa", primili rano gol, ali je proradila osaovina Zubairu-Karikari i golovima u nastavku stigli do nove pobede. Ponovo su domaćini i ugostiće OFK Vršac, koji je iz problematičnog jedanaesterca savladao Mitrovčane i vratio se stabilnim rezultatima. Biće to okršaj efikasnog domaćina (prima dosta golova) i čvrstog gosta sa skromnom realizaciom.

Taman pomislimo da momci trenera Marka Neđića izlaze iz krize i kreću ka bezbednoj sredini, desi im se Metalac (remi) i Jedinstvo. Ponovo su po "grafose" bile kobne individualne greše i malerozni golman Guteša. Bili su bolji rival pored Tamnave, samo u prvom poluvremenu nisu iskoristili četiri kolosalne prilike i u nastavku bili kažnjeni. Ugostiće Kolubaru, koja je ostala dužna za bledo izdanje u Šapcu. Bili su veći deo susreta u podređenom položaju i mogu biti zadovoljni minimalnim porazom. Na utakmicama RFK Grafičara pada najviše golova (drugi po broju primljenih golova), dok su Lazarevčani efikasniji I biće zanimljivo pratiti susret iza južene tribine našeg najvećeg stadiona.

Novosađani su u crnoj seriji od četiri poraza, primili su najviše golova (30), na tabeli su predposlednji (11 bodova). Poveli su preko Rađena na Novom Beogradu u nefudbalskim uslovima gde se najmanje igralo, a više nekontrolisano borili se jedni protiv drugih. Tandem Nigerijaca se pokazao kobnim po “kanarince” i stolica Bratića, trećeg trenera u nizu, sve više se ljuljala. Dolaze uzdrmani (četiri kola - dva boida). U Radničkom su ljuti na delioce (ne)pravde zbog sumnjivog jedanaesterca. Sami su krivi za brojne propuste na utakmici (promašen prazan gol) i novo gostovanje u Čelarevu moraju odigrati koncentrisanije i efikasnije. "Kanarinci" su sve bodove osvojili u Čelarevu i po tom ključu trebalo bi da su bliži pobedi, ali za konačan rezultat pitaju se kvalitetni Mitrovčani i remi ili pobeda gostiju su realne opvcije.


Inđija Toyo Tires 5 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 3 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 2 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 3 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 4 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 2 : 2 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 RFK Grafičar 30 12 8 10 44
7 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
8 Mačva 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 8 14 32
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19