XS
SM
MD
LG

Derbi u Rumi za jesenji naslov, Kikinđani otpisali Prvomajce, mogu li Naftaši zaustaviti silne Banovčane?

Naredno 14. kolo u Srpskoj ligi, Vojvodina, obeležiće derbi jeseni dve vodeće ekipe Slovena i Železničara. Derbi ne mora da odluči, ali pobednik će biti blizu jesenjeg naslova.

Prethodno kolo bilo je efikasno (20 golova) u ligi gde pada najmanje golova u odnosu na ostale tri grupe. Slovenu je pripao lokalni rumljanski derbi, Želja je u drugom poluvremenu skršio otpor Naftagasa, seriji Omladinca nema kraja, nova žrtva su Kuljani, Bečejce pored Tise iznenadili su Pazovčani, crnoj seriji Tise nema kraja, meru im uzeli Pančevci. Kabel je prema očekivanju dobio Borac, Zrenjaninci dobili banatski derbi, još jedan remi Podunavca.

U subotu je na programu pet duela, u Kuli, Elemiru, Rumi, Pančevu i Kikindi.

Dve najbolje ekipe u premijernoj sezoni su prevazišli sva očekivanja i poravnati očekuju međusobni duel. Zanimljivo je istaći da rivalitet dva kluba traje unazad tri godine, od Sremske, Vojvođanske, Srpske lige i zajedno su, ruku pod ruku, menjali rangove. Slovenu ne leži domaći teren i uspešniji su na gostovanjima. Prema očekivanju su nadigrali slabašne Prvomajce i nadaju se da mogu da ponove igru iz kupa kada su slavili protiv lidera. Železničar je tek u nastavku odlične fudbalske predstave razoružao Naftaše sa tri gola. Izjavljuju uoči derbija da odlaze da se nadigravaju, pobede i ostanu na čelu.

Kikinđani su pokvarili utisak porazom u Zrenjaninu, mada su u nastavku pritiskali domaćina i na kraju za promašeje kažnjeni golom u zaustavnom vremenu. Protiv slabašnih Rumljana imaju priliku da nastave uspešan niz, tamo gde su stali u prethodnom kolu. Radi se o dobro organizovanom klubu, sa kvalitetnim igračkim kadrom dosadašnji rezultati ne predstavljaju iznenađenje i potvrda su kvalitetnog rada trenera Vladimira Šponje. Seriji neuspeha 1. maja ne nazire se kraj i u prethodnih šest utakmica osvojili su jedan bod. Poražaajući rezultati odraz su dosta složene situacije u klubu i ako se nešto rapidno ne promeni mogu da razmišljaju o Vojvođanskoj ligi.

Pored derbija u Rumi, pažnju pobuđuje duel u Elemiru, gde gostuje preporođeni Omladinac. Naftagas je povoljan utisak pokvario u Inđiji, mada su pružili bolju igru nego što rezultat govori. Imaju polovičan učinak u Elemiru i od domaćinske ekipe postali uspešan gost. Banovčani su u nezadrživoj seriji od četiri pobede i potvrdili da se radi o kvalitetnom i iskusnom timu spremnom za najviše domete.

Dinamo 1945 je iznenadio i nadigrao uzdrmanu Tisu u Adorjanu. Postizali bi bolje rezultate da nisu imali obaveze u kupu i zgusnut kalendar odrazio se na rezultate mlade ekipe. Dočekaće poslednju OFK Bačku, najveće razočarenje prvenstva. Dojučerašnji superligaš i prvoligaš ne može se prepoznati, dve pobede i sedam poraza bilans je za nespokoj i veliku brigu. Moraju kako znaju i umeju da spasu sezonu i u dva preostala kola osvoje što više bodova.

Dva neuspešna takmaca, Hajduk 1912 i OFK Bečej 1918 sastaju se u Kuli sa motivom da poprave utisak. Domaćin je zaređao sa remijima do poraza u Novim Banovcima i nalaze se iznad najugroženijih timova. Problemi tokom priprema, povrede i kartoni uzeli su danak i nije poznato u kom će sastavu istrčati na teren. Bečejci se ne mogu prepoznati i zaređali su sa porazima(četiri) i za 360 minuta nisu postigli gol (primili 11). Imali su velikih kadrovskih problema i u Kuli biće kompletni, jači za povratak reprezentativaca u malom fudbalu Tomića, Tomčića, kartone su odradili Varga i Vorgučin.

U Šajkašu, Novom Sadu i Belegišu igra se u nedelju.

Borac je pored Palančana najviše razočarao i u odnosu na prošlu sezonu ne može se prepoznati. Taman su živnuli, uknjižili dve pobede, stigao je poraz na Štrandu. Teško se izvlače iz krize i dolazak probuđenih Pazovčana je prilika da testiraju trenutne mogućnosti i uknjiže četvrtu pobedu. Jedinstvo je nadigralo Bečejce pored Tise, to im je druga pobeda na gostovanju posle trijumfa u prvom kolu u Elemiru.

Kabel jedan od kandidata za najviši plasman dočekuje neprepoznatljivu Tisu, koja se nalazi u velikoj krizi i porazima se ne nazire kraj. Peti poraz doživeli su u Adorjanu od Pančevaca i pored Dunava odlaze bez samopouzdanja, protiv sebe imaće mlad, uspešan i ambiciozan sastav, sa jasnim ciljom. Kabel je najuspešniji domaćin u ligi i tri remija do trijumfa protiv Borca uticali su da malo zaostanu za vodećim dvojcem.

Podunavac je domaćin probuđenom Radničkom, po pravilu bolje igre pruža na strani i većinu utakmica odigrao je nerešeno. Tradicionalno malo postižu i primaju golova (gol razlika 14:10) i Zrenjanici će biti veliki izazov u težnji da zabeleže peti trijumf. Radnički je vezao dve pobede sa ekipama iz vrha i sa dva različita trenera uknjižio šest bodova. Rivali imaju indetičan odnos pobeda kod kuće, odnosno na gostovanju (2,2,3).


Omladinac : Borac (Š)
Železničar (I) 1 : 1 Bečej 1918
1. Maj Ruma 0 : 1 Jedinstvo (SP)
Radnički (Z) 0 : 0 Hajduk 1912
OFK Bačka 0 : 0 Naftagas
Tisa : GFK Sloven
Kabel : OFK Kikinda
Dinamo 1945 : Podunavac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 24 15 6 3 51
2 GFK Sloven 24 15 3 6 48
3 OFK Kikinda 24 10 8 6 38
4 Radnički (Z) 24 10 7 7 37
5 Kabel 24 9 9 6 36
6 Naftagas 24 11 3 10 36
7 Dinamo 1945 24 10 5 9 35
8 Omladinac 24 10 5 9 35
9 Podunavac 24 7 11 6 32
10 Borac (Š) 24 9 4 11 31
11 Bečej 1918 24 9 2 13 29
12 Tisa 24 9 1 14 28
13 Hajduk 1912 24 6 8 10 26
14 Jedinstvo (SP) 24 6 8 10 26
15 1. Maj Ruma 24 6 7 11 25
16 OFK Bačka 24 4 5 15 17