XS
SM
MD
LG

Dva mala beogradska derbija na Banjici i Novom Beogradu, Inđija i Železničar favoriti protiv Jedinstva i Loznice, "ere" na krilima trijumfa nad "grafosima" ispod Vršačkog brega

Prvoligaši su ove nedelje bili izuzetnio aktivni. Odigrano je nekompletno 11. vanredno kolo, Mitrovčani i Šapčani su u okviru 1. kola Kupa odmerili snage sa Partizanom i Crvenom Zvezdom, brojni talentovani igrači nekoliko klubova branili su boje naših mlađih reprezentativnih selekcija. Vanredno kolo obeležio je prvi poraz vodećeg RFK Grafičara i smenu na vrhu tabele, Metalac je u Novom Sadu prekinuo niz neuspeha, Ubljani su uknjižili prvu pobedu pored Tamnave.

U okviru 12. kola vodeći dvojac odmeriće snage u malim beogradskim derbijima sa ostala dva beogradska prvoligaša Radom i Radničkim.

Na Banjici gostuje vodeći IMT-e i teško je davati bilo kakve pronoze kad je konačan rezultat u pitanju, mada su gosti bliži celom plenu. Rad u proteklih osam kola nisu poražen, ali su odigrali najviše nerešenih utakmica(šest). U svojim redovima imaju 4-5 bivših superligaških igrača I internacionalaca I za mlađim igračima poniklim iz Radove škole predstavljaju respektabilnu celinu. Novi trener Bogdan Korak podigao je nivo igre, i u protekla tri meča osvojili su pet bodova. Domaćin respektuje lidera za koga tvrde da se radi o jakom kolektivu, sa drskošću i velikim samopouzdanjem. “Traktoristi” se mogu pohvaliti da 270 minuta nisu savladani a čak na sedam utakmica primili su samo jedan gol. Koliko su snažni I čvrsti pozadi, toliko su moćni napred predvođeni mlađanim Lukovićem.

Posrnuli Lozničani dočekaće motivisane i ambiciozne Pančevce, koji su favoriti. Domaćin igra po principu toplo-hladno, posle serije od tri pobede naišli su tri poraza. Uknjižili su sedam poraza I mreža im se zatresla 21 put. Imali su velike primedbe na delenje pravde u meču sa Radom, imaju skroman roster i veliki broj povređenih i kažnjenih igrača. Železničar zaostaje za vodećem ali nisu odustali od primarnog cilja plasmana u elitu. Imaju veliki roster sačinjen od bivših superligaških igrača, ako se tome doda iskusni stručnjak Tomisalav Sivić, i veliki budžet dobije se pobednička opcija. Biće lišeni pomoći požutelog prvog strelca Grgića.

Inđija je domaćin Ubljanima, interesuje ih samo pobeda kako bi zadržali sadašnju poziciju. Uvereni su da pripadaju samom vrhu, dobro igraju i treniraju, jedino što ih uvek ne prate rezultati i olako primaju golove. Teško je, smatraju, svaku utakmicu odigrati na visokom nivou I veruju da će za uloženo biti rezultatski nagrađeni. Jedinstvo je uknjižilo prvu domaćinsku pobedu zahvaljujući dvostrukom strelcu internacionalcu Karikariju Kvaku. Odlaze da se nadigravaju, da budu čvrsti i odgovrni pozadi.

Milanovčani su pobedom u Novom Sadu prekinuli negativan niz od šest kola bez pobe. Polako se konsoliduju u uslovima doraslih jednom superligašu. Iz povrede se vraća Milinković i nekolicina igrača, a u timu neće biti suspendovani Žakula. U goste stižu Kruševljani koje bolje partije pružaju na stadionu Mladosti. Iskusni sastav sa novim trenerom Nikolićem upisao je dva borbena remija, sa više energije prilaze svakom susretu pre svega defanzivno orjentisani.

Drugi beogradski derbi igra se pored “Studenjaka”. “Majstori” su sve bodove osvojili na svom terenu, a zašto nemaju više od 10 bodova krivac je slaba realizacija(pet golova). RFK Grafičar je platio ceh porazu od GFK Slobode odsustvu I umoru velikog broja mladih reprezentativaca. Ispali su iz ritma I treneru Neđiću trebaće nekoliko dana da ih prilagodi I vrati u željeni sistem.

U Sremskoj Mitrovici još vlada euforija povodom istorijske pobede u kupu nad Partizanom. Kako će proći u vojvođanskom sudaru sa RFK Novim Sadom 1921 zavisi od potrošnje “materijala” u velikoj utakmici, koja može uzeti danak. Mitrovčane imaju jednu od najčvršćih odbrana(osam mečeva bez poraza), ali ih “ubi” slaba realizacija, i otuda tako nisko na tabeli. Novosađani imaju iskusan sastav, koji je uprkos porazu od Metalca bio ravnopravan i nisu imali dovoljno sreće da prođu rezultatski bolje.

OFK Vršac je izuzetno neprijatan za rivale na svom stadionu i do poraza od Ubljana imali su maksimalni učinak. Sa 17 osvojenih bodova peti su na tabeli i najuspešniji novajlija. Užičani na krilima pobede pored “Rajka Mitića” odlae sa dozom optimizma na severoistok zemlje. Sredina tabele je po meri novajlije i od tima trenera Kostića mogu se očekivati još bolji rezultati, pogotovu sa najvećom podrškom navijača u ligi na stadionu “Radomir Antić”.

Mačva se dobro potrošila u fizičkom i psihološkom smislu u kupu sa Zvezdom i moraće do ponedeljka da akumuliraju novu energiju i pronađu motiv protiv poslednjeg Zlatibora. Radi se o žilavoj ekipi koja zna da igra protiv favorita a naročito su ubedljivi u Šapcu i pitanje je koliko mogu da im odole defanzivni Zlatiborci.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23