XS
SM
MD
LG

Silni "Romantičari" prvi favoriti, u rivalu iz Gornje varoši imaće dostojnog konkurenta, za Torlak vatreno krštenje među srpskoligašima

Od srpskoligaša po pravilu prva kreće Srpska liga, Beograd. Zbog prebukiranih terena i popunjenih termina, nekoliko klubova se odlučilo da utakmce kao domaćini igraju petkom, u nepopularno vreme, od 11 sati. Kad se povede reč o favoritima za naslov, ponovo u prvi plan izbijaju “Romantičari” i Zemun, a iz drugog plana vrebaju Brodarac, BASK, Jedinstvo... Koliko će bii zanimljivo kad se bude krojio vrh, ništa manje interesantno neće biti borba za očuvanje postojećeg statusa. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali predviđaju u prva 3-4 kola iznenađenje, dok se ekipe ne uigraju i homogenizuju.

Sezona se otvara na Adi Ciganliji duelom između Ušća i novajlije Torlaka. U redove domaćina stigao je iskusni kapiten IMT-a, Marković i Zakoč, tako da će predstavljati znatno kvalitetniji sastav nego prošle sezone i predviđaju im godnji deo tabele. Torlak je u odnosu na ostale ekipe u ligi prvi put srpskoligaš. Klub iz Kumodraža je promenio dosta igrača, ostali su bez kvalitetnih igrača a nisu pronašli adekvatne zamene. Još su u potrazi za dva štopera I ozbiljnim golmanom. Hendikep je da će zbog izgradnje stadiona kao domaćini igrati na Adi Ciganliji.

U popodnevnom terminu BASK TEK će ugostiti mlad sastav BSK Borče. Domaćin je promenio rukovodstvo, stigao je trener Ljubenović i dosta novih igrača. Srpskoligaš iz Borče ima mladu, disciplinovanu i borbenu ekipu. U okviru saradnje sa RFK Grafičarom, došli su golman Guteša i Avramovski.

U subotu su na programu četiri susreta, i prvi na teren će istrčati igrači Teleoptika I Radničkog iz Obrenovca. “Optičari” su ostali bez 13 standardnih igrača i onih koji su bili u rotaciji. Zamene su stigle iz redova omladinaca Partizana i igrači koji su manje igrali prethodne sezone. Prevashodni cilj biće opstanak u ligi. Obrenovčani takođe imaju mlad sastav koji hoće da igra otvoreno, na gol više.

Pre podne igraju Sinđelić i Studentski grad. Po nepisanom pravilu novajlije uvek ulaze sa dozom optimizma, nošeni na krilima uspeha iz prethodne sezone. “Orlovi” su odigrali maestralno drugi deo prvenstva u Zoni (14 pobeda). Kompaktan su tim, naročito su moćni po bokovima kad krenu iz sredine terena. “Studenti” su ostali bez tri iskusnija i bitna igrača, zameniće ih mladi bonusi, koji će dodatno podmladiti sastav.

OFK Beograd je angažovao novog sportskog direktora Dušana Petkovića, sina legendarnog Ilije, i za trenera je došao Nenad Grozdić, nekadašnji internacionalac. Na Karaburmi je zabeležen najveći promet igrača, sa 17 novih imena to je praktično novi tim. Prvi su od favorita za osvojanje naslova, sa željom da se ne ponovi sumorno proleće iz prethodne sezone. Budućnost je ostala bez kompletnog tima, osim kapitena Lučića. Kasnili su sa pripremama i polako sklapaju mozaik. Na klupu je ponovo seo Dragan Stevanović i trebaće mu vremena da ekipa dobije željenu fizonomiju.

Prva iskra očekuje mlad i ambiciozni sastav Brodarca. Trener Goran Janković nije u potpunosti zadovoljan dinamikom rada u toku priprema. Povrede i kasni dolazak pojačanja uticali su na uigranost, mada su zadržali kostur tima i stiglo je deset novajlija. Brodarac je promenio kompletan tim i najveći broj je karijeru nastavio u višim rangovima. Okosnicu tima će činiti dojučerašnji omladinci, nešto iskusniji igrači i pojačanja Vasović, Babić, Lazić i bonus Adžić.

U nedelju, od 10 sati igra se duel između lazarevačkog Borca i Jedinstva iz Surčina. Domaćin je dosta promenio sastav, ostali su bez iskusnijeg dela ekipe i značajno su podmladili redove. Jedinstvo je dovelo jedan kompletan tim, a u toku priprema prodefilovalo je oko 40 igrača. Ambicije su da se nađu u gornjem delu tabele i iz Lazarevca planiraju da se vrate neporaženi.

Prvo kolo se zatvara na Bulbudercu između Zvezdare i Zemuna. “Bulke” je napustilo 14 fudbalera i značajnoj meri su podmladili tim. Stiglo je nekoliko bonusa, prvenstveni cilj će biti da mladi stasavaju i jednog dana nastave karijeru u višim rangovima. Zbog mladosti su za nijansu slabiji i želja je da budu znatno uspešniji na Bulbudercu. Zemun se kandidovao za jednog od favorita za osvajanje naslova. U Gornju varoš se vratio uspešan starateg Saša Kljajić koji je konceptirao kompaktan sastav, spreman za najviše domete. U toku priprema demonstrirali su snagu, ali Kljajiću to nije važno koliko start u prvenstvu.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12