XS
SM
MD
LG

"Orlovi" odmeravaju snage sa Švedskom uoči Svetskog prvenstva

Reprezentacija Srbije - foto: RSS

Manje od 50 dana je ostalo do početka Svetskog prvenstva za rukometaše, koje će se održati od 11. do 29. januara 2023. godine u Poljskoj i Švedskoj. Naša selekcija je nakon trijumfa nad Slovenijom u baraž mečevima odigranim tokom aprila meseca ove godine obezbedila učešće na smotri najboljih ekipa sveta.

„Orlovi“ će pripreme za Svetsko prvenstvo započeti krajem decembra u SC FSS u Staroj Pazovi, a nakon deset dana priprema Srbija putuje u Švedsku gde ih očekuju dva kontrolna meča sa aktuelnim šampionom Evrope i jednim od dva domaćina predstojećeg šampionata sveta.
Utakmice sa Švedskom na programu su 6. januara u 16:00 u Lundu i 9. januara u 18:10 časova Halmštadu. Uoči drugog susreta dve selekcije biće upriličena svečanost u čast Bengta Johansona, čuvenog švedskog selektora i jednog od najtrofejnijih svetskih trenera. U periodu od 1988. do 2004. godine Šveđani su predvođeni Johansonom osvojili dva svetska i četiri evropska zlata, kao i tri srebrne medalje na Olimpijskim igrama.
Nakon provera u Švedskoj, naša selekcija će krenuti put Poljske, gde će u Katovicama u okviru grupe E igrati svoje mečeve u preliminarnoj fazi Svetskog prvenstva. Rivali „orlova“ su reprezentacije Nemačke, Alžira i Katara. Srbija će prvu utakmicu igrati 13. januara sa Alžirom, drugi meč je na programu 15. januara sa selekcijom Nemačke, a sa Katarom će odmeriti snage 17. januara.

Predstojeći šampionat biće drugi po redu koji će biti odigran u formatu od 32 ekipe. Tri najbolje plasirane selekcije iz svake od osam grupa preliminarne faze nastavljaju takmičenje u glavnoj rundi i formiraju nove četiri grupe od po šest ekipa. Poslednjeplasirane reprezentacije nakon preliminarne faze nastavljaju takmičenje u Prezident kupu.