XS
SM
MD
LG

Planinarsko društvo „Bukulja“ nastavilo tradiciju dugu 15 godina

Aranđelovački planinari obeležili su u prvoj nedelji jula meseca prošle godine 82 godine uspešnog rada planinarskog društva „Bukulja“ i od tada pa do danas imali su još nekoliko značajnih akcija kako na okolnim planinskim vrhovima tako i u čitavoj Srbiji , od kojih se izdvajaju: republička akcija  "32. BOŽIĆNI USPON NA RTANj”  organizovan 09.01.2016 godine kao i  tradicionalna akcija „Deveti Svetosavski pohod na Crni vrh 705 metara“ koji je krajem januara meseca ove godine organizovao Planinarsko skijaški klub „Juhor“ iz Jagodine.

Kao Jedno od najstarijih planinarskih društava u Srbiji , planinarsko društvo „Bukulja“ uoči državnog praznika Sretenja , organizuje druženje svojih članova i šetnju stazama ustanika a kao deo „Sretenjskih svečanosti“ kojima se u Aranđelovcu i okolini obeležava ovaj državni praznik.

Planinari su se u nedelju 15.02.2016.godine , sa svojim gostima okupili na Gradskom trgu,u centru Aranđelovca , odakle su krenuli u Marićevića jarugu u Orašcu gde je daleke 1804. Godine Karađorđe Petrović “zapalio iskru” pobune protiv turske vlasti.

 

PLANINARI PRED POLAZAK U ORAŠAC U CENTRU ARANĐELOVCA (foto Planinarsko društvo "Bukulja")

 

Ova tradicionalna manifestacija organizuje se punih 14 godina za redom , a ove godine se u jutarnjim satima okupilo više od 120 ljubitelja prirode iz 12 planinarskih društava-klubova , kako iz društva domaćina tako i iz nekoliko  gradova Srbije među kojima su bili i planinari iz: Smedereva,  Kragujevca, Valjeva, Mladenovca, Kopaonika, Beograda …

Prema ranije određenoj ruti , pešačilo se od centra Aranđelovca do “Marićevića jaruge” u Orašcu stazom dugom 4,5 kilometra , a posle odavanja počasti ustanicima i Karađorđu , put je nastavljen od Orašca ka vrhu Bukulje ( 696 metara ) stazom dugom 8,5 kilometara da bi druženje nastavili  u planinarskoj kući na vrhu planine koja je svojvrsni simbol ovog grada u Centralnoj Srbiji.

Nekoliko dana po okončanju ove akcije članovi planinarskog društva “Bukulja” , u subotu i nedelju 19-og i 20-og februara odazvaće se na tradicionalnu Republičku akciju “Zimski uspon na Trem” , pohod na najviši vrh Suve planine , Trem , koji se nalazi na visini 1.810 metara.

Prilog Radio Televizije “Sunce” iz Aranđelovca, novinar Dušan Starčević