XS
SM
MD
LG

Doktor rukometne igre: Milan Đukić - Cilj je titula sa Nišlijama!

U Super rukometnoj ligi Srbije za muškarce u prvom delu takmičenja i odigranih 22 kola, od 685 postignutih golova niške dizelke, 147 golova (6,68 po utakmici)  postigao je Milan Đukić, desnokrilni napadač lidera superligaškog karavana, niškog Železničara 1949 i tako zasluženo osvojio epitet kralja strelaca SRLS za takmičarsku sezonu 2017-2018 godine.

Ukoliko se predhodnoj činjenici doda i podatak da je samo jedan gol postigao sa linije od 7 m, utoliko je skor postignut golova, ovog kulturnog i šarmantnog studenta Fakulteta menadžmenta informacionih tehnologija, još više fascinantan.

Da podsetimo, Milan je i prošle takmičarske sezone, tada noseći dres novosadske Vojvodine, takođe bio najefikasniji igrač Super lige. Podatak za istinsko poštovanje.

Foto: JužneVesti.com

Kakav je osećaj biti kralj strelaca najvišeg stepena takmičenja?

Iskreno, godi i prija. Veliki podstreh za dalji rad ali i velika odgovornost i zahtev da u nastavku takmičenja SRLS budem još bolji – iskreno ovaj razgovor započinje Milan.

Možete li otkriti tajnu kako se postaje najbolji strelac?

Nema tu velike tajne. Pre svega napornim i kvalitetnim radom i željom da budeš najbolji u onome čime se baviš. Nikad me nije zanimao prosek, uvek me nosi želja u bilo kojem poslu da budem najbolji i tome sam posvećen celom dušom i telom. Svakako da moraš imati dobre saigrače koji će ti u tome pomoći, tako da epitet najboljeg strelca je u velikoj meri zasluga cele ekipe, saigrača bez kojih je to nemoguće postići.

Za nama su 4 odigrana kola doigravanja. Železničar 1949, sasvim zasluženo usamljen na vodećoj poziciji?

U prva tri kola imali smo plan da osvojimo maksimalnih 6 bodova što smo i ostvarili. Pobeda za pobedom, dva boda po dva boda je jedini pravi recept za šampionsku titulu. U 4. kolu gostovali smo odličnoj ekipi Vojvodine. Nakon velike borbe osvojili smo bod koji je za nas veliki kao kuća, tako da neporaženi dočekujemo neugodne šapčane sa željom da im se revanširamo za poraz na našem bunjištu na startu drugog dela sezone i na taj način nakon prvog dela doigravanja ostanemo neporaženi.

Kako ocenjujete ostale učesnike doigravanja ?

U doigravanje su se zasluženo plasirale, iz ligaškog takmičenja, pored moje ekipe i ekipe Partizana, Crvene Zvezde i Metaloplastike. Iz SEHA lige su se priključile ekipe Dinama i Vojvodine, tako da sastav doigravanja  garantuje kvalitetne, zanimljive i rezultatski neizvesne utakmice. Ekipe su približnog kvaliteta i svaka može svaku da pobedi bez obzira da li igra na domaćem terenu ili gostuje, što je već u prvom kolu pokazala ekipa Crvene Zvezde otkinuvši odličnoj Vojvodini pola plena u Slanoj Bari. O tome svedoči i  trenutna tabela. Železničar 1949 se jeste malo izdvojio ali to ne znači ništa. Ima još punih 6 kola do kraja doigravanja i sve je moguće. Dosta toga može biti rešeno u 5.kolu. Naša pobeda nad Metaloplastikom, za šapčane će značiti oproštaj od šampionskih snova a nama će doneti samopouzdanje i mirniji drugi deo doigravanja. U duelu Partizana i Vojvodine je takođe veliki ulog. Trijumf novosadskih crveno belih vraća ih u igru za najviši plasman a u suprotnom takođe oproštaj od snova za najviši plasman. Crno belima pobeda donosi velike šanse za plasman u narednu SEHA ligu a poraz ih vraća u neizvesnost. Zvezda dočekuje Dinamo, koji nije baš ubedljiv u prvim kolima doigravanja i lako može pančevcima da zaprži čorbu. Dinamo sa pobedom ostaje u igri za prva dva mesta koja vode u SEHA ligu.

Ko su vam najveći konkurenti za šampionsku titulu ?

Mislim da je Partizan najveći rival i konkurent i naša utakmica u 6. kolu na Banjici može da odluči budućeg prvaka Srbije. Ali da sačekamo da prvo mi preskočimo Metaloplastiku a crno beli Vojvodinu,  da ne pravimo račun bez krčmara. Međutim prerano je da bismo otpisali i ekipe Dinama i Vojvodine koje vrebaju iz prikrajka.

Da li je u prva četiri kola bilo nekih iznenađenja ?

