XS
SM
MD
LG

Vodeći Sloven dočekuje probuđene Pazovčane, veliki ulog Kuljana u Elemiru

Start Srpske lige, Vojvodina, obeležen je pobedama vodećeg dvojca, Slovena u Bečeju i Železničara sa Podunavcem. Ostala dva pretendenta za najviši plasman, OFK Kikinda i Kabel, odigrali su bez golova u Novim Banovcima, odnosno Zrenjaninu. Poslednja OFK Bačka je nakon duže suše slavila protiv Tise i nastavila agoniju ekipe iz Adorjana. Pazovčani su iznenadili čvrst sastav iz Elemira i očekivalo se da pojačani Kuljani izbegnu poraz u Šajkašu. Domaćini su bili ubedljivi (četiri pobede), postignuto je malo golova (11) i opravdali su epitet najneefiksnije lige.

17. kolo donosi pregršt zanimljivih duela i četiri utakmice su na programu u subotu.

Vodeći Sloven dočekuje oporavljene Pazovčane i neće im biti lako da nastave pobednički niz (četiri trijumfa). Pobeda pored Tise prošla je u senci teže povrede Peroševića, kome je stradalo koleno i sledi mu duža pauza. Morali su menjati koncepciju igre i nakon bolje igre i nekoliko prilika, Ignjić je postigao odlučujući gol. Trener Vasiljević je dobro prostrudirao narednog rivala i zaključio da su se dobro pojačali, imali su dobre rezultate tokom priprema i pobeda nad čvrstim sastavom iz Elemira potvrđuje iznetu konstataciju. Pored Peroševića, u redovima Slovena izostaće Janjić.

OFK Kikinda je favorit protiv uzdrmanog Bečeja 1918, koji je u seriji od šest poraza. Odigrali su u Banovcima kvalitetnu i sadržajnu utakmicu. Radi se o čvrstom i dobro organizovanom sastavu, trkački nastrojenim. Bečejci su poraženi od lidera, gde objektivno nisu mogli računati na prekid serije. Iskusni strateg Ivanović nema čaroban štašpić i neće biti lako da selektira igrače limitiranih mogućnosti.

Palančani su pokazali više želje i agresivnosti da najzad krenu sa mrtve tačke i zasluženo su slavili nad Tisom posle šest kola. Ponovo su domaćini i neće imati drugog izbora osim da jurišaju na novu pobedu u meču sa kvalitetnim Borcem. Rival je u Šajkašu iznenadio pojačani Hajduk 1912 i na Vavi se očekuje tvrda i neizvesna utakmica. Gosti dolaze rasterećeni, uzdaju se u snagu, visinu i uspešnost na strani (tri pobede).

Mada tabela ne govori da meč između Naftagasa i Hajduka 1912 možemo svrstati u derbije, s obzirom na snagu, pojačanja i kvalitet, navedeni meč pripada jednom od značajnijih. Oba rivala su poražena na startu, domaćin u Pazovi, gosti u Šajkašu, ali su njihove mogućnosti veće od postojećih pozicija na tabeli, naročito to važi za Kuljane. Hajduk 1912 se igrački, stručno i organizaciono pojačao, u Šajkašu su bili ravnopravni i za bod im je nedostajalo sportske sreće. Najslabiji su kao gosti i prilika je da se sa drugog gostovanja vrate neporaženi.

Ostala četiri duela igraju se u nedelju.

Kabel je favorit u odmeravanju snaga sa 1. majem. Novosađani su zaređali sa remijima, poslednji je ostvaren pored Skrobare i ukoliko žele da se približe vodećem moraju pobeđivati. Imaju mlad sastav pojačan sa igračima iz Vojvodine i Mladosti GAT, odlikuje ih brzina i tranziciona transformacija.

1. maj je u problemu, nisu bili u mogućnosti da dovedu adekvatna pojačanja, ali su protiv izmenjenih Pančevaca pružili dopadljivu igru, vodili i imali u finišu priliku da osvoje tri boda. Neće se predati i na Štrand odlaze bez bele zastave. Domaćin igra u prepodnevnom terminu (10:00), što može biti problem za gostujuće ekipe.

Tisa se nalazi u seriji od šest vezanih poraza, poslednji je bio u Bačkoj Palanci. Angažovali su proverenog stručnjaka Mirka Jovanovića sa PRO licencom, koji je jedno vreme radio u superligašu iz Bačke Topole. Doveli su 3-4 iskusnija igrača kao što je Šveljo, Soković...i trebaće vremena da profunkcionišu na zadovoljavajući način. Duel sa Radničkim je od životne važnosti u borbi za opstanak i konsolidaciju ekipe. Zrenjanici su menjali ekipu, novi trener Levnaić je promenio koncept igre i najopasniji su kad krenu iz srednjeg bloka tranziciono ka protivničkom golu.

Ako bi vagali i gledajući plasman, derbi se igra u Pačevu, između Dinama 1945 i Železničara. Domaćin se vratio iz Rume sa bodom i pet kola su bez poraza. Imaju mlad tim i trenera i u procesu su konsolidacije velikog broja novajlija. Neće im biti lako protiv moćnog i dodatno pojačanog gosta iz Inđije. Imaju izbalansiran i najiskusniju ekipu i blagi su favoriti. 

Dunavski i komšijski derbi igra se u Belegišu. Podunavac i Omladinac razdvaju tri boda na poziciji sedam i osam. Domaćin je poražen nakon šest kola u igri koju neće pamtiti po dobrom i dva primljena gola tište u odmeravanju snaga sa moćnim Železničarom. Omladinac se namerio na ozbiljan sastav iz Kikinde, koji su u jednom periodu imali inicijativu, šansi je bilo pred oba gola i remi je najpravedniji ishod. Jesenas je Podunavac slavio ubedljivo u gostima (3:0) i Banovčani su se naoštrili i spremni su za revanš. Između dva kluba vlada veliki rivalitet i nezahvalno je prognozirati rezultat.


Omladinac : Borac (Š)
Železničar (I) : Bečej 1918
1. Maj Ruma : Jedinstvo (SP)
Radnički (Z) : Hajduk 1912
OFK Bačka : Naftagas
Tisa : GFK Sloven
Kabel : OFK Kikinda
Dinamo 1945 : Podunavac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 24 15 6 3 51
2 GFK Sloven 24 15 3 6 48
3 OFK Kikinda 24 10 8 6 38
4 Radnički (Z) 24 10 7 7 37
5 Kabel 24 9 9 6 36
6 Naftagas 24 11 3 10 36
7 Dinamo 1945 24 10 5 9 35
8 Omladinac 24 10 5 9 35
9 Podunavac 24 7 11 6 32
10 Borac (Š) 24 9 4 11 31
11 Bečej 1918 24 9 2 13 29
12 Tisa 24 9 1 14 28
13 Hajduk 1912 24 6 8 10 26
14 Jedinstvo (SP) 24 6 8 10 26
15 1. Maj Ruma 24 6 7 11 25
16 OFK Bačka 24 4 5 15 17