XS
SM
MD
LG

Bečej i Porto na zajedničkom poslu

Pedagozi fizičke kulture i treneri na promociji projekta - foto: V. Jankov

Zahvaljujući zajedničkom međunarodnom projektu „Istraži svoj sportski talenat u školi“, Bečej i portugalski grad Porto će se zbližiti. Nosiocprojekta u Bečeju je Udruženje za školski sport i pedagoge fizičke kulture opštine Bečej, a punu podršku dobili su od lokalne samouprave.

- Realizacijom aktuelnog projekta uspostaviće se bolja saradnja sportskih organizacija i obrazovnih ustanova, profesori fizičke kulture i treneri u klubovima, kao nosioci zahtevnog rada, potvrdiće stručne kapacitete. Lokalna samouprava pozdravlja uključenje u ovaj projekat i podržava ga, naglasio je, između ostalog, na bečejskoj promociji projekta u ime opštine Bečej član Opštinskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam Dane Mandić.

Projekat je promovisao Goran Strajnić, a u Kancelariji za mlade opštine Bečej prisustvovali su pedagozi fizičke kulture, treneri pojedinih sportskih klubova i predstavnici medija.

- Narednih godinu i po dana trajaće realizacija projekta, koji ima za cilj da uključi decu i mlade iz ugroženih grupa društva i da ih, zahvaljujući njihovom sportskom talentu, uključi u sportska dešavanja klubova. Glavni cilj je stvaranje zdravog života i sprečavanje napuštanja škole dece, a specifični ciljevi su poboljšanje kvalitete života učesnika projekta kroz učešće u sportske aktivnosti i obuka nastavnika fizičke kulture za identifikaciju i razvoj sportskog talenta kod dece i mladih. Ključni momenti projekta su promovisanje jednakosti i borba protiv diskriminacije, kao i razvoj fizičkog i mentalnog zdravlja, samo je deo onoga što je prilikom promocije prezentirao Goran Strajnić.

Ciljne grupe projekta su deca od 10 do 15 godina starosti iz marginalnih i socijalno ugroženih grupa društva tri osnovne škole „Zdravka Gložanskog“ i „Šamu Mihalj“ iz Bečeja i „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu, ali i nastavnici, sportski i socijalni radnici, a indidektno su uključenei porodice dece i lokalna zajednica.

Projekat će se realizovati putem radionica, za nastavnike i trenere su planirana tri, a za učenike pet kreativnih skupova. Najzad, koristi od projekta imaće sportske organizacije, škole i institucije socijalne zaštite.