Bodom iz Novog Sada beogradski crveno beli pokazali su da ni u jednoj utakmici nema izrazitog favorita i da se za svaki bod mora uložiti maksimalan trud i napor. Za mnoge je iznenađenje pobeda crno belih u Pančevu ali za mene nije jer sam video u našem meču protiv Dinama u Nišu da ekipa Dinama nije u najboljoj formi, da ne funkcionišu u skladu sa kvalitetom koji poseduju, dok je Partizan bio u uzlaznoj formi nakon lošeg starta.

Kako vam se čini organizacija SRLS ove sezone ?

Organizacija besprekorna. Medijski je liga propraćena kao nikada do sada, pogotovo doigravanje. Veliki broj TV prenosa, prenosa uživo putem interneta je nešto što je SRLS ove sezone donelo veliki sjaj. Pored toga prisutni smo u pisanim i elektronskim medijama, lokalnim televizijama i ostalim medijima, što je pravi put za ozdravljenje rukometnog sporta.

Sa igračke strane , koliko vam znače prenosi svih utakmica kao i mogućnost da u arhivi prenosa uživo možete pronaći sve utakmice ?

Od izuzetnog je značaja jer nam je pružena mogućnost da analiziramo kako igre svoje tako i protivničkih ekipa i da se tako što bolje spremimo za nastupajuće mečeve. Lično, odgledam sve mečeve . Analiza mog učinka mi pruža mogućnost za dalje usavršavanje, napredak i bolje igre. Takođe mogu da se upoznam sa vrlinama i manama protivničkih ekipa i njihovih igrača i da tako spreman dočekam svaki naredni meč.
Otkrijte ljubiteljima rukometa ko je Milan Đukić ?

Milan Đukić je dečko iz Kragujevca, trenutno na privremenom radu u Nišu. Prve rukometne korake napravio sam u kragujevačkom Radničkom nakon kojeg sam nastupao i za ekipe banjalučkog Borca, beloruskog Meškova i novosadske Vojvodine. Pozitivna sam osoba koja uvek sa sobom donosi dobru energiju u svaku ekipu i podiže nivo njenog funkcionisanja, bez klanova i grupašenja o čemu svedoče i osvojene titule. Volim puno da pričam (ha ha), impulsivan sam, pravedan  i teško podnosim nepravdu bilo koje vrste. Volim da pomažem drugima i to me čini srećnim i ispunjenim. Druželjubiv sam i ne podnosim samoću. Cenim ljude koji cene moje vreme i nastojim da im uzvratim istom merom.

Pored sporta i rukometa šta još privlači vašu pažnju i slobodno vreme ?

Obožavam pecanje. Tokom prvenstva nemam baš puno vremena za ovaj hobi ali u pauzi između dva odlazima na Srebrno jezero i uživam u pecanju. Najveći ulov su amur od 10 kg i šaran od 7 kg. Pored pecanja privlači me i tehnika. Najveći deo vremena provodim sa devojkom sa kojom sam 14 godina u stabilnoj vezi. Ona mi je najveća podrška i prijatelj kako u pobedama tako onda i kad mi je teško, naročito je to bilo prisutno kad sam bio povređen. Zahvalan sam joj što me je prihvatila kakav jesam, što sam sportista  i bila  spremna na mogućnost da stalno menjamo mesto boravka. Bez nje ne bi bio ono što sad jesam.

Da upecate zlatnu ribicu koje 3 želje bi poželeli ?

Zdravlje, sreću a treću bi poklonio nekom ko je bolestan.

Šta bi voleli da postanete jednog dana ?

Što se tiče sporta voleo bih da po prestanku karijere prenesem svoje znanje na mlađe, ali ne kao trener već na neki drugi način. U profesionalnom smislu nešto što je vezano za ono što studiram.

Voleo bih da mogu da budem ptica, da mogu da letim i da se krećem kuda hoću. Sloboda je najveća ljudska vrednost.

Poruka za neke nove rukometne klince i klinceze?

Bavite se sportom, nije bitno kojim. Bavljenjem sportom postaćete sigurno dobri ljudi. Vredno trenirajte, budite uporni i rezultat će sigurno doći. Budite iskreni, pošteni pre svega prema sebi a onda i prema drugima. Sport će vas naučiti da budete hrabri, pošteni, istrajni. Naučiće vas da poštujete i cenite istinske ljudske vrednosti.

Pozitivan, iskren, human, uporan, istrajan, vredan, druželjubiv, dobar čovek. Kralj strelaca, Milan Đukić.


10 .kolo SRLS Play Off
Metaloplastika 27 : 26 Železničar 1949
Vojvodina 20 : 19 Partizan
Dinamo 38 : 24 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 10 6 2 2 14
2 Železničar 1949 10 6 1 3 13
3 Partizan 10 6 0 4 12
4 Metaloplastika 10 5 0 5 10
5 Dinamo 10 5 0 5 10
6 Crvena zvezda 10 0 1 9 1